Marko rekent op F1-top in beslissing sprintformat: 'Over hoofden van teams regelen' Formule 1
Formule 1

Marko rekent op F1-top in beslissing sprintformat: 'Over hoofden van teams regelen'

Marko rekent op F1-top in beslissing sprintformat: 'Over hoofden van teams regelen'

Helmut Marko is voorstander van een nieuwe format tijdens de sprintweekenden. Momenteel bepaalt de sprintrace op zaterdag nog de startopstelling voor de Grand Prix van zondag, maar daar komt tijdens de komende race in Azerbeidzjan mogelijk al verandering in.

Een goede ontwikkeling, vindt Marko, die het toejuicht als de sprintrace los wordt gekoppeld van de zondagse startgrid. Zo krijgt degen die de snelste is tijdens de kwalificatie op vrijdag nog altijd poleposition, maar mag hij daar ook blijven staan op zondag, ongeacht het resultaat in de sprint. Die race wordt daarentegen een op zichzelf staande wedstrijd, waarvoor de grid door een extra kwalificatie wordt bepaald.

De vraag is alleen nog wat het format wordt. Hanteren ze dezelfde kwalificatie, dan zijn er meer banden nodig. Tegelijkertijd wordt er ook gesproken over een format waarin coureurs slechts één ronde mogen neerzetten - de zogeheten one-shot qualifying. Marko juicht een nieuw format in ieder geval toe. 'We hebben het vorig jaar al gezegd. Dit zou in ieder geval een betere oplossing zijn', wordt hij geciteerd door de Nederlandse tak van Motorsport.com.

Marko gelooft dat de zaterdagwedstrijd op deze manier ook voor meer spektakel kan zorgen. 'De sprintrace wordt er spannender door, omdat je meer kunt riskeren. In de oude situatie is het zo dat je zondag achteraan staat als je zaterdag uitvalt. Dat helpt natuurlijk niet echt mee om risico's te nemen.' Tegelijkertijd blijft het risico op schade bestaan en dat kan voor een klap zorgen binnen het financiële reglement. Daarom is ook niet iedereen blij dat er een sprintrace in Baku wordt gehouden.

Marko hoopt dat F1 nieuw sprintformat doordrukt

De adviseur van Red Bull Racing blijft er in ieder geval bij dat een nieuw format vooruitgang betekent. Een extra kwalificatie gaat immers ten koste van VT3 en in parc fermé 'ging die toch al nergens over'. 'Als je die vervangt door een kwalificatie, waardeert die zet zowel de complete zaterdag als ook de sprintrace an sich op. Doordat je zondag dan weer gewoon de volgorde van vrijdag kunt hanteren, lijkt me dit een duidelijke verbetering.'

Het staat nog niet vast dat deze verandering er ook echt aankomt, al lijkt er wel steun te zijn voor het voorstel binnen de Formule 1. Marko vindt dat het format simpelweg doorgedrukt moet worden. 'Ik denk dat Liberty Media en de FIA dit gewoon moeten beslissen, want F1-teams komen toch nooit op één lijn. Dit moeten ze volgens mij over de hoofden van de teams heen regelen.'

Poll

Eens met Helmut Marko?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws