Marko vol optimisme voor restant weekend: 'Dan hebben we ook Verstappen nog achter de hand' Formule 1
Formule 1

Marko vol optimisme voor restant weekend: 'Dan hebben we ook Verstappen nog achter de hand'

Marko vol optimisme voor restant weekend: 'Dan hebben we ook Verstappen nog achter de hand'

De sprintkwalificatie verliep niet helemaal naar wens voor Red Bull Racing, maar een sterke sprintrace leverde voor de constructeurskampioen toch een goed resultaat op: Max Verstappen won, terwijl Sergio Pérez met de derde plek aan schadebeperking deed. Teamadviseur Helmut Marko keek gelukkig terug op de eerste race van het weekend, en ziet de volgende krachtmeting dan ook met vertrouwen tegemoet.

Marko weet dat hij met Verstappen een echte regenspecialist in huis heeft, maar deed in Shanghai dit weekend toch geen regendansje. 'In de kwalificatie was Max de snelste in Q1 en Q2', geeft Marko aan bij het Oostenrijkse ServusTV. Dat klopt overigens niet: in Q1 was niet Verstappen, maar teamgenoot Pérez de snelste man. 'Toen het begon te regenen, ging het niet helemaal zoals het hoorde', vervolgt Marko zijn terugblik op de sprintkwalificatie.

Verstappen schuift snel op

Red Bull was dus blij met de weersomstandigheden in de sprintrace. 'We werden dus optimistischer toen we zagen dat het voor de sprintrace droog, maar bewolkt was. We hadden twee handicaps: ten eerste startten we in tegenstelling tot de eerste drie coureurs op een gebruikte set mediumbanden. Daardoor waren we in de openingsfase wel wat langzamer', zo legt Marko uit dat de prioriteit bij de rest van het weekend ligt, die daarnaast op de startpositie van Verstappen als nadeel wees.

Marko zag drie coureurs van drie verschillende teams met Mercedes-motoren in de top drie staan bij de start. 'Bij de start wist Verstappen al één Mercedes in te halen (de McLaren van Lando Norris, red.), en wist daarna met zijn agressiviteit en agressie de andere coureurs een voor een in te halen. Daarna reed hij vooraan soeverein weg', concludeert de 80-jarige. Ook bij de Duitse tak van Sky Sports toonde Marko zich trots: 'Het was doorslaggevend dat Max een auto had die het perfect deed. Hij was ook ongelofelijk precies bij het inhalen.'

Pérez heeft meer tijd nodig

Voor Pérez bleek het lastiger te zijn om progressie te boeken. 'Er waren twee Ferrari's, en Lando hing ook nog aan dat treintje achter Fernando Alonso. Aangezien iedereen DRS had, viel het DRS-voordeel weg, en werd het veel lastiger om in te halen', stipt Marko aan. 'Dat maakte het heel lastig, maar Pérez maakte de juiste keuze door af te wachten. Op het bepalende moment sloeg hij toe bij fouten van anderen, maar in die tijd verloor hij wel dusdanig veel tijd dat hij Lewis Hamilton niet meer aan kon vallen.'

Vertrouwen voor rest van het weekend

Marko blikte ook nog terug op de gemiste kans in de sprintkwalificatie. 'Ik denk dat onze bandendruk niet hoog genoeg was, en daardoor kregen we de banden niet op temperatuur. Hamilton had in eerste instantie hetzelfde probleem, en kwam dus de pitstraat in, om nieuwe banden te halen. Dat is de enige manier om de bandendruk te verhogen, en dat hebben ze duidelijk gedaan', weet Marko.

Red Bull denkt er voor de Grand Prix ook goed voor te staan. 'Op basis van de data van de vrijdag en de sprintrace verkeren we in een goede positie, en we gaan ervan uit dat onze auto qua afstelling hier onder bewolkte omstandigheden optimaal presteert, en dan hebben we ook Max nog achter de hand, dus dat moet wel loslopen', lacht de teamadviseur.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws