Marko zag Verstappen de windgoden verslaan: 'Hij vloekte alleen maar en toch zagen we paarse tijden' Formule 1
Formule 1

Marko zag Verstappen de windgoden verslaan: 'Hij vloekte alleen maar en toch zagen we paarse tijden'

Marko zag Verstappen de windgoden verslaan: 'Hij vloekte alleen maar en toch zagen we paarse tijden'

Red Bull Racing-topadviseur Helmut Marko zegt dat Max Verstappen zich het beste aan heeft gepast tijdens de lastige kwalificatie op het circuit in São Paolo. Verstappen vloekte alleen maar op de boordradio, maar liet vervolgens wel paarse sectoren zien. Marko geeft aan dat Red Bull er absoluut niet als snelste voor zou staan, en denkt dat Mercedes en Lando Norris de grootste tegenstand gaan bieden op zaterdag en zondag.

De weersomstandigheden op Interlagos veranderden opeens heel snel tussen Q1 en Q3 tijdens de kwalificatie op vrijdag. De wind begon harder waaien en de lucht werd zo donker dat het bijna een apocalyptische scene leek. Dat betekende dat het een moeilijke sessie was voor de coureurs. Er stak echter maar één met kop en schouders bovenuit. Verstappen liet over de boordradio weten dat de auto onbestuurbaar was en de baan bijna onherkenbaar. 'De baan werd juist langzamer in plaats van sneller. Normaal gesproken is het andersom', kaart Marko aan in gesprek met Auto, Motor, und Sport.

Vanzelfsprekend leidde de harde wind tot een lastige situatie voor de coureurs, die hun bolides amper onder controle konden houden. 'Daarnaast daalde de baantemperatuur', gaat Marko verder. Toch presteerde Verstappen het om op het juiste moment de juiste ronde neer te zetten. 'Hij heeft alleen maar gevloekt en toch hebben we alleen maar paarse sectortijden op de monitor gezien. Zijn engineer vertelde hem dat hij door moest gaan. Hij (engineer, red.) was bang dat Verstappen de ronde af zou breken omdat het zo slecht aanvoelde', verklaart de Oostenrijker. 'Max heeft zich het beste aangepast.'

Marko ziet de McLaren de hobbels beter slikken

De Nederlander was niet de eerste in de rij toen hij zijn vliegende run in Q3 ging zetten en kon niet profiteren van een betere baanconditie. Iedereen zat in hetzelfde schuitje, maar toch lukte het Verstappen om een fantastische ronde neer te zetten. Aan de andere kant van de Red Bull-garage had Sergio Pérez minder geluk. Vanwege een gele vlag moest de Mexicaan zijn run afbreken en daarna kon hij niet nog een ronde doen. 'Sergio zou derde zijn geworden', denkt Marko.

Tot nu toe gaat het in ieder geval beter dan in 2022, toen had Red Bull het moeilijk met de afstellingen van de RB18. 'Toen werden we misleid door de simulator', zegt de 80-jarige. Net als in 2022 oogt Mercedes sterk op het Braziliaanse circuit. Dat denkt Marko ook. Naast de Zilverpijlen vermoedt hij ook veel tegenstand van McLaren. 'Hun auto gaat veel beter over de kerbs en de hobbels van het circuit', aldus de Oostenrijker.

Verstappen kan dit weekend in Brazilië zijn zeventiende zege van het seizoen pakken. Ook wedden op F1? Registreer nu bij JACKS en ontvang 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws