McLaren prijst Norris: 'We wilden die beslissing al aanvechten' Formule 1
Formule 1

McLaren prijst Norris: 'We wilden die beslissing al aanvechten'

McLaren prijst Norris: 'We wilden die beslissing al aanvechten'

McLaren was in 2023 vaak al sterk in de sprintraces, en ook in 2024 mag het Britse team uitkijken naar een goed resultaat in de eerste sprintrace van het seizoen. Lando Norris zette de snelste tijd in SQ3 neer, al moest de Brit nog even vrezen voor het verliezen van zijn rondetijd. Mocht dat gebeurd zijn, zou McLaren die beslissing aangevochten hebben.

Lando Norris kwam in het laatste kwalificatiedeel bovendrijven als snelste man, al verloor de 24-jarige Brit zijn eerste rondetijden nog, nadat hij meermaals naast het circuit terechtkwam. Uiteindelijk was hij meer dan een seconde sneller dan de rest. 'Het is wel een sprintpole in vrij extreme condities als je het over het lage gripniveau hebt met de intermediatebanden', zo plaatst McLaren-teambaas Andrea Stella de snelste tijd van zijn coureur meteen in perspectief bij F1TV.

McLaren had een duidelijk lagere topsnelheid dan teams als Red Bull Racing en Ferrari, en daardoor werd McLaren sterker in de natte omstandigheden. 'Je zag ook veel coureurs die naast het circuit terechtkwamen. Dat is niet normaal, maar het is een weergave van hoe weinig grip er was onder deze omstandigheden. Lando (Norris, red.) heeft het uitstekend gedaan. Hij wist de impact van deze omstandigheden te minimaliseren, en wist het maximale eruit te halen', zo prijst de Italiaan zijn coureur.

Gemiste kans bij Piastri

Toch was Stella niet geheel tevreden. 'Het was wel zonde van Oscar (Piastri, red.), want hij had een probleem bij het uitkomen van de haarspeldbocht. De versnellingsbak ging in neutraal, dus daar verloor hij veel tijd. Anders had de tweede McLaren ook ver vooraan kunnen staan', zegt Stella over zijn andere coureur, die als achtste van start zal moeten gaan. 'Tot nu toe gaat het dus goed, maar we gaan in de droge omstandigheden zien hoe realistisch onze verwachtingen vooraf waren', aldus de Italiaan, die juist op een uitdagend weekend gerekend had.

Afgenomen tijd bij Norris

Even leek het erop dat Lewis Hamilton er met de sprintpole vandoor zou gaan, aangezien Norris zijn snelste tijd in eerste instantie opnieuw moest inleveren. 'We wilden die keuze al gaan aanvechten, want ik vermoed dat tijd in eerste instantie verwijderd werd, omdat Lando in de ronde daarvoor in de laatste bocht van de baan afging.' Stella wijst er vervolgens op dat in die bocht een grindbak ligt. 'Als je bij het ingaan van je ronde daar van de baan afgaat, verlies je juist veel tijd in de ronde daarna, omdat je met veel minder snelheid aan je ronde begint. Het lijkt erop dat race control dat zelf ook al besefte. Lando verdiende de poleposition, en het is goed dat de rondetijd werd teruggegeven.'

Stella blikte ten slotte vooruit op de zaterdag in Shanghai. 'De weersomstandigheden zullen onvoorspelbaar blijven. We zijn er klaar voor, dus we zien het wel. De kans is groot dat het in de ochtend nat is, en dan zien we wel of we in de kwalificatie een droge sessie krijgen of niet.' De sprintrace gaat lokaal om elf uur 's ochtends van start, en de kwalificatie om drie uur 's middags. 'We moeten gewoon overal klaar voor zijn, en zorgen dat we goed werk leveren, zoals we dat nu deden, zowel de coureurs als het team.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws