Mogelijk een vrouw in de F1, maar seksisme blijft: 'Vrouwen moeten in de keuken blijven' Formule 1
Formule 1

Mogelijk een vrouw in de F1, maar seksisme blijft: 'Vrouwen moeten in de keuken blijven'

Mogelijk een vrouw in de F1, maar seksisme blijft: 'Vrouwen moeten in de keuken blijven'

Alhoewel de kans klein is dat er in de nabijee toekomst een vrouw in de Formule 1 rijdt, zijn er prominenten in de sport die een mogelijkheid zien. Wel moet er in de tussentijd verandering komen in het gedrag jegens vrouwen in de racerij. Zowel vrouwelijke fans als coureurs krijgen namelijk te maken met seksisme.

Na het raceweekend in Zandvoort kreeg Svenja Tillemans, de voorzitter van Formule 1 Vrouwen, vele meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Tillemans sprak hierover met de organisatie van het circuit. 'Ik ben er heel blij mee dat Zandvoort dit heel serieus opneemt en hier ook echt wat mee wil doen, zowel op de voorgrond als op de achtergrond', geeft ze aan bij de NOS. Vrouwen gaven bijvoorbeeld aan niet meer terug te willen komen na vervelende ervaringen. 'Dan breekt mijn racehart. Degenen die het hebben gedaan moeten wegblijven en die moeten bestraft worden. Niet de vrouwen die daar slachtoffer van zijn', vertelt de voorzitter.

De Heus: 'Soms word ik er een beetje pissig van'

Echter zijn het niet alleen fans die last hebben van seksisme. Ook vrouwelijke coureurs krijgen verschillende leuzen te horen. 'Vrouwen moeten thuisblijven, vrouwen moeten in de keuken blijven', vertelt W series-coureur Beitske Visser. 'Van andere teams heb ik wel respect gekregen, omdat ik binnen de autosport wel redelijk wat heb laten zien. Het zijn meer de mensen die thuis op het toetsenbord zitten te tikken, die het er niet altijd mee eens zijn. Die plaatsen dan rare reacties', legt ze uit.

Emely de Heus, die in dezelfde klasse als Visser rijdt, krijgt te maken met wangedrag. 'Soms word ik er een beetje pissig van. Meestal is het iemand die zelf niet eens op de baan staat. Als hij naast me zou staan, zou ik hem waarschijnlijk vijf keer voorbijrijden', vertelt ze. Toch doet de negentienjarige op de baan gewoon haar ding. 'Ik denk altijd: als je een helm op hebt, is iedereen hetzelfde als ik', vertelt ze. 'Als mensen tegen mij zeggen dat ik iets niet kan, ben ik meer gemotiveerd om te laten zien dat ik het wel kan', voegt Visser eraan toe.

Visser: 'W series geeft ons de kans om ons te laten zien'

Oud-Formule 1-coureur Jan Lammers ziet mogelijkheden voor vrouwen in de Formule 1. 'Je hebt punten nodig. Je moet je echt kwalificeren. Om in de Formule 2 te rijden moet je in de Formule 3 punten halen, enzovoorts', legt hij uit. Ook De Heus en Visser zien dat er kansen zijn voor vrouwelijke coureurs, met name dankzij de W series. 'Dat geeft ons de kans om ons te laten zien, want we rijden in hetzelfde weekend als de Formule 1', verklaart Visser. 'Het zorgt voor veel bekendheid in de autosport en daardoor stromen wij ook weer verder. Als niemand weet wie je bent, dan kom je ook niet verder', voegt De Heus eraan toe.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws