Netflix-documentaire Schumacher: een prachtige ode aan een F1-legende Formule 1
Formule 1

Netflix-documentaire Schumacher: een prachtige ode aan een F1-legende

Netflix-documentaire Schumacher: een prachtige ode aan een F1-legende

De naam Michael Schumacher doet bij elke Formule 1-fan wel een belletje rinkelen. Het is de man die zeven wereldtitels wist te pakken, die met het slechtste materiaal kon winnen, die gekenmerkt wordt door zijn enorme mentale kracht en weerstand, die Ferrari weer leidde naar de wereldtitel, die alles over heeft voor zijn gezin en bovenal gefocust was op zijn ene doel: winnen. Woorden schieten tekort bij de herinneringen aan de allergrootste autocoureur aller tijden, maar gelukkig worden deze herinneringen gekoesterd met beelden, die in de documentaire 'Schumacher' direct tot het hart spreken.

Het is een kunst om op een goede en pure manier het verhaal van een legende in een documentaire te vatten. Toen bekend werd dat er een documentaire gewijd zou worden aan Michael Schumacher dacht ik angstig terug aan het opgezette en uitgezogen drama van Drive to Surive. Tegelijkertijd ontsprong er de hoop op een prachtig geschenk, een mooie herinnering aan Schumi. Het is de makers gelukt om op een pure, sterke en emotionele manier eer te doen aan een legende.

Aan de hand van de vrouw die het dichtst bij Michael stond, zijn vrouw Corinna Schumacher, wordt zijn levensverhaal verteld. Wat meteen opvalt is de enorme liefde en bewondering die zij voor haar man heeft. De betrokkenheid van de familie Schumacher en het lef om een kwetsbare en open houding in te nemen, doen het verhaal echt leven. Dit in combinatie met interviews met zijn rivalen, teambazen en andere betrokkenen maakt de documentaire tot een levende herinnering voor alle fans, jong of oud, fan of niet.

De man met twee verschillende gezichten

Ruw talent, enorme toewijding en oog voor detail stonden centraal in de zo succesvolle race carrière van Schumacher. Alles wat nodig was om te winnen werd gedaan, hoe controversieel het ook mocht zijn. Velen zullen zich bepalende crashes met concurrenten herinneren, zoals met Damon Hill, Ayrton Senna en Mika Häkkinen. In groot contrast met dit beeld wordt echter ook de liefdevolle vader en man in beeld gebracht. De voornaamste reden van zijn definitieve Formule 1-afscheid, zijn familie. Sabine Kehm, zijn manager in die tijd, kan zich maar al te goed herinneren aan zijn besluit. 'Mijn familie is het allerbelangrijkste. Ik realiseer met nu dat de Formule 1 niet meer zo belangrijk is. Ik mis mijn familie.'

Overwinningsdrang

De weg naar de Formule 1 is voor iedereen een enorme uitdaging, zo ook voor Schumacher. Als zoon van een kachelbouwer, restauranthouder en karttester waren de middelen ronduit beperkt. Toen zijn vader een skelter had omgebouwd tot kart, vond Schumi zijn passie. Op de kartbaan kwam zijn talent bovendrijven, ook met het minste materiaal. Om mee te mogen doen aan het wereldkampioenschap karten schreef de Duitse tiener zich in onder de Luxemburgse vlag, hij had het geld niet om namens Duitsland te mogen rijden. Wat hem onderscheidde van de rest was niet alleen zijn talent. De enorme drive om te winnen, ook al is het beste materiaal niet voorhanden, heeft hem naar de Formule 1 gebracht.

Het was diezelfde overwinningsdrang die ervoor zorgde dat hij als eerste in de garage aanwezig was en als laatste vertrok, diezelfde overwinningsdrang die Ferrari uiteindelijk leidde tot het wereldkampioenschap, maar vooral ook die overwinningsdrang die hemzelf in de weg zat. Dominant winnen was niet meer genoeg en zo raakte de wereldkampioen ook verwikkeld in een strijd tegen zichzelf. 'Er was een soort paranoïde perfectiedrang, waardoor hij altijd meer moest bewijzen van zichzelf. Uiteindelijk werd het een strijd tegen zichzelf, met de vraag wat hij moest doen om de allerbeste in zijn ogen te blijven', zo legt oud-coureur Mark Webber uit.

Mentale kracht gecombineerd met een groot hart

'Die mentale kracht heeft hij gewoon, dat maakt hem zo sterk. Dit laat hij ook elke dag weer zien aan ons', zo vertelt Corinna. Van deze kracht heeft Schumacher de vruchten geplukt. De enorme focus tussen al het geruis van de Formule 1-wereld leidde hem naar zeven wereldtitels en bovenal een liefdevol gezin, waar hij sinds zijn skiongeluk iedere dag voor strijdt. Het zal lastig moeten zijn geweest om alle aandacht te moeten doorstaan, terwijl zijn enige wens was om een normaal leven te leiden.

Ondanks zijn mentale kracht werd toch steeds duidelijk dat hij ook gewoon een mens is, zoals u en ik. In de documentaire is dit op prachtige wijze terug te zien nadat hij het aantal raceoverwinningen van Senna evenaart. Tijdens de persconferentie barst de Ferrari-coureur in tranen uit nadat de vraag wordt gesteld of de evenaring veel voor hem betekent. Een van de vele momenten waarop zijn grote hart doorschijnt.

'Het speciale talent dat door hard werk kon worden wat hij werd'

'Een bocht induiken met 230 kilometer per uur en weten dat je talent het mogelijk maakt om veilig aan de andere kant te komen, is een hele bijzondere gave. Michael had dat natuurlijke talent, met zo veel snelheid. Dat had niemand anders. Het mooie was dat hij het niet heeft verkwist, maar juist alles deed om zijn natuurlijke talent te gebruiken', zo omschrijft zijn oude teambaas Ross Brawn hem. De unieke combinatie tussen talent en ultieme toewijding maken Schumacher zo bijzonder. 'Michael kende geen angst en dat wisten anderen ook, niet zeker wetend of ze hem konden uitdagen. Michael dacht hier niet aan en kende zijn limieten, daar waar anderen dachten dat het te risicovol zou zijn. Je zag Michael nooit een duel ontwijken', aldus Bernie Ecclestone.

Absolute aanrader

Woorden schieten tekort in pogingen om de documentaire aan te raden. Om een echt kijkje in het leven Michael Schumacher te krijgen, is de documentaire Schumacher, die sinds 15 september op Netflix te zien is, een uitstekende keuze. Laat uzelf meenemen in de spanning, de vreugde en het verdriet, laat uzelf versteld staan door de enorme drive en krachtige geest, maar tegelijkertijd ook door het grote hart van deze F1-legende. De familie Schumacher verdient enorm veel dank voor het delen en meewerken aan deze productie. Hoewel we allemaal wachten op een glimp van Michael, mogen we hem bij zijn liefdevolle familie buiten de aandacht laten leven, zoals hij altijd heeft gewenst.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws