Nieuwe FIA-president over mogelijke straf Hamilton: ‘Kunnen de regels niet negeren’ Formule 1
Formule 1

Nieuwe FIA-president over mogelijke straf Hamilton: ‘Kunnen de regels niet negeren’

Nieuwe FIA-president over mogelijke straf Hamilton: ‘Kunnen de regels niet negeren’

Mohammed Ben Sulayem, de nieuwe FIA-president, is er nog niet over uit of Lewis Hamilton bestraft moet worden voor het niet op komen dagen bij het FIA-gala van afgelopen donderdag. Daarmee overtrad Hamilton de regels, want die verplichten aanwezigheid op het gala. De opvolger van Jean Todt wil echter ook voorzichtig zijn met het bestraffen van de zevenvoudig wereldkampioen. Mogelijk valt de beslissing pas na de jaarwisseling.

Hamilton was, samen met Toto Wolff, niet aanwezig op het gala vanwege de ontevredenheid van het paar met de manier waarop de seizoenfinale is afgehandeld door wedstrijdleider Michael Masi. De Australiër zou de regels hebben overtreden, en daarmee de titel onrechtmatig aan Verstappen gegeven hebben. Artikel 6.6 van de sportreglementen van de FIA stelt echter dat de top drie in het kampioenschap – waaronder dus Hamilton – aanwezig moet zijn op het gala. Teamgenoot Valtteri Bottas (P3) was wel aanwezig.

Het is mogelijk dat Hamilton hiervoor een straf krijgt. Ben Sulayem, die gisteren Jean Todt opvolgde als FIA-president, weet nog niet of en hoe hij dat aan wil gaan pakken. ‘Ik zal naar de situatie moeten kijken, we kunnen de regels niet zomaar negeren als er sprake is van een overtreding’, vertelt de Emirati, geciteerd door De Telegraaf. ‘Maar het is ook belangrijk dat een kampioen zich goed blijft voelen in deze sport.’ Ben Sulayem is zelf een oud-rallycoureur, en zegt daarom wel te begrijpen dat Hamilton ‘zeer emotioneel en teleurgesteld’ is.

Kijken naar verbeteringen

Daarnaast wil de nieuwe president in overleg over wat er in Abu Dhabi allemaal gebeurde omtrent de late safety car en de beslissingen van Masi. ‘Het is duidelijk dat we zaken moeten analyseren en moeten kijken hoe we kunnen verbeteren. Communicatie is heel belangrijk.’ Ben Sulayem heeft eerder deze week al gesproken met Toto Wolff. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met tijd, gezien het feit dat de feestdagen eraan komen. ‘Ik hoop dat we in het nieuwe jaar een frisse start kunnen maken’, aldus de nieuwe FIA-president.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws