OFFICIEEL: Hamilton zegt Mercedes vaarwel, en verhuist naar Ferrari met meerjarig contract Formule 1
Formule 1

OFFICIEEL: Hamilton zegt Mercedes vaarwel, en verhuist naar Ferrari met meerjarig contract

OFFICIEEL: Hamilton zegt Mercedes vaarwel, en verhuist naar Ferrari met meerjarig contract

Lewis Hamilton heeft een contract getekend bij Ferrari. De zevenvoudig wereldkampioen zal in 2024 nog uitkomen voor zijn huidige werkgever, waar hij zes wereldtitels veroverde, en zal vanaf 2025 in het scharlakenrood de teamgenoot van Charles Leclerc worden. Het gonsde eerder op de dag al van de geruchten, en Mercedes heeft nu officieel bevestigd dat Hamilton aan het einde van het seizoen vertrekt. De aankondiging van Ferrari volgde spoedig daarna. Hamilton zou een contract voor 2025 en 2026 getekend hebben, met een optie voor 2027.

Hamilton begon zijn Formule 1-carrière in 2007 bij McLaren, waar hij in 2008 zijn eerste wereldtitel veroverde. Na wisselend succes in de volgende jaren, ging Hamilton in 2013 een nieuwe uitdaging aan bij Mercedes. Het Duitse team domineerde jarenlang in de koningsklasse van de autosport na de introductie van de hybride motoren in 2014, waardoor Hamilton zes wereldtitels pakte bij Mercedes, en 82 Grand Prix-overwinningen. Hamilton en Mercedes vormen daarmee de meest succesvolle combinatie uit de historie van de sport.

Aan het einde van 2021 kwam de succesreeks van Hamilton en Mercedes ten einde. Mercedes greep nog wel de achtste constructeurstitel op rij, maar Hamilton zag de titel in Abu Dhabi aan zijn neus voorbijgaan, nadat hij een week eerder, op 5 december 2021, nog zijn 103e en voorlopig laatste zege boekte. Na de introductie van de nieuwe reglementen in 2022 sloeg Mercedes de plank mis met haar zeropod-concept. Het team won in twee jaar tijd slechts één keer, terwijl Hamilton dus zonder zeges achterbleef.

Hamilton nu al goud waard voor Ferrari

In de ochtend kwamen de geruchten over een transfer van Hamilton naar Ferrari al snel op gang, waarna het wachten was op een officieel bericht. In Italië werd de geruchtenstroom over Hamilton vol enthousiasme ontvangen. De beurswaarde van Ferrari steeg al 9,2 procent op basis van de geruchten. Daarmee is het bedrijf een kleine 6 miljard euro meer waard geworden sinds de geruchten op gang zijn gekomen. Er waren nog even geruchten dat Hamilton al in 2024 over zou stappen, maar dat is dus niet het geval.

Slecht nieuws voor Mercedes?

De timing van de overstap van Hamilton is opvallend te noemen. De nu 39-jarige Brit tekende vijf maanden geleden nog een nieuw contract bij Mercedes. Hamilton legde zijn toekomst voor 2024 af, met een optie voor 2025. Die optie wordt dus niet gelicht. Daarnaast is het opvallend dat de recordkampioen dit contract vlak voor de start van het seizoen tekent. Het wekt het vermoeden dat Hamilton onvoldoende vertrouwen heeft in de W15, de 2024-auto van Mercedes, om af te wachten of hij mogelijk over competitiever materiaal beschikt. Hamilton lijkt dus niet te verwachten dat Mercedes in 2024 of 2025 voor de prijzen meedoet.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lewis hamilton charles leclerc ferrari 2023
Wie gaat aan het langste eind trekken bij dit fascinerende teamduel?

Hamilton zal bij Ferrari een coureursduo vormen met Charles Leclerc, die afgelopen maand een nieuw langdurig contract bij Ferrari tekende. Kind van de rekening wordt dus Carlos Sainz, dus in 2020 al in een soortgelijke situatie zat, toen Daniel Ricciardo voor het seizoen een 2021-contract bij McLaren tekende. Destijds verhuisde Sainz naar Ferrari. Nu lijkt de Spanjaard een interessante optie voor Red Bull Racing, Mercedes, en Stake F1, dat per 2026 overgenomen wordt door Audi. Mocht Sainz naar Red Bull verhuizen, dan wordt hij daar met Max Verstappen herenigd, en zou dit slecht nieuws zijn voor Sergio Pérez.

Details over contract Hamilton

Leo Turrini, een bekende Ferrari-insider, deelde dat Hamilton minimaal twee seizoenen voor het Italiaanse team zal gaan rijden. De Brit zal in 2025 en 2026 voor het team uitkomen, en heeft in 2026 dan de kans om de situatie te beoordelen na de introductie van de nieuwe reglementen. Hamilton zou, volgens Turrini, een optie hebben voor 2027. Tijdens het 2027-seizoen is Hamilton 42 jaar oud, net zo oud als Fernando Alonso nu is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws