Boordradio's zaterdag GP Las Vegas | Lambiase stelt Verstappen tevreden: 'Ocon is niet uit Q1 gekomen' Formule 1
Formule 1

Boordradio's zaterdag GP Las Vegas | Lambiase stelt Verstappen tevreden: 'Ocon is niet uit Q1 gekomen'

Boordradio's zaterdag GP Las Vegas | Lambiase stelt Verstappen tevreden: 'Ocon is niet uit Q1 gekomen'

De kwalificatiedag in Las Vegas zit erop en er gebeurde weer genoeg op de baan. Charles Leclerc haalde de poleposition, Sergio Pérez en Lewis Hamilton haalden Q3 niet, en de twee Williams-rijders stonden in de spotlights nadat ze een heel goede kwalificatie hadden gereden. Sommige coureurs kregen het met elkaar aan de stok, anderen waren vroegtijdig klaar. Kortom: de coureurs hadden weer genoeg te melden op de boordradio.

Voorafgaand aan de kwalificatie werd er nog een uurtje getraind. Alexander Albon veroorzaakte helaas een rode vlag met zijn crash en daardoor werd de training vroegtijdig beëindigd. Dat weerhield Kevin Magnussen er niet van om over zijn mede-coureurs te klagen die hem in het begin van de training in de wegreden. 'Leclerc zit me hier een beetje in de maling te nemen', zei de Deen. 'Ja, echt helemaal', ging hij verder toen Leclerc voor de neus van Magnussen zijn bolide instuurde. Er was echter niet heel veel aan de hand, want Leclerc kreeg er geen straf voor en reed dus niet genoeg in de weg om schuldig te zijn aan impeding.

Bij Williams ging de training dus niet zo vlekkeloos, aangezien Albon crashte en een rode vlag veroorzaakte en Sargeant daarvoor ook al was gespind. 'Alles oké?' vroeg de pitmuur van Williams aan de Amerikaan. 'Ja, alles prima', antwoordde hij. Voordat de training werd stilgelegd stonden een paar andere namen dan normaal bovenaan, namelijk George Russell, Oscar Piastri, en Sargeant. Hamilton stond zevende. 'Dat is P7 op het moment, we missen 1,3 seconden naar Verstappen', zei Peter Bonnington, de ingenieur van Lewis Hamilton. 'Maar we denken dat we veel kunnen vinden in de tweede push.'

Tekst gaat verder onder de foto.

lewis hamilton mercedes 7 saturday lasvegas 2023
Hamilton was uiteindelijk na Q2 al klaar met de kwalificatie in Las Vegas. (Foto: Pirelli)

Verstappen witheet op Ocon

Later op vrijdagavond was het voor de coureurs tijd om te gaan kwalificeren. Ferrari zag er na de kwalificatiesimulaties al heel goed uit, terwijl Red Bull Racing juist uitblonk in de longruns. Esteban Ocon blonk in de kwalificatie uit in het in de weg rijden. 'Tsunoda zit op drie seconden', liet Gienpiero Lambiase weten. 'Blijf voor Zhou, maar laat Tsunoda erlangs. Maak maar een gat met de auto's voor je.' Verstappen had zijn hoofd echter bij iets anders, namelijk Ocon. 'Wat the fuck is die Alpine aan het doen?' vroeg de Nederlander geirriteerd.

'Geen idee, Max, bouw gewoon een gat naar de auto's voor je. Geen bedreigingen achter je.' Op dat moment kwam Ocon er volgas aan. 'Wat een stomme idioot', zei Verstappen toen Ocon bijna tegen hem aan reed en hem in de weg zat om zijn eerste run te beginnen. Verstappen pakte de Fransman uiteindelijk terug. 'Wat een grap, Verstappen dook echt als een malle de eerste bocht in', klaagde Ocon. Uiteindelijk lukte het Ocon niet om naar Q2 te komen, hij viel af als zeventiende.

In Q2 waren er nog wat verrassende afvallers, namelijk Sergio Pérez en Lewis Hamilton. Mercedes-teamgenoot George Russell haalde Q3 wel en kwalificeerde zelfs als vierde. Bij de zevenvoudig wereldkampioen zat er gewoon niet meer in. 'Ik kon niet sneller, maat', zei Hamilton. Pérez daarentegen kon waarschijnlijk wel verder, maar besloot om binnen te blijven in de slotfase van Q2. 'We zijn klaar, toch?' vroeg de Mexicaan. 'We bespreken het na de kwalificatie wel', antwoordde Red Bull-ingenieur Hugh Bird. Het betekende dat Pérez de race mag aanvangen vanaf P12.

Tekst gaat verder onder de foto.

Boordradio's zaterdag GP Las Vegas | Lambiase stelt Verstappen tevreden: 'Ocon is niet uit Q1 gekomen'
Pérez waagde de gok en betaalde de prijs door binnen te blijven in de slotfase van Q2. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Lambiase stelt Verstappen gerust: 'Ocon is niet uit Q1 gekomen'

Verstappen haalde Q3 vanzelfsprekend wel en ging bezig om de poleposition nog te behalen. Dat was wat lastig, de Ferrari's waren echt snel. 'Wat kunnen we doen om je te helpen in bocht veertien?' vroeg Lambiase aan zijn coureur. 'Geen idee, ik probeer laat te remmen, maar het is waarschijnlijk nog niet laat genoeg', antwoordde Verstappen, die al leek te weten waaraan het probleem in bocht veertien kon liggen. Uiteindelijk sloot hij de kwalificatie als derde af en pakte Leclerc de pole. 'P1, goed gedaan', zei de ingenieur van Leclerc, waarna Leclerc een zucht van opluchting liet. Verstappen werd ook nog even gerustgesteld: 'Voor wat het waard is, hij (Ocon, red.0 is niet uit Q1 gekomen', aldus de Red Bull-engineer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws