Renault wil gesprekken met Andretti over motordeal pas hervatten als deelname definitief is Formule 1
Formule 1

Renault wil gesprekken met Andretti over motordeal pas hervatten als deelname definitief is

Renault wil gesprekken met Andretti over motordeal pas hervatten als deelname definitief is

Motorfabrikant Renault laat weten dat de besprekingen met Andretti over een mogelijke motordeal pas worden hervat als de Amerikaanse renstal definitief deel mag nemen aan de koningsklasse. Renault had een voorcontract om motoren te leveren aan Andretti, maar die deal liep in 2023 al af. Andretti kreeg begin februari te horen dat het verzoek om toe te treden tot de F1 werd afgewezen door de FOM (Formula One Management).

Andretti was al een tijdje bezig om alles klaar te stomen voor een mogelijke deelname aan de Formule 1, en het leek ook de goede kant op te gaan. Begin februari kregen de Amerikanen echter te horen dat ze door de FOM werden afgewezen, ondanks dat de FIA eerder nog groen licht had gegeven. Naar de mening van de FOM zou de deelname van Andretti vanaf 2026 geen toegevoegde waarde hebben, maar mogelijk vanaf 2028 wel. Renault had een voorcontract met Andretti om motoren te leveren, maar die deal liep in 2023 al af. Alpine-teambaas Bruno Famin geeft aan dat ze sinds de afwijzing ook geen contact met Andretti meer hebben gehad.

De Amerikaanse renstal zou alsnog een voorkeur hebben om met Renault toe te treden, in afwachting van een verregaande samenwerking met Cadillac. Pas als het definitief is dat Andretti toe gaat treden wil de Franse motorfabrikant de gesprekken hervatten. 'We hadden een voorcontract en daarna hebben we er niets meer over gehoord', zegt Famin in gesprek met de Nederlandse tak van Motorsport.com. 'Er is nu geen sprake van een deelname, dus we zullen moeten afwachten wat de toekomst gaat brengen', gaat de Fransman verder. Terwijl andere teambazen sceptisch waren, ziet Famin een elfde team nog wel zitten. 'Als dat team ook echt toegevoegde waarde heeft voor het kampioenschap.'

Mocht er wel een elfde team komen 'dan zijn we daar blij mee'

De Alpine-teambaas geeft aan dat het lot van Andretti in de handen van de FOM zal liggen. 'Het was aan de FOM om te bepalen hoeveel toegevoegde waarde Andretti kon leveren. Zij hebben de zaken geanalyseerd en uiteindelijk een beslissing genomen, en daar zijn we blij mee', zegt Famin. 'Ik denk dat het straks van geval tot geval bekeken moet worden. Als de Formule 1 later aangeeft dat een elfde team wel een goede toevoeging kan zijn, dan zullen we daar blij mee zijn', aldus de Fransman.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws