Update | FIA reageert op afwijzing Andretti: 'Zijn in gesprek om volgende stappen te bepalen' Formule 1
Formule 1

Update | FIA reageert op afwijzing Andretti: 'Zijn in gesprek om volgende stappen te bepalen'

Update | FIA reageert op afwijzing Andretti: 'Zijn in gesprek om volgende stappen te bepalen'

Andretti Cadillac heeft in een statement gezegd teleurgesteld te zijn in de keuze van de Formule 1. Het Amerikaanse team verdiende geen intrede voor 2025 of 2026, maar de deur staat op een kier voor het 2028-seizoen. Andretti Cadillac lijkt zich niet bij het besluit neer te gaan leggen, aangezien het team door blijft werken aan het Formule 1-project. Daarnaast zijn veel mensen het oneens met de keuze van de Formule 1.

Op woensdagavond kreeg Andretti Cadillac te horen dat er in 2025 en 2026 geen plek zal zijn op de Formule 1-grid. De Amerikaanse renstal probeert al jaren een intrede te krijgen, maar vanuit de Formule 1 is er altijd veel weerstand geweest. De FIA accepteerde een intrede van Andretti, dat samenwerkt met General Motors, maar opnieuw stuitte de renstal tegen een muur. 'Andretti Cadillac is het absoluut oneens met de inhoud van de uitkomsten van de Formule 1', valt in een statement te lezen.

De Formule 1 heeft aangegeven dat het bang is dat de sport meer waarde aan Andretti Cadillac toevoegt dan andersom. Die beredenering kan het team absoluut niet begrijpen. 'Andretti en Cadillac zijn twee succesvolle autosportorganisaties die zich inzetten om een echt Amerikaans fabrieksteam in de Formule 1 te krijgen, dat met de beste teams ter wereld kan concurreren. We zijn trots op de aanzienlijke vooruitgang die we al hebben geboekt bij de ontwikkeling van een zeer competitieve auto en krachtbron, met een ervaren team erachter.' Andretti Cadillac geeft dan ook niet op. 'Ons werk gaat onverminderd hard door.'

F1 krijgt veel kritiek te verwerken

De meeste mensen staan achter de woorden van de Amerikaanse renstal. De Formule 1 heeft dan ook wat kritiek te verwerken gekregen. Mario Andretti, enkelvoudig wereldkampioen, heeft via X medegedeeld 'helemaal kapot' te zijn van de keuze van de Formule 1. Waar Andretti senior geen andere woorden kan vinden, zijn oud-coureurs van het team een stuk duidelijker in hun verwoording. 'Één van de top vijf domste statements die ik ooit heb gelezen', schrijft voormalig IndyCar-coureur Conor Daly op sociale media.

Andretti Cadillac was niet de enige kandidaat die voor een Formule 1-intrede ging. De andere kandidaten kregen echter geen goedkeuring van de FIA. Calum Ilott, huidig IndyCar-coureur, snapt dat andere teams weinig kans maken na de afwijzing van Andretti Cadillac. 'Ik weet niet wat het team nog nodig heeft om een Formule 1-intrede te verdienen. Als zij niet binnenkomen, dan zie ik niet voor me hoe anderen het wel voor elkaar zullen krijgen', schrijft hij op X.

Steiner verdedigt keuze F1

Guenther Steiner, voormalig teambaas van Haas, begrijpt echter de keuze van de Formule 1. De Italiaan denkt dat de sport het plan van Andretti Cadillac te ambitieus vond, en daardoor het team zelf en de andere renstallen in bescherming neemt. 'Ze zeiden dat er een nieuwe kans is in 2028. Dat is niet morgen maar de deur staat open. Ze moeten tegen die tijd laten zien dat ze voorbereid en competitief zijn. Ik denk dat de Formule 1 ze dan zou verwelkomen', zegt Steiner bij ESPN.

Haas is vooralsnog het laatste team dat een intrede kreeg. Steiner geeft aan dat de Formule 1 in 2016 er heel anders uitzag. 'Alle teams moeten nu stabiel zijn en competitief zijn. Toen we binnenkwamen, was er behoefte aan nieuwe teams. Het is er nu gewoon niet gemakkelijker op geworden, vooral nu er een budgetplafond is. Je kunt niet meer doen dan de anderen. Wat je simpelweg niet hebt, is de ervaring die de andere mensen hebben', aldus Steiner.

Update 11:05u (01/02) | FIA reageert op afwijzing Andretti: 'Zijn in gesprek om volgende stappen te bepalen'

De FIA heeft middels een statement gereageerd om de afwijzing van Andretti Cadillac. De Amerikaanse renstal kreeg op woensdagavond van het Formula One Management (FOM) te horen dat de intrede wordt tegengehouden. De FIA stond eerder een intrede niet in de weg en zal dus nog stappen gaan ondernemen. 'De FIA erkent de aankondiging van Formula One Management met betrekking tot het proces van Expression of Interest van de FIA Formule 1-teams. We zijn in dialoog om de volgende stappen te bepalen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws