Bleekemolen maakt zich boos: 'Totale bullshit, ik hoop dat ze een draai om de oren krijgen' Interviews
Interviews

Bleekemolen maakt zich boos: 'Totale bullshit, ik hoop dat ze een draai om de oren krijgen'

Bleekemolen maakt zich boos: 'Totale bullshit, ik hoop dat ze een draai om de oren krijgen'

De Formule 1-wereld heeft een veelbesproken week achter de rug. Zo werd de inschrijving van Andretti afgewezen, kondigde Lewis Hamilton aan dat hij in 2025 naar Ferrari vertrekt, en opende Red Bull Racing een onafhankelijk onderzoek naar teambaas Christian Horner. F1Maximaal besprak het laatste nieuws in een exclusief interview met voormalig Formule 1-coureur Michael Bleekemolen, die zich vooral boos maakte over de afwijzing van de inschrijving van Michael Andretti.

Andretti Autosport is een grote naam in de racewereld, met onder meer een team in de IndyCar Series. Daarnaast is het team actief in de Formule E, waar het met Red Bull Racing-simulatorcoureur Jake Dennis de regerend wereldkampioen in dienst heeft. Toch bleek het onvoldoende om toegang tot de Formule 1 te krijgen. 'Ik vind het een heel kwalijke zaak dat Liberty Media, of de FOM (Formula One Management, red.), uiteindelijk geen elfde team wil', maakt Bleekemolen al snel duidelijk.

Bleekemolen hoopt dat fans actie ondernemen

Bleekemolen deelde in 1978 zelf de startgrid met Mario Andretti, die dat jaar de wereldtitel greep. Andretti senior steunde zijn zoon Michael, eveneens een voormalig Formule 1-coureur, volledig in zijn poging om Andretti Autosport tot de Formule 1 te laten toetreden, maar dat bleek tevergeefs te zijn. Zo werd in het statement van de Formule 1 onder meer gezegd dat 'Andretti geen meerwaarde voor de Formule 1 heeft, maar de Formule 1 wel voor Andretti'. 'Totale bullshit wat ze zeggen', luidt het uitgesproken oordeel van Bleekemolen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

michael andretti 2023
Michael Andretti is voorlopig niet welkom in de Formule 1.

'Dat vind ik zo'n rare onzin', voegt de Amsterdammer toe. 'Als Andretti mee zou doen als team, zou het zóveel meerwaarde bieden. Die uitspraak, die ze gedaan hebben, slaat echt helemaal nergens op. Ik zou het ze gunnen dat ze daar een draai voor om de oren voor krijgen van de fans. Ik zou het prachtig vinden als mensen uiteindelijk hun kaarten gaan teruggeven. Ik heb dat al ergens gelezen, al weet ik niet om wat voor aantallen het gaat. Het lijkt mij fantastisch mooi als ze eens een keer beseffen dat het ook om de sport gaat, en niet alleen om de dollars', zegt Bleekemolen.

Belediging voor Andretti

'Ik vind het een verschutting dat ze dat zeggen. Ik vind het een belediging naar Andretti toe', aldus de 74-jarige. 'Ik vind het een belediging naar de Amerikaanse autosport toe. Je kunt toch niet zeggen dat ze geen meerwaarde bieden? Ik denk dat je echt naar een speld in een hooiberg zoekt, als je iemand zoekt die dat vindt. Iedereen vindt dit mooi. Wie het niet mooi vinden, zijn de tien teams en de organisatie', zo maakt Bleekemolen nogmaals duidelijk dat het financiële aspect momenteel belangrijker lijkt te zijn dan het sportieve aspect in de uiteindelijke beslissing.

De timing van de afwijzing is extra opvallend te noemen, aangezien de Formule 1 juist de laatste jaren definitief probeert door te breken in de Verenigde Staten, met inmiddels drie Grands Prix per jaar, en de stijgende populariteit als gevolg van Drive to Survive. 'Ze gooien hun eigen ramen in', vindt Bleekemolen dan ook. 'Misschien denken ze dat ze het al op orde hebben zonder een extra team, maar in dit geval gaat het om een Amerikaans team, dan weet je zeker dat je nog meer aandacht weet te genereren daar.'

De afwijzing van Andretti viel in de Verenigde Staten dan ook niet goed, en het regende kritische opmerkingen aan het adres van de Formule 1. 'Het valt gewoon niet te verklaren', vindt Bleekemolen. 'Nu hoop ik dat ze een draai om de oren krijgen van de fans. Iedereen vindt dit een rare belevenis, wat ze daar als weerwoord hebben opgezet om te verklaren dat ze niet welkom zijn. Ik vind het een belediging naar Andretti toe', aldus Bleekemolen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws