Update | Brawn: 'Zware crash met Russell lijkt fout van Bottas' Formule 1
Formule 1

Update | Brawn: 'Zware crash met Russell lijkt fout van Bottas'

Update | Brawn: 'Zware crash met Russell lijkt fout van Bottas'

George Russell geeft na het bekijken van camerabeelden toe dat Valtteri Bottas toch niet helemaal fout zit bij de crash tussen de twee coureurs op Imola. De twee coureurs kregen het flink aan de stok nadat ze elkaar op hoge snelheid raakten, maar de schuld ligt achteraf toch niet compleet bij één van de twee.

De gefaalde inhaalactie van Russell op Bottas eindigde in een zware crash, waarna de twee flink ruziënd te zien waren in de grindbak van het Italiaanse circuit. De coureurs gaven elkaar de schuld, maar Russell komt nu terug op zijn woorden. 'Als ik de beelden zo terugkijk lijkt het allemaal heel erg anders', geeft hij toe bij Racefans. 'Valtteri heeft niks buiten de regels gedaan, maar je moet wel goed kijken naar de omstandigheden.'

Er was namelijk een enorm verschil in snelheid: de Williams-bolide scheurde met ruim 30 kilometer per uur aan overspeed richting Bottas. 'En uiteindelijk duw je iemand op hoge snelheid richting het gras, dan ontstaat er een groot risico op een incident. Dit vond ik erg jammer, want dat is een groot teken van respectloosheid. Niet tegenover mij maar juist tegenover deze bolides.' Toch is het volgens Russell onderdeel van de koningsklasse. 'Valtteri verdedigde heel erg hard, maar dat mag hij natuurlijk doen', oordeelt de Brit.

Russell: 'Het was een ongelukkige samenhang van omstandigheden'

Nadat Russell zelf de situatie heeft geanalyseerd, komt hij tot de conclusie dat zijn rivaal niet de volledige schuld kan hebben. 'Kon het voorkomen worden? Ja. Zat Bottas fout? Ik denk eigenlijk van niet.' De situatie was volgens de 23-jarige coureur vooral een 'ongelukkige samenhang van omstandigheden', al vindt hij wel dat het alsnog voorkomen had kunnen worden.

'Hij had waarschijnlijk wel iets meer kunnen doen om niet in deze situatie terecht te komen', legt Russell uit. De coureur van Williams vindt overigens niet dat hij zelf in de fout zat. 'Ik veroorzaakte de crash door te spinnen, maar was het verkeerd om voor die inhaalactie te gaan? Absoluut niet. Je bent een dwaas als je gaat liften in deze situatie.'

De crash van Russell en Bottas tijdens GP Emilia Romagna

Update 16:15 (19/04) | Brawn: 'Zware crash met Russell lijkt fout van Bottas'

Ross Brawn denkt dat Valtteri Bottas in de fout is gegaan bij de zware crash met George Russell in Imola. Hij geeft hierbij niet direct de schuld aan de Fin, maar benadrukt dat het met de gladde omstandigheden geen goede keuze was om Russell zo weinig ruimte te geven als hij deed toen de crash plaatsvond. Het blijft een situatie waar beide coureurs van moeten leren.

Het circuit van Imola is op veel plekken niet geschikt om in te halen. Als een coureur het op een onconventionele plek probeert, brengt dat de nodige risico's met zich mee. Deze risico's waren afgelopen zondag nog groter dan normaal. 'Imola is een vrij smalle baan, dus er is niet veel ruimte', vertelt Brawn volgens The Race. 'Als je aan weerszijden natgeregend gras toevoegt, wordt het heel erg lastig. Ik weet zeker dat beide coureurs het incident zullen analyseren en ervan zullen leren, maar het leek erop dat Valtteri naar de zijkant dreef en geen ruimte liet voor George.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws