Sainz pakte 'de gehavende Red Bull' na twee ronden: 'Ook Pérez kon het team niet uit de brand helpen' Formule 1
Formule 1

Sainz pakte 'de gehavende Red Bull' na twee ronden: 'Ook Pérez kon het team niet uit de brand helpen'

Sainz pakte 'de gehavende Red Bull' na twee ronden: 'Ook Pérez kon het team niet uit de brand helpen'

Carlos Sainz won de Grand Prix van Australië nadat hij kon profiteren van een defecte rem bij Max Verstappen kort na de start van de race. Charles Leclerc maakte de Ferrari-dubbel compleet. Verstappen kon op zondag in Melbourne zijn eigen record van tien opeenvolgende zeges weer evenaren, maar daar stak zijn rem een stokje voor.

'Na negen opeenvolgende overwinningen kwam de reeks van Max Verstappen op zondag in Albert Park in Melbourne ten einde', begint Auto, Motor und Sport in haar analyse na afloop van de race. 'Het drama bij Red Bull begon al direct na de start. De achterste rechterrem van de auto met startnummer 1 wilde niet loskomen, waardoor de temperaturen steeds verder opliepen.' Verstappen voelde alsof hij met de handrem erop reed, wat ervoor zorgde dat de auto een paar keer uitbrak. Sainz kon hem zo tijdens de tweede ronde al inhalen. 'Na vier ronden veroorzaakte de wereldkampioen een duidelijk zichtbare rookpluim achter zich. De pitmuur had geen andere keuze dan Verstappen naar binnen te roepen', schrijft het Duitse medium.

'Bij het terugrollen naar de garage in een langzaam tempo vatte de rem volledig vlam. Het vuur kon echter snel onder controle worden gebracht met een lading blusschuim. Het was Verstappens eerste uitvalbeurt sinds de race in Melbourne in 2022.' Twee jaar geleden viel de Nederlander voor het laatst uit, toevallig ook in Australië, en toen won een Ferrari-coureur ook. 'Sainz, die vanaf P2 startte, had de gehavende Red Bull al in de tweede ronde te pakken. Daarna gaf de Spanjaard de leiding niet meer uit handen. Met een bandenbesparende en foutloze race leverde Sainz de meest consistente rondetijden op en gaf hij zijn achtervolgers geen kans om aan te vallen. Slechts zestien dagen na zijn blindedarmoperatie vertoonde de Ferrari-coureur geen zwakte.'

Tekst gaat verder onder de foto.

carlos sainz ferrari australie 2
Lof voor Sainz vanuit Duitsland na zijn foutloze race in Melbourne. (Foto: Pirelli)

'Ferrari zal opgelucht zijn geweest dat er geen 'rode strijd' plaatsvond'

Leclerc moest duidelijk zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoot. Na zijn teleurstellende kwalificatie moest de Monegask starten vanaf P4, en verloor hij in de beginfase veel tijd omdat hij niet langs de McLaren van Lando Norris kon komen. 'Pas in ronde negen maakte de undercut het mogelijk om hem te pakken te krijgen. De agressieve strategie met de twee langere laatste stints aan het einde voorkwam echter dat het een intern Ferrari-duel werd. Het team zal waarschijnlijk opgelucht zijn geweest dat de eerste één-twee sinds de GP van Bahrein 2022 niet meer in gevaar kwam door een rode strijd.' Achter de Ferrari's eindigden beide McLarens op P3 en P4. Norris moest in het begin niet alleen Leclerc, maar ook teamgenoot Oscar Piastri voorbij laten door een undercut. De pitmuur besloot later de posities weer te wisselen.

'Piastri slaagde er tenminste in om de tweede Red Bull van Pérez achter zich te houden op de vijfde plaats. De Mexicaan kon na de uitvalbeurt van Verstappen het team van de wereldkampioen ook niet uit de brand helpen. Door de gridstraf die Perez tijdens de kwalificatie opliep, was hij niet betrokken bij de strijd om het podium in de race', schrijft Auto, Motor, und Sport. 'Naast Red Bull beleefde ook Mercedes een dag om te vergeten. Hamilton viel al in ronde zestien uit met een motorprobleem. Russell crashte in de laatste ronde in de muur van bocht zes toen hij op jacht was naar Fernando Alonso', vervolgt het Duitse medium. 'Door de uitvalbeurten van Verstappen en de twee Mercedessen waren er in Melbourne nog enkele puntenplaatsen over. Tsunoda bevestigde zijn uitstekende kwalificatieprestatie en pakte met een achtste plaats vier punten. Achter de Japanner konden ook de twee Haas-coureurs het puntentotaal van het team verhogen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws