Susie Wolff over kansen voor vrouwen in F1 en haar eigen kans in 2014: 'Twee tienden van Massa' Formule 1
Formule 1

Susie Wolff over kansen voor vrouwen in F1 en haar eigen kans in 2014: 'Twee tienden van Massa'

Susie Wolff over kansen voor vrouwen in F1 en haar eigen kans in 2014: 'Twee tienden van Massa'

Susie Wolff, die velen waarschijnlijk zullen kennen als de echtgenote van Mercedes-teambaas Toto Wolff, was zelf tot kort geleden een racer. Vroeger kartte ze tegen onder andere Lewis Hamilton, reed ze in de DTM en werd ze in 2014 de eerste vrouw in 22 jaar die in een Formule 1-auto reed tijdens de eerste vrije trainingen bij de Grands Prix van Groot-Brittannië én Duitsland. In de F1-podcast Beyond The Grid verteld ze Tom Clarkson over haar ervaringen in de FW-36.

Wolff reed twee vrije trainingen voor Williams in 2014. Op het circuit in Hockenheim kwam ze zelfs maar twee tienden tekort op haar teamgenoot, Formule 1-held Felipe Massa. 'Met meer kansen had ze wellicht zelfs kunnen racen in de Formule 1, maar nu werkt ze hard om die kansen te creëren voor alle jonge vrouwelijke racers die dromen van hun kans in de sport', aldus gastheer Clarkson, wie met haar terugblikt op die vrije trainingen.

Tweemaal VT1 voor Wolff: 'Twee tienden van Massa'

'Ik weet nog heel goed hoeveel druk er was voor die sessies', zegt Wolff. 'Zeker omdat je alleen een VT1 rijdt, wil je laten zien wat je in huis hebt. Maar ondertussen weet je dat je geen misstap mag maken omdat dat invloed zou kunnen hebben op de prestaties van het team gedurende het weekend.' De Schotse kreeg twee runs op nieuwe banden in VT in Engeland en wist dankzij simulatorwerk precies waar ze moest pushen en waar niet, ze zag gelijk waar haar tekortkomingen lagen.

'Ik kwam weer binnen na de eerste run en we bekeken de data. Ik kwam 0.9s tekort waarvan 0.6s in de hogesnelheidsbochten, het was mogelijk om bepaalde delen vol gas te doen. En ik ben een erg datagericht persoon. Als ik zie dat iets mogelijk is in de data, dan kan ik mezelf ook over een bepaalde angst zetten en het gaspedaal vol indrukken.' Wanneer Clarkson vraagt wat haar verteld werd vóór de run, antwoord ze met: 'Regel één: crash niet, onder welke omstandigheden dan ook.'

Wolff hoopt op meer kansen in F1 voor vrouwen

'Uiteindelijk maakte het niet uit dat ik een vrouw was, ik kreeg die kans.' Wolff hoopt kansen te creëren voor meer vrouwen die een droom hebben om aan de top van motorsport te komen en deelt nog een motiverend bericht voor al die vrouwen. 'Er zijn tegenwoordig nog veel meer kansen dan vroeger dus er zijn écht mogelijkheden. Als ik naar mezelf kijk.. Ik wilde niet eens bewijzen wat een vrouw kon doen, ik ging mijn doel en passie achterna. Dus blijf bij je doel!'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws