Update III | Mercedes doet toch afstand van controversiële sponsordeal Formule 1
Formule 1

Update III | Mercedes doet toch afstand van controversiële sponsordeal

Update III | Mercedes doet toch afstand van controversiële sponsordeal

Mercedes kwam recentelijk naar buiten met nieuws over een nieuwe sponsordeal. Vanaf de Grand Prix van Saoedi-Arabië is het logo van Kingspan op de W12 te zien. Kingspan, een bedrijf dat bouwmateriaal produceert, speelde een rol in de brand in de Grenfell Tower die op 14 juni 2017 plaatsvond. De nabestaanden van de 72 mensen die bij deze ramp omgekomen zijn evenals andere overlevenden, hebben Toto Wolff een brief gestuurd.

Kingspan was de producent van de insulation cladding die bij het herstel van de Grenfell Tower gebrukt werd. Doorgaans zou dit materiaal de thermische efficiëntie moeten verhogen, maar het materiaal van Kingspan vatte in de tests voorafgaand aan het plaatsen al hevig vlam. Ondanks deze tests besloot het bouwbedrijf het materiaal te blijven gebruiken, waarna er dus 72 doden vielen. Daarnaast negeerde het bedrijf waarschuwingen van klanten omtrent de veiligheid van het materiaal.

Overlevenden en nabestaanden van de ramp hebben Mercedes middels een brief verzocht om per direct de samenwerking met het bedrijf te annuleren. In de brief gaf de groep aan dat Kingspan 'een centrale rol gespeeld had in de pijn en het lijden dat veel van de betrokkenen vandaag de dag nog steeds voelen, en dat er gevolgen aan vast moeten zitten'. De roekeloosheid en het gebrek aan respect voor mensenlevens moet volgens de samenleving van de Grenfell Tower benadrukt worden.

Mercedes reageert op brief

Mercedes heeft inmiddels al gereageerd op de brief die het kreeg van de betrokkenen. Volgens ESPN gaf het automerk de volgende verklaring: 'Onze partner, Kingspan, heeft steun geboden, en zal dit blijven doen, aan wat er precies fout gegaan is in de Grenfell Tower-tragedie. Onze nieuwe samenwerking heeft betrekking op het verduurzamen van onze organisatie en daarin gaan ze ons helpen.'

Update 16.55u (3/12) | Toto Wolff reageert met open brief

Als reactie op de brief van de nabestaanden heeft Toto Wolff een open brief teruggestuurd. De teambaas van Mercedes heeft daarin aangegeven mee te leven met hen. Samen met met Kingspan heeft Mercedes gekeken naar welke rol de producten van het bedrijf hebben gehad op de ramp. Ook geeft hij aan dat Kingspan heeft aangegeven geen rol te hebben gespeeld in het design of de constructie van de Grenfell Tower.

Update II 12.20u (05/12) | Hamilton distantieert zich van controversiële sponsordeal Mercedes

Lewis Hamilton heeft aangegeven dat hij niets te maken heeft met de controversiële sponsordeal die Mercedes recent gesloten heeft. De Duitse renstal ging in zee met Kingspan, dat volgens de nabestaanden van de slachtoffers van de Grenfell Towerramp in 2017 meerdere doden op haar geweten heeft. Hamilton weigert zich te bemoeien met de zaak.

'Dit heeft niets met mij te maken en ik weet dat Toto dit aan het oplossen is', laat de coureur weten in gesprek met BBC. Wolff stuurde eerder al een brief waarin hij inging op de zorgen die de betrokkenen uitten over het bedrijf. Hamilton sluit als volgt af: 'Helaas wordt mijn naam er ook mee geassocieerd omdat het logo op mijn auto te vinden is, maar het is nog maar de vraag of dat ook echt zo blijft.'

Update III 12.10u (08/12) | Mercedes doet toch afstand van controversiële sponsordeal

Mercedes heeft binnen afzienbare tijd toch weer afstand gedaan van hun controversiële sponsordeal met Kingspan, dat laat het Duitse team weten in een persbericht. Nabestaanden van slachtoffers van de Grenfell Towerramp hebben aangegeven dat Kingspan in 2017 meerdere doden op haar geweten heeft.

'Het nieuwe partnerschap, dat vorige week werd aangekondigd, zorgde ervoor dat Kingspan voorzitter zou worden van een nieuwe werkgroep duurzaamheid voor het team', zo begint het statement van Mercedes. 'Het doel was om CO2-reducties te leveren met hun toonaangevende milieuvriendelijke duurzame oplossingen.'

Het team van Mercedes vervolgt: 'Beide partijen zijn echter tot de conclusie gekomen dat het niet wenselijk is om op dit moment verder te gaan met de samenwerking, ondanks de beoogde positieve impact, en we zijn daarom overeengekomen dat de samenwerking met onmiddellijke ingang zal worden stopgezet.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws