Update weerbericht GP Nederland | Regen momenteel gaan liggen, maar komt naar verwachting weer terug Formule 1
Formule 1

Update weerbericht GP Nederland | Regen momenteel gaan liggen, maar komt naar verwachting weer terug

Update weerbericht GP Nederland | Regen momenteel gaan liggen, maar komt naar verwachting weer terug

De Grand Prix van Nederland is in het recente verleden tweemaal verreden en dat waren beide hele zonnige edities. Aankomend weekend staat er echter regen op het programma voor ons land. Hiermee wordt de trend van de Dutch Grand Prix gebroken, maar gaat de trend die de Formule 1 dit seizoen gewend is, wel door. In de afgelopen zeven Grand Prix-weekenden viel er namelijk telkens minimaal één dag regen.

Na een zomerpauze van drie weken, waarin de meeste coureurs de zon hebben opgezocht, is het weer tijd om te gaan racen. Voor Max Verstappen zal het een speciale race zijn, want hij zal op het circuit van Zandvoort namelijk verwelkomd worden als de thuisheld. Waar Verstappen en zijn collega's, maar zeker ook de Nederlandse bevolking, de afgelopen dagen gewend zijn geraakt aan mooi zonnig weer, moeten zij nu serieus rekening houden met regenbuien tijdens het raceweekend op Zandvoort.

Vanaf vrijdag wordt het namelijk een stuk slechter weer in Nederland en dat brengt ook een grote regenkans met zich mee. Weerplaza meldt namelijk dat de kans op regen gedurende het weekend gemiddeld 85 procent is, waarbij de meeste regen zal vallen op de zondagochtend. Naast het feit dat het gaat regenen, zal de temperatuur ook lager uitvallen ten opzichte van de dagen voor het raceweekend. Het wordt gemiddeld twintig graden gedurende het Grand Prix-weekend aan de Nederlandse kust.

Regen achtervolgt de Formule 1

Vooral de fans zullen hinder ondervinden van de regen op Zandvoort. De coureurs van de Formule 1 zijn inmiddels wel gewend om dit seizoen in natte weersomstandigheden hun ronden te moeten rijden. Het laatste raceweekend voor de zomerstop werd ook al geteisterd door regenbuien. Op de zaterdag moesten de sessies op het circuit Spa-Francorchamps worden verzet vanwege de harde regenval. Het is de vraag of dat op Zandvoort ook zover zal komen.

Update 16:25u (23/08) | Fans kunnen paraplu's maar beter niet vergeten

Voor degenen die aankomend weekend naast het Zandvoortse asfalt terug te vinden zijn op de tribunes of in de duinen, lijkt het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen voor mogelijke regenbuien. Naarmate het Grand Prix-weekend in Nederland nadert, lijkt de kans op buien nog niet te zakken. De meeste regenval zal waarschijnlijk in het tweede deel van het weekend te zien zijn.

Volgens WeerOnline wordt de vrijdag de warmste dag van het weekend, met zo'n 21 graden in de middaguren. Veel zon mag er niet verwacht worden, en de regenkans bedraagt zo'n tachtig procent gedurende de dag, waarbij er ook in de middag regendruppels kunnen vallen tijdens de vrije training. Met een totale verwachte neerslaghoeveelheid van 2,8 millimeter zal het circuit vermoedelijk niet kletsnat worden, al kunnen de omstandigheden wel verraderlijk worden.

Op de zaterdag worden er meer pieken en dalen verwacht. Het aantal zonuren stijgt van drie naar zeven, maar de kans op regen stijgt ook verder naar zo'n 85 procent. De wind zal ook steviger worden en de hoeveelheid regen stijgt naar zo'n vier millimeter, terwijl de temperatuur op negentien graden blijft steken. De zondag wordt met slechts achttien graden de koudste dag in Zandvoort, en de verwachte neerslaghoeveelheid ligt met 5,5 millimeter ook het hoogste. Met opnieuw tachtig procent kans op regen lijkt het een zekerheid dat niet alle sessies geheel droog gaan verlopen, maar de grote vraag zal zijn: wanneer gaat het dan precies regenen? Zowel de teams als de fans zullen dus ook veelvuldig naar boven kijken.

Update II 8:50u (26/08) | Regen en onweer teisteren Zandvoort in de ochtend, kwalificatie hoogstwaarschijnlijk droog

De zaterdag in Zandvoort gaat hoe dan ook niet droog verlopen. In de ochtend zullen er enkele regen- en onweersbuien vallen op en rond het circuit in de duinen. Daarbij kan het kwik flink dalen, maar er zullen ook droge periodes zijn, waarna het opnieuw kan gaan regenen. Ook een stevige wind kan een rol gaan spelen in de ochtend op Zandvoort.

De derde vrije training zal daardoor naar alle waarschijnlijkheid wat regen te zien krijgen. In de loop van de middag moeten de buien echter landinwaarts gaan trekken waardoor de kans groot is dat de kwalificatie droog zal verlopen, aangezien het zonnetje na 12:30u. De strijd om poleposition zal losbarsten om 15:00u en het weerbericht van Weerplaza geeft aan dat het droog zal blijven. Weeronline geeft daarentegen dat men altijd rekening moet blijven houden met de kans op een spatje regen.

Update III 14:20u (26/08) | Natte start van kwalificatie verwacht, ook race vermoedelijk regenachtig

Eerder op de dag leek het er nog op dat de derde vrije training nat zou verlopen, waarna het circuit op tijd zou opdrogen voor de kwalificatie, maar inmiddels lijkt dat onwaarschijnlijk. De Formule 2-race in Zandvoort is zojuist afgelast vanwege te harde regen, en met de kwalificatie voor de deur is de kans klein dat het circuit op tijd kan opdrogen.

Naar verwachting wordt het weer gedurende de middag steeds beter, maar of het op tijd zal zijn om de droogweerbanden van stal te halen is nog maar zeer de vraag. De voorspellingen geven aan dat de regenbuien tussen 14:30 uur en 14:40 uur zouden eindigen, maar het circuit is kletsnat, en met een dik wolkendek en de lage baan- en buitentemperaturen zal het asfalt vermoedelijk slechts langzaam opdrogen. Droogweerbanden in Q1 lijken haast uitgesloten te zijn, waarbij de intermediatebanden nu de meest waarschijnlijke keuze lijken. Een opdrogend circuit tijdens het kwalificatie-uurtje kan voor extra chaos en verschillende rodevlagsituaties gaan zorgen.

Morgen staan de coureurs waarschijnlijk voor soortgelijke omstandigheden, want ook dan wordt er 90 procent kans op neerslag aangegeven door onder meer WeerOnline. De verwachte hoeveelheid neerslag is inmiddels opgelopen tot ruim acht millimeter, en dus lijkt de kans op een geheel droge race ook uiterst klein. De afgelopen edities van de Grand Prix van Nederland werden wel onder een blauwe hemel afgewerkt.

Update IV 8:15u (27/08) | Kans op regen tijdens race wordt steeds groter

Ook de race op zondag zal naar verluidt niet onder volledig droge omstandigheden plaatsvinden. Op de zaterdag trotseerden de coureurs tijdens de derde vrije training al een natte baan, en ook de afgelaste Formule 2-race bleek een voorbode te zijn voor een enigszins natte kwalificatie. Ook op de zondag wordt er nu regen voorspeld.

WeerOnline verwacht dat de wat hevigere regenbuien al vanaf 9:00u het circuit zullen bereiken en dat deze zeker tot 14:00u aan zullen houden. Tijdens de start van de race om 15:00u is de verwachting dat de buien af zullen nemen, maar de voorspellingen geven vooralsnog aan dat de coureurs gaandeweg de race toch te maken gaan krijgen met lichte regenbuien. De kans op een droge race is dus klein.

Update V 11:15u (27/08) | Weersverwachting inmiddels stabiel, kans op regen kleiner

Nadat de weersvoorspellingen vroeg op zondagochtend heftige regenbuien voorspelden, lijkt het er nu op dat de weergoden de racewereld beter gezind zijn. De Formule 2-hoofdrace ging van start achter de safetycar, maar al snel bleek dat de baan lang niet zo nat was als voorheen werd voorspeld.

Ook WeerOnline voorspelt nu dat er enkel sprake zal zijn van miezer, en dat er van heftige regenbuien inmiddels geen sprake meer zal zijn. Er zal ongeveer nog één millimeter per uur vallen tijdens de race, en vooralsnog blijft de wat zwaardere regenval over voor na de race. Tijdens de Formule 2 speelde de regen geen rol, dus de kans is klein dat het tijdens de Formule 1-race wél het geval zal zijn.

Update VI 14:20u (27/08) | Regen momenteel gaan liggen, maar komt naar verwachting weer terug

Naar verluidt is de regen inmiddels gaan liggen nadat het ongeveer twee uur vóór de race ineens uit de hemel kwam vallen. Momenteel is het in ieder geval droog op de baan, en vooralsnog ziet het ernaar uit dat de start in ieder geval ook onder droge omstandigheden plaats zal kunnen vinden.

WeerOnline verwacht inmiddels ook dat het pas rond 16:00u weer zal gaan regenen, en dat de race om 15:00u dus op een droge baan van start zal kunnen gaan. Er wordt verder ook geen heftige regenval verwacht om 16:00u. Tot dusver voorspelt WeerOnline dat er niet meer dan één millimeter per uur zal vallen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws