Verslag VT1 | Een honderdste verschil tussen top drie, Pérez de snelste Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Een honderdste verschil tussen top drie, Pérez de snelste

Verslag VT1 | Een honderdste verschil tussen top drie, Pérez de snelste

Sergio Pérez heeft de eerste vrije training als snelste afgesloten. De Mexicaan lijkt het naar zijn zin te hebben op Interlagos, want al vroeg in de sessie was hij de snelste, al moest hij deze tijd even afstaan aan Max Verstappen. De Nederlander kende echter problemen met zijn balans en kwam niet verder dan de derde tijd, op acht duizendsten. De gaten waren erg klein, want Charles Leclerc splitte de Red Bull Racing-coureurs en kwam vier duizendsten tekort voor de snelste tijd.

Het is bij de start van de eerste vrije training direct druk op de baan. De teams willen de sessie optimaal benutten, omdat de kwalificatie de eerstvolgende sessie is en de auto dus volledig zal moeten worden afgesteld in deze ene training. Veel coureurs beginnen de training dan ook op de medium of harde band, met het oog op een langere run. Het begin van de training stond dan ook vooral in het teken van runs met veel brandstof.

Verstappen en Pérez waren dan ook, net als de Ferrari's en Lewis Hamilton, direct naar buiten. De Nederlander viel in zijn eerste snelle ronde direct aan, maar remde te laat bij het ingaan van bocht 4 en ging dus wijd. Zijn teamgenoot begon sterker aan de training en kwam direct op de eerste plaats terecht, op de harde band. De Mercedessen en de Ferrari's kwamen niet in de buurt van die tijd. Toen Verstappen eenmaal een volledige snelle ronde had afgewerkt, noteerde hij de snelste tijd van het stel.

Red Bull het snelst, Ferrari en Mercedes volgen op afstand

Na ruim twintig minuten keert de rust een beetje terug op de baan, en kan er een kleine balans worden opgemaakt. Duidelijk is dan dat Ferrari en Mercedes nog tekort komen op de Red Bulls, want het gat tussen de Italianen en de eerste plaats van Verstappen was een halve seconde op dezelfde band. Ook Mercedes moest flink toegeven, want op de zachtere gele band kwamen zij niet dichterbij dan vier tienden.

Nadat het een kleine tien minuten rustig was op de baan, is het Pérez die de boel weer in gang zet. Op de zachtste compound zet hij de snelste tijd op 1.11,853, een tijd waar Verstappen in zijn run net niet aan kan komen. De Nederlander kwam acht duizendsten tekort. De Bulls kwamen dus allebei weer op de zachte band naar buiten, daar waar Mercedes en Ferrari het gele rubber kozen. Hamilton kon zijn tijd niet verbeteren, maar Leclerc wist wel een prima tijd te noteren op de mediums en moest een halve seconde toegeven op de Oostenrijkers, terwijl zijn teamgenoot Sainz even later tot binnen drie tienden kon komen.

Verstappen heeft problemen met balans

De hele training is Verstappen aan het klagen over de balans in zijn auto. De Nederlander stelt dat hij erg veel last heeft van onderstuur en krijgt ook na wat aanpassingen zijn auto nog niet zoals hij deze hebben wil. In een weekend waarbij er maar één training is voorafgaand aan de kwalificatie, is dat allesbehalve ideaal. De tweevoudig wereldkampioen is weliswaar langzamer dan zijn teamgenoot, maar er lijkt nog genoeg potentie in zijn auto te zitten.

Pérez blijft nipt de snelste

Met nog een klein kwartier op de klok beginnen verschillende coureurs aan hun kwalificatierun. Mick Schumacher is de eerste die echt een sprong maakt en klimt naar de vierde plek op ruim vier tienden van Pérez. Russell is de tweede die een grote stap maakt in de tijdenlijst. Hij neemt de vierde plaats over en moet iets meer dan drie tienden toegeven op de Red Bull-coureur. Dat was maar van korte duur, want iets later noteert hij een nog snellere tijd en wint hij ruim een tiende, waarmee hij naar de derde plaats klimt.

Toen kwam echter Ferrari. De Italianen leken het moeilijk te hebben tijdens het eerste deel van de training, maar klommen langzaamaan richting Red Bull en tijdens de kwalificatierun kwamen ze ineens heel dichtbij. Het was Sainz die een kleine twee tienden moest toegeven op de Mexicaan van Red Bull, maar Leclerc kwam heel dicht bij de snelste tijd. De Monegask was tot en met de tweede sector sneller, maar kwam uiteindelijk vier duizendsten tekort en dus sloot Pérez af als snelste.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws