Verstappen grote afwezige in top vijf Hinchcliffe, Pérez krijgt wel erkenning voor zijn optreden Formule 1
Formule 1

Verstappen grote afwezige in top vijf Hinchcliffe, Pérez krijgt wel erkenning voor zijn optreden

Verstappen grote afwezige in top vijf Hinchcliffe, Pérez krijgt wel erkenning voor zijn optreden

Ook in Saoedi-Arabië stond er weer geen maat op Max Verstappen, die dankzij zijn overwinning op het Jeddah Corniche Circuit het honderdste podium uit zijn carrière behaalde. Ondanks zijn indrukwekkende optreden wist de Red Bull Racing-coureur, in tegenstelling tot een week geleden, geen plekje op het heldenlijstje van James Hinchcliffe te bemachtigen. Daarentegen heeft de Canadees wel een plaatsje vrijgehouden voor onder meer de verrassende debutant Oliver Bearman.

Na ieder Grand Prix-weekend stelt voormalig IndyCar-coureur Hinchcliffe als F1-expert van F1TV een lijstje samen van vijf coureurs, die in het voorbije raceweekend de meeste indruk op hem hebben gemaakt. En hoewel Verstappen de concurrentie opnieuw een masterclass voorschotelde, ontbreekt de 26-jarige Nederlander op het lijstje van Hinchcliffe.

'Toekomstige ster' Bearman

Het mag eigenlijk geen verrassing heten dat de naam van Bearman op het lijstje van Hinchcliffe prijkt. De pas 18-jarige Brit werd op vrijdag, vlak voor aanvang van VT3, door Ferrari opgeroepen als vervanger van de zieke Carlos Sainz. Ondanks een korte voorbereiding deed de Ferrari-junior het voortreffelijk, zo vindt ook Hinchcliffe. 'Het is nauwelijks te bevatten hoe goed het debuut van Bearman in Jeddah was. Normaal gesproken wil je maandenlang fysiek trainen, duizenden testkilometers afleggen en je mentaal voorbereiden op je grote doorbraak', stelt de Canadees. 'Maar in plaats daarvan werd Bearman halverwege het weekend in een auto gegooid waarin hij nog nooit had gereden en had hij maar één sessie voor de kwalificatie om op snelheid te komen.'

'Het was al indrukwekkend genoeg dat hij Q3 nog bijna haalde', vervolgt de voormalig IndyCar-coureur. 'Vervolgens maakte hij het af met een verbazingwekkend optreden in één van de meest fysieke races van het jaar, waarbij hij het opnam tegen doorgewinterde veteranen en welverdiende punten mee naar huis nam voor zichzelf en voor het team. Zijn vermogen om onder immense druk te presteren, was echt indrukwekkend en hij bewijst dat hij een toekomstige ster in de sport is', aldus een complimenteuze Hinchcliffe.

Pérez bleef keurig in spoor Verstappen

Voor Verstappen was er dus geen plekje op het heldenlijstje van Hinchcliffe, maar voor zijn Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez wel. De Mexicaan eindigde op respectabele afstand als tweede, maar Hinchcliffe ziet Pérez wel groeien in de races. 'Hoewel het gat van meer dan 22 seconden op zijn teamgenoot bij de finish in Bahrein er op papier niet goed uitzag, vertroebelde het feit dat hij zich door het veld moest vechten vanwege een slechte kwalificatie het ware verhaal', vindt de analist.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Verstappen grote afwezige in top vijf Hinchcliffe, Pérez krijgt wel erkenning voor zijn optreden
Pérez kon het Verstappen nog niet lastig maken in 2024, maar het gat in de wedstrijd vertelt volgens Hinchcliffe niet het hele verhaal.

'Ook in de kwalificatie was het gat van drieënhalve tiende naar Verstappen niet ideaal, maar in de race zat hij veel dichter op zijn teamgenoot. Tegen de tijd dat hij Lando Norris voorbij was gegaan voor P2, was Verstappen al vijf seconden weggereden. In de daaropvolgende dertig ronden verloor hij nog slechts tweeënhalve seconde op de drievoudig kampioen', lijkt Hinchcliffe te willen zeggen dat de Mexicaan het gat naar Verstappen was heeft verkleind. 'Hij was niet echt een bedreiging voor de overwinning, maar het was wel een respectabele prestatie ten opzichte van één van de grootste coureurs ooit. Het zal interessant zijn om te zien of Pérez dit niveau het hele jaar vast kan houden.'

Overige plekken voor Albon, Magnussen en Piastri

Alexander Albon, Kevin Magnussen en Oscar Piastri maken het vijftal helden van de voormalig coureur compleet. 'Albon zorgde zaterdag voor geweldige beelden en enkele dappere inhaalacties. Het is waarschijnlijk vervelend om als elfde aan de streep te komen ​​en dat cruciale punt mis te lopen, maar als je jezelf consequent in een positie weet te manoeuvreren dat je kan profiteren van problemen bij de topteams, dan zal je daar de vruchten van plukken', verwacht Hinchcliffe.

Magnussen kende zelf, mede door twee tijdstraffen van tien seconden, een matige race, maar de Deen verdient vooral een plekje op het lijstje vanwege zijn cruciale rol in de Haas-tactiek, die Nico Hülkenberg het laatste puntje opleverde. 'Het is niet eenvoudig om een ​​groep Formule 1-coureurs op afstand te houden. Je moet niet alleen foutloos zijn, maar ook precies weten waar en hoe je tijd laat liggen zonder daarbij een ​​positie te verliezen', aldus Hinchcliffe, die tot slot uitlegt waarom ook Piastri in zijn top vijf staat.

'Hij was sneller dan Norris in alle drie de kwalificatiesegmenten', noemt de Canadees een factor, die een rol heeft gespeeld in de keuze voor de Australiër. 'Hij zat langer vast dan hij had gewild achter Lewis Hamilton, die nog in de pits moest komen, maar hij bleef comfortabel zijn achtervolgers Fernando Alonso, George Russell en Bearman voor', besluit Hinchcliffe.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws