Verstappen kaart lage bolides aan: 'Aan einde van straight is impact te groot' Formule 1
Formule 1

Verstappen kaart lage bolides aan: 'Aan einde van straight is impact te groot'

Verstappen kaart lage bolides aan: 'Aan einde van straight is impact te groot'

Meerdere coureurs, waaronder Max Verstappen en George Russell, doen een oproep om de Formule 1-bolides te verhogen. Het feit dat de auto’s zo laag bij de grond zitten zou namelijk niet goed zijn voor de fysieke gesteldheid en de veiligheid van de coureurs.

De nieuwe regels die ervoor zorgden dat de bolide zo laag bij de grond hangt dienden ervoor het veld dichterbij elkaar te brengen en het inhalen makkelijker te maken. Nu schijnt het juist voor problemen te zorgen waar de coureurs zo veel last van hebben, dat het bij de FIA aangekaart is.

Het was Verstappen die het onderwerp ter sprake bracht na de seizoensopener in Bahrein. ‘Aan het einde van de straight is de impact te groot met deze lage bolides’, zegt Verstappen tegenover BBC Sport. Het zorgde volgens de wereldkampioen voor problemen met het comfort van de coureurs en zou slecht zijn voor hun ruggen. Hij besloot het daarom te benoemen in de briefing met de coureurs en de FIA afgelopen weekend.

Straights zijn een probleem met lage auto's

Verstappen gaf de FIA het advies mee met de regelveranderingen van 2026 in het vooruitzicht, gezien deze in juni af dienen te zijn. ‘Ik denk niet dat de bolide van 2026 heel anders zal zijn’, zegt Verstappen daarover. Russell is het met Verstappen eens. Volgens de Brit wordt het probleem erger wanneer de auto’s versnellen op de straights en de aerodynamische krachten hen dichter naar de grond zuigen.

‘Alle coureurs hebben met de Formule 1 gesproken omdat het niet vol te houden is om met deze bolides door te gaan’, zegt Russell. ‘Je haalt de meeste performance uit een auto door het zo dicht bij de grond te houden als mogelijk.’ Volgens de Mercedes-coureur voelt het rijden op de straights echter ‘alsof je tanden uit je mond rammelen.’

Van AA-batterij naar kikkererwt

De afstand tussen de grond en de bolide is volgens Russell ongeveer een AA-batterij aan het begin van de straight, maar aan het einde is dit nog maar een kikkererwt. ‘Je voelt elke hobbel, het gaat door je hele lichaam heen’. Russell sluit zich daarmee dan ook aan bij Verstappen. ‘Ik hoop dat ze een betere oplossing vinden voor de volgende generatie F1-auto’s.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws