Voormalig FIA-voorzitter Todt: 'Misschien hebben we wel teveel kritiek toegestaan' Formule 1
Formule 1

Voormalig FIA-voorzitter Todt: 'Misschien hebben we wel teveel kritiek toegestaan'

Voormalig FIA-voorzitter Todt: 'Misschien hebben we wel teveel kritiek toegestaan'

Aftredend FIA-voorzitter Jean Todt geeft aan dat de FIA misschien wel teveel kritiek heeft toegestaan van Formule 1-teams- en coureurs. Ze hadden, en moesten misschien wel, harder optreden hiertegen. De kritiek op de FIA nam alsmaar toe gedurende het afgelopen Formule 1-seizoen. De climax van het seizoen in Abu Dhabi viel dan ook allerminst goed toen raceleider Michael Masi een paar opmerkelijke beslissingen nam.

Zowel Mercedes als Red Bull Racing hebben stevige kritiek gehad op de FIA in 2021. De internationale automobielfederatie zou een onderzoek hebben gestart naar de handelingen van de wedstrijdleiding tijdens laatste en allesbeslissende ronden op het Yas Marina Circuit om erachter te komen wat er precies misging. Maar Todt vindt eigenlijk dat ze hiermee te laat ingrijpen.

De Fransman kijkt af van de voetballerij en begint te twijfelen aan de coulante wijze van omgaan met kritiek die de FIA krijgt. 'Ik las in een Franse sportkrant dat de voorzitter van de voetbalclub Olympique Lyonnais, een van de belangrijkste clubs in het land, een schorsing heeft gekregen van tien wedstrijden omdat hij zich negatief uitliet over de scheidsrechter', legt hij uit bij Motorsport.com. 'Misschien hebben wij wel te veel toegelaten.'

Todt wil een grens trekken

Tot op zekere hoogte is de input van onder andere de teams belangrijk om bepaalde afspraken te maken. De voormalig Ferrari-teambaas erkent dat er ergens een grens moet worden getrokken voor wat wel of niet toelaatbaar is. 'Naar mijn mening is het belangrijk om een dialoog te hebben tussen het overkoepelend orgaan, de teams, de rijders en de commercieel rechtenhouder. Maar het moet zich niet tegen ons keren.'

'Ik heb de race in Abu Dhabi gekeken. Max liet zich na de inhaalactie van Hamilton in de eerste ronde negatief uit. In het heetst van de strijd voel je wat je voelt. Anderzijds heb je de wedstrijdleider en de stewards. Zijn wij foutloos? Nee, zeker niet.' Na dit seizoen, wat zijn twaalfde als voorzitter van de FIA was, geeft Todt het stokje door. Mohammed Ben Sulayem neemt de rol van de 75-jarige Fransman over.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws