Wanhoopsdaden stapelen zich op bij Mercedes: 'Ik dacht: Wolff heeft naar een compleet andere race gekeken' Formule 1
Formule 1

Wanhoopsdaden stapelen zich op bij Mercedes: 'Ik dacht: Wolff heeft naar een compleet andere race gekeken'

Wanhoopsdaden stapelen zich op bij Mercedes: 'Ik dacht: Wolff heeft naar een compleet andere race gekeken'

Oud-Formule 1-coureur Christian Danner ziet dat Mercedes momenteel geen idee heeft hoe het uit haar crisis moet komen. De Zilverpijlen hebben nog geen enkel podium gehaald en staan nog maar net boven klantenteam Aston Martin in het klassement. Dit is het derde jaar op rij dat Mercedes het moeilijk heeft met de auto, en er lijkt voorlopig geen licht aan het einde van de tunnel te zijn.

Na de Grands Prix van Bahrein en Jeddah viel er vooral voor Lewis Hamilton niet veel te lachen, maar toch kwam hij positief in Australië aan. De eerste dag in de auto verliep fantastisch, maar op zaterdag kwalificeerde hij op P11 en op zondag viel hij uit. Zonder punten en inmiddels ook een beetje moedeloos vertrokken de Zilverpijlen naar Japan, waar ze wel punten scoorden, slechts zes. Het is de slechtste seizoenstart van Mercedes sinds een lange tijd. Voor het derde jaar op rij heeft de Duitse renstal haar zaken betreffende de bolide niet op een rijtje. 'Toto Wolff weet ook niet meer zo goed wat hij moet zeggen', merkt Danner op bij ServusTV. Hij begrijp niet waarom de Mercedes-teambaas de prestaties in Japan, een P7 en een P9, goed probeerde te praten.

De Mercedes-teambaas zei ook dat Mercedes een stap had gezet. 'Toen ik dat hoorde, dacht ik: hij moet misschien naar een andere Grand Prix hebben gekeken', zegt de Duitser, die bij onder andere Arrows heeft gereden. 'Hij heeft zijn team, waar hij mee om moet zien te gaan. Hij heeft een technisch team, een ingenieursteam, een aeroteam waar hij op moet kunnen vertrouwen. Het is natuurlijk niet de teambaas die de auto bouwt', weet Danner ook, die Mercedes even naast Red Bull Racing legt. 'Daar kan Christian Horner managen wat hij wil, de auto gaat wel. En bij Toto is dat momenteel het probleem. De coureurs zeggen dat ook. Men is verloren', gelooft de oud-coureur. 'Wie hij heel erg mist, zeg ik altijd weer, is Niki Lauda.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lewis hamilton george russell mercedes japan
Danner ziet veel dingen gebeuren uit wanhoop, waardoor Russell en Hamilton geen resultaten boeken. (Foto: Mercedes AMG F1)

'Mercedes is het Ferrari van 2024'

Terwijl het Mercedes niet lukt om oplossingen te vinden voor de problemen van haar bolide, heeft Ferrari wel significante stappen gezet. Ze heeft dit jaar een minder wispelturige auto, en ook de problemen met de bandenslijtage lijken ze in 2023 te hebben achtergelaten. Danner wijst aan dat de Scuderia zich echt heeft ontwikkeld, maar dat Mercedes nu van alles probeert uit pure wanhoop. Dat zag hij ook in Suzuka, toen Mercedes een eenstopper wilde proberen. 'Dit was een wanhoopsdaad. En dergelijke dingen tonen hoe desolaat het er op dit moment uitziet', oordeelt de Duitser.

'Als ik een auto heb die echt niet goed te besturen is en niet erg snel is, dan bedenk ik soms een strategie die helemaal nergens op slaat', vervolgt de oud-coureur. 'Waarom? Omdat ik in ieder geval hoop daarmee misschien een lucky punch te doen', zegt Danner. 'Dat is precies wat Ferrari vorig jaar heeft gedaan en vervolgens zijn ze daarvoor bekritiseerd. Dit jaar zien we zulke dingen bij Mercedes. Ferrari heeft de soms vreemd uitziende strategieën bewust bedacht, omdat het anders toch niet zou lukken.' Maar terwijl Ferrari dit jaar tot nu toe de tweede kracht achter Red Bull is, staat Mercedes in het kampioenschap momenteel slechts op de vierde plaats. Volgens Danner gaat dat niet gauw veranderen.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws