Doornbos waarschuwt Verstappen voor Ford: 'Je wil dan bij een fabrieksteam als Mercedes zitten' Formule 1
Formule 1

Doornbos waarschuwt Verstappen voor Ford: 'Je wil dan bij een fabrieksteam als Mercedes zitten'

Doornbos waarschuwt Verstappen voor Ford: 'Je wil dan bij een fabrieksteam als Mercedes zitten'

Volgens oud-coureur Robert Doornbos zal Mercedes vanaf 2026 weer het dominante team zijn. Naar zijn idee heeft een fabrieksteam als Mercedes meer kans van slagen onder de nieuwe reglementen met de nieuwe motoren dan een privateer als Red Bull Racing met Ford. Het huidige succes van de Oostenrijkse renstal zal niet voor altijd doorgaan, en dus snapt Doornbos wel dat Max Verstappen zijn opties nu al aan het bekijken is.

In 2026 gaan de technische reglementen weer over de kop en dat speelt momenteel een zeer belangrijke rol bij elk gesprek dat wordt gevoerd over de rijderscontracten. Zo heeft Fernando Alonso zijn vertrouwen in Aston Martin en Honda, die vanaf 2026 met elkaar in zee gaan, al benadrukt door op 11 april bij te tekenen voor meerdere jaren. Vermoedelijk loopt zijn contract dan tot eind 2026, zodat hij kan kijken hoe het gaat met de nieuwe motor, die meer elektrisch power moet leveren. Zo gaat Red Bull in zee met Ford, maar Doornbos is er niet van overtuigd dat dat allemaal goed gaat.

Naar zijn idee gaat Mercedes het dominante team weer worden vanaf 2026. 'Ford gaat het niet waarmaken. Zoals het er nu naar uitziet hebben ze niet genoeg vermogen', zegt de oud-coureur in Ziggo Sport Race Café. Het idee dat Red Bull over twee jaar niet meer dominant is, ligt bij sommige fans wat gevoelig. Ook dat Verstappen in verband wordt gebracht met Mercedes valt niet overal goed. 'Ik vind het waanzinnig (het succes van Red Bull, red.)', vervolgt Doornbos. 'Dit is het enige team dat ik goed ken. Maar ik weet ook hoe de Formule 1 werkt. Never change a winning team, ja, maar dit winning team gaat niet voor altijd door. Zo werkt de Formule 1', zegt Doornbos.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen redbullracing zege japan2024
Red Bull is nu dominant, maar hoe gaat het straks met Ford? (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Hij begrijpt daarom wel dat Verstappen verder aan het kijken is dan de Oostenrijkse renstal, waar hij een contract heeft tot en met 2028. 'Als jij als coureur, als slimme coureur, met alle titels en je goede management, kan timen welke volgende golf dominant gaat worden...', zegt de oud-coureur. 'Dat wordt Mercedes in mijn optiek. Zij hebben als fabrikant een streepje voor ten opzichte van een privateer. Het team heeft dan wel een budgetcap, maar Daimler mag zoveel miljoenen in die modellen en motoren pompen als ze willen. Je wil dan bij een fabrieksteam zitten. Je kan denken: met Ford wordt het top. Nee, dat weet je niet.'

Van der Zande is het ermee eens: 'Maar geloof je dan zo'n verkooppraatje?'

Aangezien er volgend jaar een zitje vrijkomt bij Mercedes doet teambaas Toto Wolff er alles aan om Verstappen binnen te halen. De Nederlander gaf zelf aan dat er voor hem momenteel geen reden is om te vertrekken bij Red Bull. Hij wint alles wat er te winnen valt, en de bolide is ontzettend dominant. Mercedes heeft voor het derde jaar op rij een draak van een bolide die vooral dit jaar amper punten scoort. Renger van der Zande snapt echter ook dat Verstappen verder kijkt dan 2026. 'Hamilton die van McLaren naar Mercedes ging is een voorbeeld van op de juiste momenten naar het juiste team vertrekken', zegt Van der Zande.

'Max heeft alle tijd, die kan kijken naar alle details van het team', vervolgt hij. 'Zo'n verkooppraatje van Wolff richting Max, geloof je die dan of niet?' stelt Van der Zande. 'Wolff gaat zitten met het board van Mercedes en die gaan de commitments doorgeven', vult Doornbos aan. 'Maar wat als het dan tien pk minder is?' oppert Ziggo Sport-reporter Jack Plooij tussendoor. 'Dan wil Max horen dat ze er weer honderd miljoen in gaan stoppen zodat ze er weer twintig pk bij krijgen. Die zaken van 2021 zijn ze vergeten nu. Dat moet een keer bijgelegd zijn', vult Plooij zelf aan. 'Common sense is in dit geval wel verstandig. Even vergeten wat er gebeurd is. Dit is puur zakelijk bekeken.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws