Windsor wordt in zijn racershart gestoken: 'Dat is echt ronduit schandalig' Formule 1
Formule 1

Windsor wordt in zijn racershart gestoken: 'Dat is echt ronduit schandalig'

Windsor wordt in zijn racershart gestoken: 'Dat is echt ronduit schandalig'

Voormalig teammanager en F1-journalist Peter Windsor kraakt de managementbeslissing van veel teams die worden gerund door mensen die meer weten van de centen dan van het racen. Naar zijn idee is dat ook de reden waarom Alpine dit jaar haar Waterloo heeft gevonden. Teams als Alpine, Visa Cash App RB, Haas en Aston Martin staan waarschijnlijk altijd te koop om die reden, al moeten er bedragen neer worden gelegd waar je u tegen zegt.

De chaos bij Alpine is de laatste maanden alleen maar erger geworden en de prestaties van de Franse renstal ook. Het was vanaf de testdagen in Bahrein al duidelijk dat Esteban Ocon en Pierre Gasly geen puntenscorende bolide tot hun beschikking hadden, en de eerste race legde dat pijnlijk bloot. Alpine kon in 2023 nog meevechten voor de plekken in het middenveld, maar moet inmiddels vechten om überhaupt de top vijftien in te komen. Windsor kraakt het management af vanwege de beslissingen die ze hebben genomen. Niet alleen bij Alpine ziet Windsor dat er fouten worden gemaakt, bij veel teams staan er geen racers meer aan het roer, en dat doet hen de das om.

'Alpine staat waarschijnlijk al achttien maanden te koop', zegt Windsor in zijn livestream op zijn YouTube-kanaal. 'Zo niet langer. Maar dat geldt ook voor Visa Cash App RB, Haas, en waarschijnlijk Aston Martin, voor de juiste koper zijn die teams voortdurend te koop', haalt de Brit zijn schouders op. 'Het probleem is dat de eigenaar waarschijnlijk een enorme som geld wil. Het gaat niet alleen om de activa van het team, maar ook om de Formule 1-franchise', legt Windsor uit. 'Noem je prijs. Ze willen geen nieuwe teams zien binnenkomen, ze willen miljarden verdienen aan hun franchises.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Windsor wordt in zijn racershart gestoken: 'Dat is echt ronduit schandalig'
De Alpine-bolide is een draak van auto die voor geen meter loopt. (Foto: Pirelli)

'Als ze morgen zeggen dat ze 600 miljoen willen uitgeven om de franchise te kopen en dat ze nog eens twee miljard hebben om het team de komende drie jaar te runnen, keurt de FIA het goed, dan verkopen ze het natuurlijk.' Wat veroorzaakt dit? 'Slecht management', antwoordt Windsor stellig. 'Mensen die het team leiden weten meer over bankieren en aandelenkoersen dan over racen en wat er nodig is om een goed team en goede coureurs samen te stellen', oordeelt de oud-manager. Windsor stelt dat er nog maar weinig 'echte racers' aan het roer staan. 'Daar is Fred Vasseur een van. Gene Haas heeft wel wat race-ervaring. Maar veel van de andere teams worden niet gerund door racers.'

'Gewoon belachelijke managementbeslissingen'

De huidige mensen aan het roer van de Formule 1-teams zijn wel goed met het papierwerk, maar daar houdt het ook wel op. 'Ze begrijpen het niet. De manier waarop je ziet dat veel teams slecht worden gemanaged, het is echt schandalig', zegt Windsor. 'Denk aan Alpine, twee jaar geleden stonden ze vierde, nu worstelen ze om vijftiende te worden. Ze worden meer dan twintig keer ingehaald in de race, dat is krankzinnig.' Alpine is één van de drie teams die nog geen punten heeft weten te scoren. Naast hen staan Williams en Sauber ook met nul punten in het klassement. Het is Haas en RB wel gelukt.

Hoewel Aston Martin het niet slecht doet, denkt Windsor toch dat haar vroegere jaren veel beter waren. 'Toen ze nog Force India, of Racing Point, waren, hadden ze de helft van het budget, waarschijnlijk nog minder zelfs, en toen wonnen ze races. Geld uitgeven en teams beter maken gaan niet zozeer hand in hand', zegt de Brit. 'Er zijn te veel mensen die geld willen verdienen en zo worden er belachelijke managementbeslissingen gemaakt', reageert Windsor fel. Hij vindt met name de ondergang van Alpine zonde, gezien de rijke geschiedenis van Renault. Alpine ontsloeg vorig jaar echter al een groot deel van haar management, en op dit moment lijken er weinig mensen op de goede plek te zitten om het team te redden.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws