Mol resoluut: 'Simracen krijgt geen grote rol, maar wel voor talenten' Interviews
Interviews

Mol resoluut: 'Simracen krijgt geen grote rol, maar wel voor talenten'

Mol resoluut: 'Simracen krijgt geen grote rol, maar wel voor talenten'

Olav Mol denkt niet dat de huidige simracewereld op competitief vlak de komende jaren samen zal gaan met de Formule 1. De commentator bij Ziggo Sport ziet de online evenementen vooral als entertainment en is het daarom oneens met eerdere ideeën van Jan Lammers. Wel liggen er volgens de Nederlander kansen voor jonge racetalenten.

Tijdens de coronacrisis zit de Formule 1 niet stil. In de afgelopen maanden werd er volop virtueel geracet, met talloze Formule 1-coureurs en zelfs wereldsterren. Ook op Ziggo Sport werd geregeld de Virtual Grand Prix uitgezonden, maar dat werd naarmate het virtuele seizoen vorderde minder populair. Mol stelt in gesprek met F1Maximaal dat over het algemeen de connectie tussen fans thuis en de virtuele racewereld nog te wensen overlaat.

'Ik denk dat op dit moment virtuele sporten in zijn algemeenheid natuurlijk een bepaalde behoefte invullen. Toen we bij Ziggo Sport ook Esports races gingen uitzenden, hadden we op dat moment totaal geen connectie met een coureur die veel achter de sim zat. Toen kwam ik er dus meteen achter dat zodra de reality niet zichtbaar is, de virtual reality al snel wat statisch wordt', waarmee Mol de teruglopende kijkcijfers van de virtuele races op Ziggo Sport lijkt te verklaren.

Mol is het oneens met Lammers, maar ziet kansen

In een eerder interview met F1Maximaal brainstormde Jan Lammers hardop over de toekomst van het virtueel racen in de Formule 1. De sportief directeur van de Nederlandse Grand Prix opperde een virtuele competitie, die wellicht verweven kan worden met een 'echt' Grand Prix weekend. Mol ziet echter vooral de lol in van de Formule 1-games en durft de competitieve kant (nog) niet op.

'Ik zie niet gebeuren dat er een letterlijke overlap zal zijn, wanneer er weer écht geracet gaat worden', reageert hij op de Zandvoorter. 'Ook niet in de komende vier of vijf jaar. Iets dat wat mij betreft wel zou kunnen, is dat er in de niet-raceweekenden wat gedaan wordt met virtuele races. Zo kunnen ze de televisiemaatschappijen bovendien wat extra's geven en worden veel jonge fans op hun wenken bediend.

Bovendien denkt Mol dat lol en vermaak centraal moeten blijven staan. De commentator plaatst zijn vraagtekens bij het competitiegehalte in de hedendaagse games. 'Iets wat snel vergeten wordt is de entertainment waarde, dat vind ik wel belangrijk. De vrije vertaling van een game is een spelletje; de spelvreugde en het lol hebben met elkaar is ontzettend leuk. Ik denk dat we vooral het laagdrempelige rondom de Formule 1-games moeten behouden. Daar ben ik een groot voorstander van.'

Simracen als brug voor racetalenten zonder megabudget

Wel ziet de commentator mogelijkheden voor talenten om zich via de digitale wereld op de kaart te zetten. 'Met een computer, een stuurtje en een beeldscherm ben je niet de vijfduizend euro kwijt die je voor een kart betaalt. Dus in die zin is Esports veel goedkoper om goed in te worden. De lage drempel zorgt er misschien wel voor dat er op die manier talenten weten door te stromen.'

'Maar aan de andere kant: Als geld het probleem is, zal het dat wel blijven. Op een gegeven moment moet je naar de echte wereld overstappen en dan loop je tegen een muur van investeringen aan. Desalniettemin kan de simracewereld zeker als een brug fungeren, daar geloof ik wel in. Wellicht zit de nieuwe Max Verstappen wel in een rieten hutje in Zimbabwe.' (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)

Door: Maurits Kappetijn
maurits@F1maximaal.nl | Twitter: @MausKappetijnF1

TIP: Volg ons nu ook op Instagram voor het laatste Formule 1-nieuws, interessante raadsels en de leukste F1-memes!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws