Verstappen bekoopt fout in Qatar met gridstraf van vijf plaatsen Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen bekoopt fout in Qatar met gridstraf van vijf plaatsen

Verstappen bekoopt fout in Qatar met gridstraf van vijf plaatsen

Max Verstappen zal voor de Grand Prix van Qatar vijf plaatsen naar achteren worden gezet. De Nederlander weigerde gele vlaggen te honoreren gedurende Q3 van de kwalificatie op Losail International Circuit en moet dit bekopen met een gridstraf. Hij zal de aankomende Grand Prix dus beginnen vanaf de zevende startplek, in plaats van de tweede plek waarop hij zich kwalificeerde.

Inmiddels zijn er ook meer details bekend over het oordeel van de stewards. Red Bull Racing bracht ter verdediging aan dat er geen gele lichtpanelen waren die de coureur waarschuwde, er geen waarschuwing werd gegeven op zijn stuur en dat hij verder ook niets te horen kreeg over de situatie. De wedstrijdleiding geeft aan sympathie te hebben voor deze argumenten, maar is vooralsnog overgegaan op een straf.

Deze keuze berust op artikel 27.1 van de sportieve reglementen. Dit artikel geeft aan dat de coureur alleen en zonder hulp de bolide moet besturen. Daarnaast werden er wel vlaggen gezwaaid, die dezelfde waarde hebben voor de wedstrijdleiding als de panelen waarop de vlaggen aangegeven worden. Hij had dus moeten handelen op het signaal van de marshals.

Ook werd het signaal van gevaar 34 seconden voordat Verstappen de sector bereikte uitgezet door de wedstrijdleiding. Toch acht de wedstrijdleiding het de verantwoordelijkheid van de coureur om snelheid te minderen wanneer de coureur een gevaarlijke situatie nadert. Zodoende is ook dit geen argument om geen straf uit te delen aan de Nederlander.

Bottas krijgt drie plaatsen, Sainz komt goed weg

Ook Valtteri Bottas is beboet naar aanleiding van de kwalificatie voor de Grand Prix van Qatar. De Fin gaf aan dat hij de gele vlaggen tijdens het betreffende moment in Q3 niet gezien had. Ook minderde hij dus geen snelheid, wat onder een gele vlag wel gevraagd wordt. Het komt hem ook op een extra penaltypunt op zijn superlicentie te staan. Momenteel staat hij dus op vijf punten in een periode van twaalf maanden.

Carlos Sainz, de laatste coureur die bij de FIA onder het vergrootglas lag, is wél weggekomen met een waarschuwing. De reden hiervoor is dat hij significant snelheid minderde na de AlphaTauri van Pierre Gasly naast het circuit te zien. Daarmee heeft hij voldaan aan het verzoek van de stewards en krijgt hij geen toegewezen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws