Kritiek op chaos bij Alpine: 'De ambities zijn hoog, maar de financiële middelen zijn beperkt' Opinie
Opinie

Kritiek op chaos bij Alpine: 'De ambities zijn hoog, maar de financiële middelen zijn beperkt'

Kritiek op chaos bij Alpine: 'De ambities zijn hoog, maar de financiële middelen zijn beperkt'

In 2022 wist Alpine het onderlinge gevecht met McLaren winnend af te sluiten, om zo te vierde plek in het kampioenschap te pakken. Halverwege het 2023-seizoen staat het Franse team twee plekjes lager, op de zesde plek. Afgelopen week werd dan ook bekendgemaakt dat teambaas Otmar Szafnauer en sportief directeur Alan Permane het veld moesten ruimen. Voormalig teambaas Marcin Budkowski wijst op het probleem bij het Formule 1-team van Alpine.

De afgelopen achttien maanden is de ene na de andere grote naam vertrokken of weggestuurd bij Alpine. Budkowski was aan het begin van 2022 de eerste die werd geslachtofferd, met Szafnauer als vervanger. In de tussentijd vertrokken ook topcoureurs Fernando Alonso en Oscar Piastri, respectievelijk naar Aston Martin en McLaren. Laurent Rossi moest als CEO ook al weg, en ook technisch directeur Pat Fry, die inmiddels is aangetrokken door Williams, was het haasje.

Ook viervoudig wereldkampioen Alain Prost hield het begin vorig jaar voor gezien als adviseur bij het team. De binnengehaalde Szafnauer is nu dus ook alweer weg, net als sportief directeur Permane, die in 1989 bij het team kwam, terwijl het nog Benetton heette. Permane zag het team overgaan in Renault, Lotus, opnieuw Renault, en daarna Alpine, en zag Michael Schumacher en Fernando Alonso wereldtitels pakken voor het team. Afgelopen maand verkocht Alpine 24 procent van het team aan een investeerdersgroep, waarna het ene na het andere kopstuk moest vertrekken.

Werknemers van Alpine verdienen beter

Prost haalde na de bekendmaking al uit naar met name Rossi, en ook Cyril Abiteboul had weinig goede woorden over voor de situatie bij Alpine. In een interview met de Poolse tak van Viaplay reageerde Budkowski op de onrust bij Alpine, en de Pool sluit zich in grote lijnen aan bij de woorden van Prost. 'Over het algemeen zien Alain (Prost, red.) en ik de dingen op een vergelijkbare wijze, dus als Alain iets zegt, ben ik het daar vaak wel mee eens. Ik sprak met Alain, vlak nadat de wijzigingen bekend werden gemaakt. Om eerlijk te zijn ben ik verdrietig, want dit team gaat me nog steeds aan het hart, en ik heb hier heel wat jaren doorgebracht', aldus de 46-jarige Pool. 'Ik ken daar veel mensen en heb contact met ze. Het team verdient beter - het verdient betere resultaten en een beter management.'

Volgens Budkowski wil het bestuur van Renault voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. 'Het probleem met Renault in de Formule 1 was altijd dat de ambities heel hoog waren, maar de financiële middelen onvoldoende. Elk jaar werden de ambities hoger en hoger, maar de middelen die erin werden gestoken niet', luidt de kritiek. 'Die kwamen niet overeen met de ambities, maar dat wilde het bestuur van Renault nooit horen. Otmar (Szafnauer, red.) heeft heel veel jaren in de Formule 1 doorgebracht bij verschillende teams, en weet wat er nodig is om te winnen en hoe moeilijk het is om dat voor elkaar te krijgen, en hoeveel geld er wordt uitgegeven door de teams die winnen, en hoe lang het duurt om succesvol te zijn. Zijn aanpak werd waarschijnlijk niet gewaardeerd door Renault.'

Voormalige coureurs werken Alpine nu tegen

'Het moet gezegd worden dat de resultaten van Aston Martin dit jaar, en ook die van McLaren, hebben laten zien dat de progressie versneld kan worden, al zie je Aston Martin nu ook weer wat terugvallen, en McLaren heeft ook zo zijn goede en zijn slechte momenten gehad. Het is geen lineair proces, maar die resultaten van Aston Martin en McLaren hebben de situatie bij Alpine geen goed gedaan, nee', concludeert Budkowski. Extra zuur dus voor Alpine dat juist voormalige coureurs Alonso en Piastri nu de punten binnenslepen voor die teams.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws