Cyril Abiteboul

Cyril Abiteboul is de voormalig teambaas bij het Formule 1 team van Renault, dat in 2021 haar naam veranderde in Alpine. In het verleden heeft de Fransman bij het Franse bedrijf ook andere rollen vervuld in de F1. 

Cyril Abiteboul begint zijn loopbaan achter de schermen van de racerij en wordt bij Renault in 2007 aangesteld als de bedrijfsontwikkelingsdirecteur. Drie jaar lang blijft de Fransman werkzaam in deze positie, totdat hij in 2010 promoveert tot de algehele directeur van het Formule 1-team van Renault. 

Formule 1-teambaas

Twee jaar lang is Abiteboul actief in deze functie totdat hij in 2012 een aanbod van Caterham aanneemt. Cyril wordt bij de renstal de eerste (en laatste) teambaas, tot het team in 2015 verdwijnt van de startgrid. Na dit uitstapje keert Abiteboul direct terug naar Renault om wederom een leidende rol in het Formule 1-team te vervullen. 

Tussen de jaren 2012 en 2015 was Renault in de 'koningsklasse' actief onder de naam Lotus. In 2016 komt daar verandering in en maakt de renstal een herorganisering mee. Als teambaas wordt Frédéric Vasseur aangesteld, achteraf tot ongenoegen van Cyril Abiteboul. De twee zijn het namelijk oneens over de weg die het team inslaat. In 2021 zou Abiteboul doorgaan als teambaas van Alpine, de nieuwe naam van Renault in de Formule 1. Echter kwam er halsoverkop een eind aan zijn rol bij het team. Laurent Rossi nam zijn taken in januari 2021 over.

Veerkrachtig leiderschap 

Als gevolg van het dispuut neemt Vasseur ontslag, terwijl Abiteboul alweer genoeg lijkt te hebben van zijn positie binnen Renault en hij maakt daarom zijn rentree als teambaas in het 2017-seizoen. Sinds Cyril's aantreden heeft Renault kunnen opklimmen uit het dal waarin het zich bevond en staat in 2018 zelfs vierde in het constructeurskampioenschap. 2019 valt voor het team tegen, maar de renstal zit volgens Abiteboul weldegelijk op het juiste spoor.

Een tegenvaller voor de equipe is het overstappen van Red Bull in 2019 van Renault naar Honda-motoren en de aangekondigde wisseling bij McLaren naar een krachtbron van Mercedes. Daardoor staat Renault er vanaf 2021 alleen voor en verliest het de enige mate van grip die het had op de grid en loopt het een belangrijke bron van inkomsten mis. 

Cyril Abiteboul Nieuws