Lammers heeft genoten: 'Zonder safetycars was Verstappen een minuut weggereden van de rest' Opinie
Opinie

Lammers heeft genoten: 'Zonder safetycars was Verstappen een minuut weggereden van de rest'

Lammers heeft genoten: 'Zonder safetycars was Verstappen een minuut weggereden van de rest'

Jan Lammers en Jeroen Bleekemolen bewonderden de dominantie van Max Verstappen en Red Bull Racing tijdens de Grand Prix van China, met name hoe vlekkeloos het ging tijdens de dubbele pitstops die het team moest doen. Het is inmiddels al bijna normaal dat Verstappen wint, maar Lammers weet dat het nog steeds ontzettend bijzonder is wat er momenteel gebeurt op het asfalt.

Verstappen heeft nog maar één zege laten liggen in de eerste vijf races van het seizoen, en dat kwam ook nog eens door een mechanisch probleem. Er valt dus wel te stellen dat hij foutloos is geweest tot nu toe, en dat bewees hij in China opnieuw. De Nederlander was kritisch op zichzelf na de kwalificatie voor de sprintrace, waar hij als vierde eindigde, maar pakte vervolgens twee zeges in een weekend en ging bijna met de maximale score naar huis. Het punt voor de snelste raceronde liet hij liggen. 'Het is natuurlijk al heel normaal, maar het blijft gewoon bijzonder', trapt Lammers af in de NOS Formule 1-analyse op NPO1.

'De weersomstandigheden, de andere omstandigheden, die pareert hij allemaal. De herstarts, alles ging gewoon goed. Nu hadden we dan drie starts, en bij alle drie reed hij fantastisch weg', zegt Lammers. Daar kan Bleekemolen het alleen maar mee eens zijn. 'En dat is dan voornamelijk de rijder (die zo fenomenaal is, red.). Je moet toch de timing goed hebben, want als je het mis hebt, kan je ingehaald worden. Er zijn veel settings op zo'n auto die daarbij helpen, maar je moet het wel met z'n allen instellen, en daar met z'n allen voor gaan', benadrukt Bleekmolen. 'En dat ging gewoon perfect.' Halverwege de race begaf de auto van Valtteri Bottas het, en de auto moest van de baan getakeld worden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen race china redbullracing
Geen vuiltje aan de lucht voor Verstappen in China. (Foto: Pirelli)

Eerst kwam er een virtuele safetycar, vervolgens werd toch de safetycar ingezet. Dat bracht het veld weer bij elkaar. Bij de herstart waren er wat incidentjes, en dus kwam er nog een safetycar. Beide herstarts verliepen uitstekend voor Verstappen. 'Het was elke keer weer probleemloos', gaat Lammers verder. 'Vervolgens rijdt hij dan ook meteen weg van de rest. Iedere ronde minimaal een seconde. Ik denk dat als je dan geen safetycars hebt, dan rijdt hij zo een minuut weg van het hele startveld. En dat is geweldig', looft Lammers, die hoorbaar nageniet van de 58ste zege van de drievoudig wereldkampioen.

Lof voor Norris: 'Dat was wel heel knap'

Het leek erop dat Red Bull alle zaken goed op een rijtje had in China. Ook de strategie was weer perfect uitgekiend. Het enige nadeel van de stop onder de safetycar was dat Sergio Pérez op een gegeven moment terugzakte en achter Charles Leclerc en Lando Norris terechtkwam. Lammers en Bleekemolen waren echter niet ontevreden over het resultaat. Ze waren vooral onder de indruk van de pitcrew van Red Bull. 'Als je ook kijkt naar die pitstops, dat waren de snelste pitstops van de wedstrijd', zegt Lammers. 'Ze hadden vier pitstops en de langzaamste was 2,1 seconden.'

Onder de safetycar kwamen beide Red Bull-coureurs binnen. Het double stacken verliep vervolgens succesvol. 'Er zit zeker een extra risico aan, want je moet kort achter elkaar twee stops doen. Dan is het natuurlijk altijd een beetje risicovol. Maar die mannen hebben niet alleen de vaardigheden, ook de mentale rust om het te doen. De kwaliteit zit hem dus echt in de breedte en in de diepte van het Red Bull-team', zegt Lammers. Terwijl Red Bull in de spotlights stond, werd Norris aangewezen als een van de smaakmakers van het weekend. Norris voegt een podium toe aan zijn record van het meeste aantal podiums zonder zege.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lando norris podium china 2024
Norris pakte P2 tijdens de Grand Prix van China. (Foto: Pirelli)

'Dat is wel een pijnlijk record, maar hij heeft ook nog nooit het materiaal gehad om het te doen', zegt Bleekemolen. 'McLaren zegt ook: we moeten hem eerst een goede auto geven, dan gaat hij wel winnen. Het talent heeft hij wel. Als je zag dat hij Pérez versloeg en vervolgens onder controle hield, dat was wel echt heel knap. En dat was hij steeds zelf. Hij wist wat hij wilde en dat is ook krachtig als coureur, dat je gewoon zegt: nee, dit doe ik niet, of dit doe ik wel', zegt de coureur. 'Dan hebben we het wel eens over de gesprekken tussen Max en Gianpiero, dat die af en toe een beetje pittig zijn, maar zo gaat het.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws