Mol merkt op dat zelfs Britse media lovend over Verstappen spreken: 'Snappen ze het dan eindelijk?' Opinie
Opinie

Mol merkt op dat zelfs Britse media lovend over Verstappen spreken: 'Snappen ze het dan eindelijk?'

Mol merkt op dat zelfs Britse media lovend over Verstappen spreken: 'Snappen ze het dan eindelijk?'

Oud-coureur Robert Doornbos en Ziggo Sport-commentator Olav Mol weten dat ze wederom getuige waren van een heel dominante zege van Max Verstappen. Bijna driftend ging hij met dertien seconden voorsprong naar de laatste bocht om zijn overwinning op te eisen. Doornbos geeft aan dat die dominantie uniek is, en dat het maar goed was dat Verstappens ingenieur niets zei over Fernando Alonso's ronde.

Na op zaterdag de sprintrace al te hebben gewonnen pakte Verstappen ook op zondag de overwinning. De Nederlander won op de sprintdag met dertien seconden voorsprong nadat hij drie coureurs in moest halen, en vertrok op zondag van poleposition om ook op P1 te eindigen, ook met dertien seconden voorsprong. In de één na laatste bocht trakteerde Verstappen het publiek op een powerslide. 'Hij kwam uit die hairpin zoals hij dat ook deed bij zijn eerste titel', merkt Doornbos op in het Ziggo Sport Race Café. 'Dat was gewoon kwispelen met je staart, als een stier in dit geval', lacht de oud-coureur. 'Echt dominantie ten top, zoals Rossi dat kon op twee wielen, met een wheelie over de finish.'

Het enige puntje dat Verstappen liet liggen, was het punt voor de snelste raceronde. 'Het is maar goed dat Lambiase niks zei over dat Alonso de snelste raceronde had, want dan was hij daar ook nog voor gaan zitten', gaat Doornbos verder. 'Ik denk dat als GP niet aan de rem trekt, dat hij gewoon wegrijdt', vult Jack Plooij aan. 'Die dominantie is al uniek, maar als je luistert naar de boordradio's, dan is hij gewoon aan het werk met de set-up. Dat is zo knap. Dan heb je echt overmacht', looft Doornbos. Het viel Mol ondertussen op dat ook de Britten inmiddels lovend over de drievoudig wereldkampioen schrijven. Dat heeft even geduurd, aangezien de titelstrijd met Lewis Hamilton in 2021 hen nog lang bijbleef.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

china max verstappen 2024 win juich 12
Ook vanaf de andere kant van de grote plas lof voor Verstappen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Niemand kan meer om Verstappen heen, ook de Britse media niet. 'Snappen ze het dan eindelijk?' vraagt Mol zich af. 'Lewis wint vijftig wedstrijden niets, en dat konden ze niet verkroppen', vervolgt Mol. 'Verstappen won de sprint met dertien seconden en de wedstrijd ook met dertien seconden. En dat ook nog eens met twee safetycars.' Formule 2-coureur Richard Verschoor kijkt ook met ongeloof naar zijn landgenoot. 'Hij is lekker aan het spelen', zegt Verschoor. 'Voor hem is dit gewoon spelen en heeft hij alles onder controle.'

'Pérez doet er dus vijf wedstrijden over om 25 punten achterstand te krijgen'

Even leek het erop dat Verstappen het vierde één-tweetje van het jaar aan het leiden was, totdat Sergio Pérez ook naar binnen ging onder de safetycar en terugviel achter Lando Norris en Charles Leclerc. Pérez kon uiteindelijk alleen Leclerc passeren om P3 te pakken. Daardoor heeft de Limburger inmiddels een voorsprong van één zege in het WK, namelijk 25 punten. 'Checo doet er dus vijf wedstrijden over om 25 punten achterstand te krijgen, terwijl Max er maar vier nodig heeft', zegt Mol. 'Zo wordt hij wel vroeg wereldkampioen.' Terwijl er hier en daar wat kritiek klaarligt voor Pérez, denkt Plooij dat Red Bull heel tevreden is met dit resultaat.

'Ze hadden misschien wel liever dat Pérez P2 had gepakt, maar hier kunnen ze heel blij mee zijn', denkt de Ziggo Sport-pitreporter. Hoewel de Grand Prix van China uiteindelijk niet zo spannend was als wellicht verwacht, vindt Plooij het wederom geen reden om aan te kaarten dat de Formule 1 saai is nu Verstappen veel wint. 'Als iemand tegen me zegt dat het saai is, dan zeg ik: je mag dat Max nooit verwijten', zegt Plooij. 'Je moet het die anderen verwijten. En saai, wat is dan saai? Het is toch gaaf hoe die gozer dat weer doet?' kaart Plooij aan.

Stroll de grote oen van de race, Doornbos verwijt Ricciardo nog steeds één ding

Plooij, die Daniel Ricciardo wel goed kan pruimen, vindt het jammer dat de Australiër is uitgevallen door de fout van Lance Stroll. De Canadees klapte op de achterkant van de auto van Ricciardo tijdens de herstart, omdat hij niet zat op te letten. 'Hier ben je er gewoon niet bij met je hoofd', zegt Doornbos. 'En dan zegt hij: idioot. Maar hij stond al bijna stil. Het anticiperen van de herstart, je bent dan bezig met de man voor je. Dit is een harmonica-effect, en dan is zo'n boordradio eigenlijk onverklaarbaar', oordeelt de oud-coureur. 'En dan houdt hij dat ook gewoon vol in het vierkantje!' reageert Plooij fel op Stroll, die zich van geen kwaad bewust was.

De heren zijn het erover eens dat de pace van Ricciardo wat beter was in China. Doornbos denkt echter dat hij nooit in deze situatie terecht was gekomen als hij zijn oude team nooit had verlaten. 'Deze man heeft de grootste fout in zijn carrière gemaakt toen hij wegging bij Red Bull', zegt Doornbos stellig. 'Hij kon het (tweede rijder zijn, red.) niet eerder verkroppen, maar wat een duo was dat geweest, Verstappen en Ricciardo, acht jaar lang. Dan hadden ze alles gewonnen', zegt Doornbos hoofdschuddend. Voor Stroll heeft hij dan ook geen goed woord over. Aston Martin moet gaan nadenken of ze in 2025 met één coureur, Fernando Alonso, kunnen groeien. 'En dat is echt lastig.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws