Oud-teambaas snapt keuze van Red Bull niet: 'Ik dacht: what the f*ck?' Opinie
Opinie

Oud-teambaas snapt keuze van Red Bull niet: 'Ik dacht: what the f*ck?'

Oud-teambaas snapt keuze van Red Bull niet: 'Ik dacht: what the f*ck?'

Voormalig Haas-teambaas Guenther Steiner was verrast dat Red Bull Racing Sergio Pérez contractverlenging gaf na twee weekenden achter elkaar vol fouten. Steiner vindt Pérez een aardige coureur, maar vraagt zich wel af of de Oostenrijkse renstal de juiste beslissing heeft genomen. Eerder liet Steiner al weten dat Red Bull twee coureurs nodig heeft om de titel binnen te slepen.

Op dinsdag 4 juni kondigde Red Bull aan dat ze het contract van Pérez met twee jaren heeft verlengd. Max Verstappen en de Mexicaan zullen dus tot eind 2026 een rijdersduo blijven. De reacties waren erg verschillend. Sommigen waren blij dat Pérez nog langer bij de kampioensformatie zou blijven en toonden begrip voor de keuze van Red Bull, anderen vroegen zich af of het allemaal wel goed komt als de Mexicaan weer in een vormdip terechtkomt. In Monaco ging het al niet soepel, en in Canada ook niet. Daar lukte het de 34-jarige opnieuw niet om door te gaan naar Q2 tijdens de kwalificatie en kon hij op zondag een DNF achter zijn naam schrijven.

'Ik was net zo verrast als iedereen', zegt Steiner in de The Red Flags-podcast. 'Ik dacht: what the fuck. Ik mag en respecteer Sergio, dat is het niet', gaat de Zuid-Tiroler verder. 'Ik heb een paar keer met hem gesproken over een overstap naar Haas, maar hij worstelt gewoon momenteel.' Teamadviseur Helmut Marko suggereerde dat het een mentaal probleem is. De Oostenrijker stelde dat het niet aan de auto lag, maar aan Pérez zelf. 'Misschien zijn ze gewoon tevreden bij Red Bull, of misschien heeft Max een clausule in zijn contract waarin staat dat hij als nummer één mee mag beslissen over de coureur in de tweede auto', zegt Steiner.

Foutenfestijn in Canada viel niet in de smaak

Het moeilijke weekend van Pérez in Montreal begon op zaterdag al toen het hem tijdens de kwalificatie niet lukte om door te gaan naar de top vijftien. Door de regen op zondag had hij kunnen profiteren van andermans fouten om zo naar voren te komen, maar dat mislukte toen hij spinde en in de muur belandde, waarbij de achtervleugel flink was toegetakeld. 'Het is een coureur die races heeft gewonnen, dus het is niet alsof hij niet weet wat hij moet doen. Maar hij heeft het nu gewoon lastig. Hij komt niet uit Q1, hij crasht vervolgens terwijl hij zeventiende ligt en vecht voor P16. Dan heb ik zoiets van: dude, wat ben je in godsnaam aan het doen?' zegt Steiner.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

pierre gasly sergio perez start canada
Het ging niet zo lekker met Pérez in Monaco en in Canada. (Foto: Pro Shots)

Op deze manier wordt het gevecht om de titel wel spannender. Verstappen heeft geen rugdekking, terwijl de concurrentie dichterbij komt en Red Bull op sommige banen al verslaat. Het heeft grotere gevolgen voor de constructeurstitel, aangezien Verstappen in de afgelopen twee races de enige coureur was die punten pakte. 'Het zal moeilijker worden, absoluut. Het enige wat we niet weten, is welke clausules in Sergio's contract staan, bijvoorbeeld: als hij niet presteert, ligt hij eruit. Dat weten we niet', zegt de oud-teambaas.

Steiner juicht stap van Mercedes toe

Verstappen won op zondag wel de race in Canada, en dat legde de verschillen opnieuw pijnlijk bloot. Het werd nog even spannend, want op het moment dat de baan wat meer begon te drogen kreeg de Nederlander het lastiger met de RB20. George Russell en Lando Norris probeerden de zege bij hem weg te kapen. 'Ik denk dat Russell het heel goed deed, maar hij maakte wat fouten. De auto was voor die race niet de snelste auto, en dan moet je harder pushen', legt de oud-teambaas uit.

'Het is dan makkelijker om fouten te maken, hoewel Formule 1-coureurs elke keer honderd procent zouden moeten kunnen geven', vervolgt Steiner. 'Hij rijdt de auto soms over de limiet. Het is dan makkelijker om fouten te maken. Lewis heeft veel meer ervaring dan George, en hij weet hoe hij minder fouten kan maken. Wellicht geeft hij altijd 99,9 procent en Russell 100,1 en is dat net te veel. Maar die kwalificatieronde van George was erg goed', zegt de Zuid-Tiroler.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws