Winkelman stelt dat er dingen fout gaan bij Red Bull: 'Ook dingen die wij niet weten' Opinie
Opinie

Winkelman stelt dat er dingen fout gaan bij Red Bull: 'Ook dingen die wij niet weten'

Winkelman stelt dat er dingen fout gaan bij Red Bull: 'Ook dingen die wij niet weten'

Formule 1-journalist en commentator Rick Winkelman genoot van de Grand Prix van Canada en was getuige van een Max Verstappen-masterclass. De Nederlander versloeg niet alleen de concurrentie, maar ook de weergoden. Volgens Winkelman was het het bewijs dat het team rondom Verstappen nog steeds een eenheid is, maar dat er wel wat dingen fout gaan.

De afgelopen paar raceweekenden waren niet makkelijk voor Verstappen en Red Bull Racing. De auto kampte met wat problemen, wat in Monaco vooral zichtbaar was. Verstappen stelde dat die problemen er altijd al waren, maar omdat de auto zo dominant was, vielen ze niet op. Nu de concurrentie dichterbij komt wel. Daarom verwachtten velen het ook niet dat Red Bull in Canada goed zou presteren, maar Verstappen bewees het tegendeel al op zaterdag, toen hij bijna de poleposition pakte. Het verschil met George Russell was vrijwel niets. 'Het was een spektakelstuk natuurlijk', begint Winkelman in gesprek met de Nederlandse tak van Motorsport.com.

'Daarbij zagen we toch wel weer de extra klasse van Max', gaat hij verder. Wat volgens Winkelman de doorslag gaf voor de zege in Canada? 'Eigenlijk het bekende recept wat we al kennen van het succes van Red Bull', legt hij uit. 'Max zelf, Gianpiero Lambiase, de strategie, de pitstops van het team. Dat hele plaatje was eigenlijk, als ik even goed probeer terug te denken, gewoon perfect op orde. In de Verstappen-hoek in de pitbox van Red Bull, althans.' Bij teamgenoot Sergio Pérez ging het namelijk minder goed. De Mexicaan pakte zijn tweede DNF op rij nadat hij in Monaco ook al een heftige crash meemaakte. Tijdens de kwalificaties in beide raceweekenden lukte het hem niet om door te gaan naar Q2.

Verstappen bijna foutloos: 'Hij is geen robot'

Winkelman wilde stellen dat Verstappen foutloos was tijdens de Grand Prix van Canada, maar geeft toe dat de Nederlander wel een foutje maakte toen hij naast het asfalt ging in de eerste twee bochten. 'Niet helemaal perfect dan, hij is geen robot, gelukkig maar', glimlacht Winkelman. Ondanks die overwinning was Verstappen na afloop wel kritisch op het team. Want volgens hem gaan er de laatste tijd veel dingen fout. 'Er gaan zeker wat dingetjes fout bij Red Bull, zonder meer. Ook dingen die wij niet weten. Maar het is nog steeds het sterkste team. Nog steeds de sterkste combinatie met de auto en Max erbij', wijst de journalist aan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

rb20 canada max verstappen regen
Verstappen zegevierde in Canada na een gevecht met de concurrentie en het weer. (Foto: ProShots/Zuma Press)

'Maar het is wel waar', erkent Winkelman, dat Red Bull meer fouten maakt. 'Ook dat ze meer en meer onder druk komen te staan. En ze kunnen het zich niet permitteren om te verslappen. En misschien dat Max daarom ook zo pushy is. Want je bent als coureur toch wel een beetje de leider van het team. Zeker als je kijkt naar wie Max is als meervoudig wereldkampioen', zegt Winkelman. 'Dan moet je ook de aanvoerder van het team zijn. Daarom probeert hij iedereen scherp te houden. Ze hebben een hele complexe wedstrijd gewonnen. Het was voor Norris lastig geweest om Verstappen alsnog te verslaan.'

Winkelman ziet de spanning stijgen

Het werd spannend wie de race zou gaan winnen, want Verstappen lukte het niet om voorbij Russell te gaan op zijn versleten intermediates, en Norris had duidelijk een betere pace. Uiteindelijk zat het mee voor Verstappen. 'Het is al mooi dat jongens als Norris en Russell zeggen: als we dat net nog wat beter hadden gedaan, dan hadden we echt aanspraak kunnen maken op de overwinning. Dat vind ik gaaf', zegt Winkelman. 'Want dat betekent dat het steeds closer en spannender wordt vooraan. De volgende baan is Barcelona. Als Mercedes daar goed gaat dan weet je dat het de rest van het jaar ook goed zal gaan', vervolgt Winkelman.

'Barcelona is een beetje van: als je auto daar goed gaat, dan heb je een goede auto. Dan heb je geen auto die toevallig goed gaat op een bepaald moment, of als het nat is, of whatever. Ik was in Canada wel een beetje verbaasd dat Russell en Hamilton zo kritisch waren op de dingen die niet goed waren gegaan. Je kon duidelijk zien dat Mercedes gewoon een goed weekend had', sluit Winkelman af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws