Verstappen ontbreekt op heldenlijstje Hinchcliffe: 'Norris wilde niet twee keer het slachtoffer worden' Opinie
Opinie

Verstappen ontbreekt op heldenlijstje Hinchcliffe: 'Norris wilde niet twee keer het slachtoffer worden'

Verstappen ontbreekt op heldenlijstje Hinchcliffe: 'Norris wilde niet twee keer het slachtoffer worden'

Max Verstappen verschijnt over het algemeen wel op het heldenlijstje van voormalig IndyCar-coureur James Hinchcliffe, maar ditmaal niet. Hij bewonderde de manier waarop Verstappen heeft gestreden voor de zege echter wel. Ondanks dat de Nederlander de rest van het weekend bovenaan stond in de rangorde, kan Hinchcliffe hem geen plekje op de lijst geven.

Tot aan de slotfase van de Grand Prix van Oostenrijk was bijna iedereen ervan overtuigd dat Verstappen de race zou winnen. De Nederlander reed aan kop en had telkens een voorsprong van zo'n acht seconden, tot het misging bij een pitstop en hij daar veel tijd verloor. Lando Norris zat op nieuwe banden achter hem en kon daardoor de strijd met hem aangaan. De heren vochten met elkaar, tot het in ronde 64 misging: ze raakten elkaar, allebei kregen ze een lekke band en moesten ze op drie banden terug zien te komen in de pitstraat. Verstappen werd als schuldige aangewezen, hij kreeg een tijdstraf van tien seconden.

Dat deed hem echter niet veel, hij finishte als vijfde en bleef vijfde. Norris kon een DNF achter zijn naam zetten. 'Er is geen twijfel dat Norris Driver of The Day was in Oostenrijk. Natuurlijk zou je kunnen beweren dat Verstappen die titel verdiende, aangezien hij acht seconden voor de McLaren lag voordat een slechte pitstop zijn voorsprong tenietdeed – maar wat er daarna gebeurde zorgde ervoor dat Norris die stempel kreeg', begint Hinchcliffe op Formula1.com. 'Na een geweldige inhaalactie op Verstappen tijdens de Sprint, wilde Norris niet twee keer het slachtoffer worden van de onophoudelijke wiel-aan-wiel-tactieken van de Nederlander.'

'Verstappen racet nog steeds voor elke zege alsof het zijn eerste is'

Hinchcliffe wil echter de loftrompet steken voor de pogingen die Norris bleef doen, ondanks dat hij Verstappen niet voorbij leek te komen. 'Het was echter Norris' kalme houding na verschillende van deze onsuccesvolle pogingen, dat was het meest indrukwekkend', vindt de Amerikaan. 'Terwijl veel coureurs in vergelijkbare situaties gefrustreerd raken tot het punt dat ze wanhopige acties ondernemen, bleef Norris koel, hergroepeerde en lanceerde een nieuwe aanval. Hoewel het allemaal in tranen eindigde, was het naar mijn mening niet de schuld van Norris, die de situatie zeer verstandig speelde tegen een van de besten ooit.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen red bull racing oostenrijk zondag 2024 10
Hinchcliffe is het met de wedstrijdleiding eens: Verstappen was de schuldige.

Doordat Verstappen en Norris die aanvaring hadden kon George Russell de leiding in de wedstrijd overnemen. De Brit won de race. 'Veel mensen (inclusief ikzelf) houden ervan dat Verstappen, een man met meer dan 60 Grand Prix-overwinningen op zijn naam, nog steeds racet voor elke overwinning alsof het zijn eerste is', gaat de voormalig IndyCar-coureur verder. 'Terwijl sommigen misschien genoegen nemen met de punten voor de tweede plaats en hun voorsprong in het kampioenschap willen vergroten, dringt Verstappen aan, met alleen overwinning als acceptabele uitkomst. Hoewel het waarschijnlijk frustrerend is voor zijn rivalen, is er deze week één man die die eigenschap meer dan wie dan ook waardeert, en dat is Russell.'

Piastri, Ricciardo en Hülkenberg krijgen ook complimenten

Russell was zich er heel best van bewust dat hij de race niet had gewonnen als er vooraan het veld niets was gebeurd. Hoe dan ook: een zege is een zege. 'Het was cruciaal dat hij was waar hij was en toe kon slaan. Zelfs met de late druk van Piastri achter zich hield hij zijn hoofd koel en pakte hij de zege voor Mercedes. Op sommige manieren was deze overwinning al op zaterdag bezegeld, waar hij opnieuw boven zijn klasse uitsteeg, wat deze overwinning zeer verdiend maakt', vindt de Amerikaan.

Naast Norris en Russell krijgen ook Piastri, Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg complimenten. Hinchcliffe vond dat Piastri erg sterk reed en vooral in de slotfase van de race zijn snelheid liet zien, waardoor hij Russell onder druk kon zetten. Ricciardo wist, ondanks het commentaar van Helmut Marko voorafgaand aan het weekend, punten te scoren. Hülkenberg verrichtte een heldendaad in zijn Haas-bolide door op de zesde plek te eindigen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws