Windsor met heldere taal na 'kinderachtige meningen' over Verstappen: 'Ga waterpolo kijken, of zoiets' Opinie
Opinie

Windsor met heldere taal na 'kinderachtige meningen' over Verstappen: 'Ga waterpolo kijken, of zoiets'

Windsor met heldere taal na 'kinderachtige meningen' over Verstappen: 'Ga waterpolo kijken, of zoiets'

Voormalig Formule 1-teammanager Peter Windsor ziet niet in hoe Max Verstappen de schuldige was van het incident met Lando Norris in Oostenrijk. De Brit had al aangegeven in zijn analyse na de race dat hij het belachelijk vond hoe er werd gepraat over de Nederlander. Windsor vindt dat Verstappen heeft gereden als een racer, en dat hij ervan heeft genoten.

Verstappen kreeg na de Grand Prix van Oostenrijk veel kritiek op zijn rijgedrag tijdens het gevecht met Norris. De stewards gaven hem de tijdstraf van tien seconden en vonden dus dat hij de schuldige was in het incident, maar veel media deden daar nog een schepje bovenop. Vooral toen Norris na afloop witheet was en niet inzag hoe hij het anders had moeten doen. Verstappen was veel rustiger, hij was vooral kritisch op wat Red Bull Racing als team fout had gedaan. De Nederlander krijgt van weinig Britten steun, maar Windsor is één van de Britse analisten die hem niet de schuld gaf voor het incident.

'Ik geef de DRS de schuld, eerlijk gezegd', zegt Windsor tijdens een interview met Cameron F1 op YouTube. 'Als we terug zouden gaan naar puur racen en de slipstream nog steeds het voordeel zou leveren dat de slipstream altijd doet, denk ik niet dat Lando precies zou zijn waar hij was op de baan, in een chaotische remzone', denkt Windsor. 'Hij dacht: ik kan niet aan de binnenkant inhalen, maar ik ben veel sneller dan hij, dus ik ga naar links. Dat gebeurt niet zonder DRS. Dat gebeurt alleen door DRS. Ik zeg dit niet om moeilijk te doen of omdat ik geen partij wil kiezen. Ik zeg omdat ik het al tien jaar zeg, sinds DRS werd geïntroduceerd. Ik heb altijd al gezegd dat het een kunstmatige regel is die je geen inhaalactie geeft.'

'Er was genoeg ruimte aan de binnenkant'

Norris probeerde in ronde 64 voorbij Verstappen te komen in bocht drie, waar hij het al tien ronden aan het proberen was. Toen hij zijn laatste poging deed, prikte hij de band van Verstappen lek en had hij zelf ook een lekke band. 'Vanwege het snelheidsverschil kon hij zijn auto niet goed positioneren en daarom bevond hij zich in een soort niemandsland aan de linkerkant', gaat Windsor verder. 'Ik geef Max niet de schuld omdat hij in het midden van de weg zat. Er was genoeg ruimte voor Lando aan de linkerkant. En kijkend naar de onboardbeelden, draaide Max zijn stuur geen centimeter naar links toen het remmen zwaarder werd', wijst de Brit aan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen red bull racing oostenrijk zondag 2024 11
Verstappen kan rekenen op steun van Windsor.

'Dus, hoe kan het Max' fout zijn geweest?' vraagt Windsor zich hardop af. 'Ik zie gewoon niet hoe dat had kunnen zijn. Ik geef Lando ook niet echt de schuld, ik geef de DRS de schuld, zoals ik al zei.' De 72-jarige genoot vooral van de sublieme rijstijl die Verstappen liet zien tijdens het gevecht. 'Hij neemt de apex heel anders dan Norris dat doet. Max stuurt veel eerder in. Dus toen Lando zei dat hij bewoog onder het remmen, dacht ik: ik kan niet geloven hoe perfect Max' move was. Hij timede het perfect zodat het deel uitmaakte van het benaderen van de bocht. Hij heeft het recht om dat te doen, want er is geen regel die hem dat verbiedt', zegt Windsor.

Windsor vindt dat de FIA ook fout zat

Tijdens het gevecht belandde Norris een paar keren buiten de witte lijnen, waardoor hij uiteindelijk een zwart-witte vlag kreeg voor track limits. Hij kreeg daar dan ook een vijfsecondenstraf voor, maar dat liet de FIA later pas weten. 'Red Bull zal zich zeker tekort gedaan voelen daardoor, want als ze dat tien seconden eerder hadden geweten, had Max die race gewonnen', vindt Windsor. 'Hij was dan gewoon in de slipstream gebleven, en dat was het. Ze hebben het niet aan het publiek gecommuniceerd, zo snel als ze hadden moeten doen. Voor mij moet het real-time zijn.' Norris kon zijn auto uiteindelijk in de pitstraat laten staan, Verstappen reed de race uit na een pitstop en werd alsnog vijfde.

Op maandagochtend waren de krantenkoppen van de internationale media niet mals voor de drievoudig wereldkampioen. Hij werd kinderachtig genoemd, en zijn rijgedrag deed men denken aan 2021, toen hij met Lewis Hamilton streed om het kampioenschap. Autosport kwam met een opiniestuk waarin hij werd omschreven als een kind dat zijn speelgoed uit de kinderwagen gooide. 'Nou, ik denk niet dat hij zijn speelgoed uit de kinderwagen gooide. Hij reed als een coureur. En ik denk juist het tegenovergestelde, ondanks al het succes en alles wat hij heeft bereikt, is hij nog steeds die pure racer, vers uit het karten, die doet wat we allemaal willen zien', is Windsor van mening.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen lando norris oostenrijk 2024 3
Iedereen weet: het gevecht met Verstappen win je niet zomaar.

'Ik bedoel... Ik kan niet niet bekritiseren wat Max deed in Oostenrijk. Hij was gewoon een racer. En volgens deze zeer domme regel kreeg hij die straf', gaat de analist verder. 'Vond ik dat hij agressief was? Een beetje, maar willen we coureurs die gewoon zeggen: oh ja, je hebt DRS, ik zal opzij gaan, ik zal terugschakelen en het nog makkelijker voor je maken', zegt Windsor. 'Is dat wat we willen? Iemand die zegt: oh ja, iemand passeert me, ik moet ervoor zorgen dat ik de auto absoluut rechthoud. Dat is zielig. Dit (gevechten op de baan, red.) is autoracen. Dit is Formule 1.'

'Zonder coureurs als Verstappen zouden we daar nu niet over praten'

Verstappen heeft de afgelopen twee seizoenen dan op de baan niet veel gevochten, maar hoe hij zich nu weer mengt in de gevechten en hoe hij rijdt in het duel met anderen, vindt Windsor prachtig. 'En zonder coureurs zoals Max Verstappen zouden we er nu niet allemaal over praten. Dus wat die opmerking ook was, wie dat ook schreef, weet je, ga waterpolo kijken of iets anders en vergeet Formule 1, denk ik', reageert de 72-jarige fel. Dit weekend zet de strijd tussen Verstappen en Norris mogelijk voort. De Formule 1 is neergestreken in Silverstone, het thuiscircuit van McLaren. Of Norris en Verstappen het wederom uit gaan vechten, zullen we op zondag 7 juli zien.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws