Stella is niet te spreken over Horner: 'Dat soort uitingen zijn onherstelbaar' Formule 1
Formule 1

Stella is niet te spreken over Horner: 'Dat soort uitingen zijn onherstelbaar'

Stella is niet te spreken over Horner: 'Dat soort uitingen zijn onherstelbaar'

Na afloop van de Grand Prix van Oostenrijk keerden McLaren-rijder Lando Norris en zijn aanhang teleurgesteld terug naar huis. In ronde 63 van de race maakte de Brit contact met de Red Bull Racing-auto van Max Verstappen waarna Norris uitviel. Sinds het incident zijn de twee teams onuitputtelijk bezig met een ouderwets spelletje 'welles-nietes'. Niet alleen Verstappen en Norris kunnen voorlopig niet door een deur, McLaren-teambaas Andrea Stella heeft ook weinig goede woorden over voor Christian Horner.

De twee coureurs raakten enige tijd voor het incident al verwikkeld in de strijd om de eerste plaats. Op het circuit met maar liefst drie DRS-zones en dankzij een setje nieuwe mediumbanden lukte het Norris om zij aan zij te komen met Verstappen. Eerdere pogingen tot inhalen waren al mislukt toen de twee uiteindelijk in ronde 63 contact maakten. De race kwam voor Norris daardoor vroegtijdig tot een einde. Sindsdien houdt het team van McLaren voet bij stuk dat Verstappen het incident had kunnen voorkomen. Beschuldigingen aan het adres van Norris worden dan ook niet getolereerd.

De integriteit van Horner

Na de race maakte Stella zijn standpunt direct duidelijk tegenover SiriusXM. De Italiaan vertelde namelijk dat hij gelooft dat het incident voorkomen had kunnen worden als Verstappen na zijn titelstrijd tegen Lewis Hamilton in 2021 harder was aangepakt. Ook verweet hij het team van Red Bull dat het Verstappen niet voldoende had geïnformeerd tijdens de race. 'We bereikten tijdens de race een punt dat er manoeuvres waren die meteen aangepakt moesten worden, zodat beide coureurs wisten dat ze binnen de grenzen van de regels moesten blijven. Met name Verstappen had geïnformeerd moeten worden dat sommige bewegingen in de remzones niet geoorloofd waren', stelde de teambaas.

Op zijn beurt kijkt Red Bull-teambaas Horner heel anders naar het incident. Horner deelde dat hij van mening was dat Norris 'iets wilde veroorzaken in bocht 3'. Het was in die bocht dat de twee coureurs met elkaar in aanraking kwamen en dat de race van Norris in rook opging. Bij Stella schoot deze suggestie van Horner volledig in het verkeerde keelgat. 'Dit soort uitingen zijn vrij onherstelbaar en tot op zekere hoogte zegt het ook iets over de integriteit van de persoon die dat zegt', snauwde de Italiaan.

Een ander een kans geven

Stella is nog wel enigszins in staat om ook te kijken naar het aandeel dat zijn eigen team speelde in het niet hebben kunnen voorkomen van het incident. 'Het gevecht zelf was geweldig, maar het feit dat we de coureurs niet geïnformeerd hebben, zorgde ervoor dat het escaleerde', zegt hij daarover.

Ziedend is de teambaas ook weer niet richting de Oostenrijkse renstal en de regerend wereldkampioen, al zou hij wel graag zien dat Verstappen Norris eens een kans gunt. 'Over het algemeen hebben we zo veel respect voor Max. Wat hij bereikt is ongelofelijk. Hij is een geweldige coureur. Er is geen reden om op die manier te verdedigen. Soms moet je gewoon accepteren dat de auto erachter een kans moet krijgen', zei Stella.

De strijd tussen Red Bull en McLaren is sinds de Grand Prix van Miami opgelaaid. In Florida introduceerde McLaren haar eerste pakket aan updates op de auto van Norris. Later werd ook de auto van Piastri hiermee volledig uitgerust. Norris won de race in Miami en is sindsdien steeds vaker in de buurt van Verstappen te vinden op de baan. Stella kijkt uit naar het vervolg van het duel tussen de twee teams.

Zou het incident in Oostenrijk niet gebeurd zijn, was het een adembenemende race geworden, denkt de McLaren-teambaas. 'Het zou een ongelooflijk spektakel zijn geweest. Dat hebben we nu misgelopen, maar hopelijk kunnen we dat in de toekomst weer meemaken, met regels die worden gehandhaafd en beide coureurs die binnen de regels vechten.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws