Windsor ziet Red Bull tekortkomen op doorgaans sterk punt: 'Leek wel alsof ze dat niet beheersten' Opinie
Opinie

Windsor ziet Red Bull tekortkomen op doorgaans sterk punt: 'Leek wel alsof ze dat niet beheersten'

Windsor ziet Red Bull tekortkomen op doorgaans sterk punt: 'Leek wel alsof ze dat niet beheersten'

De coureurs van Ferrari en McLaren werkten op de vrijdag in Australië indrukwekkende racesimulaties af, terwijl Red Bull Racing, dat normaal altijd excelleert met veel brandstof aan boord, te kort lijkt te komen. Peter Windsor verwacht echter dat Max Verstappen en het Oostenrijkse team er zaterdag gewoon weer zullen staan.

Na de eerste oefensessies van een Grand Prix-weekend heeft vrijwel iedereen het er doorgaans over hoe constant en snel de rondetijden van Verstappen zijn. In Australië stal Ferrari, maar eigenlijk ook McLaren, de show. Hoewel de racepace van Ferrari indrukwekkend was, zo vond ook Helmut Marko na afloop van VT2, moest Red Bull het doen met de gegevens van Sergio Pérez. En die waren allesbehalve bijzonder te noemen. Het verval leek bij de Mexicaan tegen het einde van zijn run vrij aanzienlijk te zijn, waar Ferrari en McLaren redelijk constant bleven.

'Als we kijken naar de rondetijden van Leclerc met veel brandstof aan boord, dan was dat echt indrukwekkend', analyseert Windsor de rondetijden van de verschillende coureurs in een video op zijn YouTube-kanaal. 'Ook Sainz maakte indruk, maar kijk ook eens naar de longrun van Piastri. Hij rijdt 22,8, 22,3, 22,4, 22,8, 22,6 en 22,7. Vergelijk die 22,7 dan eens met wat Max (Verstappen, red.) reed. Hij reed geen enkele keer onder de 23,0', zegt Windsor, die wel beseft dat de Nederlander slechts vier ronden afwerkte. Pérez is daarentegen een beter ijkpunt. 'Sergio (Pérez, red.) reed wel een 22,7, maar daarna leken de banden te slijten. Het leek er dus op dat Red Bull de banden op dit moment niet onder controle had op vrijdag', aldus Windsor.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Windsor ziet Red Bull tekortkomen op doorgaans sterk punt: 'Leek wel alsof ze dat niet beheersten'
Bij Max Verstappen en Sergio Pérez was het racetempo niet denderend in de longruns tijdens VT2. 

Reed Ferrari met minder vleugel?

Ferrari kwam dus zoals gezegd uitstekend voor de dag in de tweede oefensessie. Windsor denkt de reden daarvoor te hebben gevonden. 'Kijk eens naar de topsnelheid van de Ferrari's in VT1', doelt Windsor op lagere topsnelheid van 317 kilometer van beide Ferrari-coureurs. Ook in VT2 waren beide coureurs substantieel langzamer dan de rest. En er valt Windsor meteen nog iets op. 'Leclerc was de snelste coureur over één ronde, maar hij heeft de laagste topsnelheid. Heeft Ferrari wat minder vleugel gezet?', vraagt hij zich hardop af.

Windsor is benieuwd naar de reactie van de andere teams. 'Het is heel interessant om te zien hoe andere teams daarop reageren in VT3. Zaterdag is het probleem natuurlijk dat het circuit zal evolueren, dus daar moet ook rekening mee worden gehouden. Maar als er in theorie meer grip is, zou iedereen wat minder vleugel moeten zetten. Dus het wordt interessant', stelt Windsor, die zaterdag een sterker Red Bull verwacht. 'Red Bull zal er zaterdag zeker weer bij staan. Maar ook McLaren en Mercedes zien er sterk uit.'

Maar Leclerc zou zaterdag wel eens de favoriet voor poleposition kunnen zijn. 'Het wordt mogelijk een geweldige dag voor Leclerc en Ferrari. Laten we eens kijken of hij dat momentum mee kan nemen naar de kwalificatie en de race. Hij ziet er erg sterk uit met de auto, zowel over één ronde als in de racesimulatie. Maar Max had een lastige dag', plaatst Windsor de resultaten op vrijdag in perspectief. 'Laten we kijken wat er zaterdag gebeurt', besluit de Britse journalist.

Wil je F1 kijken dit weekend in Australië? Bestel Viaplay of bekijk de opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws