F2 en F3 in Australië | Iwasa stelt Red Bull tevreden na chaotische race op Albert Park F2 & F3
F2 & F3

F2 en F3 in Australië | Iwasa stelt Red Bull tevreden na chaotische race op Albert Park

F2 en F3 in Australië | Iwasa stelt Red Bull tevreden na chaotische race op Albert Park

Naast de Formule 1 zijn bij de Grand Prix van Australië ook de Formule 2 en Formule 3 aanwezig voor het derde raceweekend van het seizoen 2023. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen op het Albert Park Street Circuit.

Iwasa stelt Red Bull tevreden na chaotische race op Albert Park

Ayumu Iwasa heeft Red Bull Racing tevreden weten te stellen door voor de tweede keer een race te winnen dit seizoen. In Jeddah pakte hij de overwinning in de sprintrace en nu wist de Japanse rijder de feature race te winnen. Hiermee wist hij Théo Pourchaire en Arthur Leclerc achter zich te houden in een chaotische race. Door de overwinning neemt Iwasa tegelijkertijd ook de leiding in het kampioenschap over van Pourchaire.

Iwasa was goed weg bij de start en wist daardoor uit het gedrang te blijven. In de openingsfase van de race ging het geduw en getrek nog goed, maar in de negende ronde kwam het eerste incident. Jak Crawford werd van de baan getikt door Jack Doohan, waardoor de safetycar naar buiten moest komen. Vanaf dat moment begon alle chaos. Coureurs die elkaar tegenkwamen in de pitsstraat en op de baan, coureurs die spinden en dus ook meerdere uitvalbeurten.

Bortoleto wint voor de tweede keer F3-feature race

Gabriel Bortoleto stond voor het tweede Formule 3-weekend op rij op het hoogste podium na de feature race. De Braziliaanse coureur won eerder al in Bahrein en hij pakt ook de volle punten in Albert Park. Het werd de coureur niet makkelijk gemaakt, want hij kwam met een voorsprong van ruim zeven tienden voorsprong ten opzichte van Grégoire Saucy over de streep. Dat kwam mede door enkele incidenten die op de baan gebeurden. Van de dertig coureurs haalden slechts 22 de eindstreep en de hardste klap was voor Mari Boya, die na contact door de lucht vloog, maar wel ongedeerd uit zijn auto kon stappen.

Sprintzege Colapinto ontnomen door diskwalificatie, O'Sullivan nieuwe winnaar

De Argentijnse coureur Franco Colapinto is gediskwalificeerd na het winnen van de Formule 3-sprintrace in Australië. Samen met zijn teamgenoten bij MP Motorsport is hij uit de uitslag gehaald wegens illegaliteiten aan de auto's van het Nederlandse team. Zak O'Sullivan heeft daarom de overwinning gekregen, terwijl Sebastian Montoya nu tweede is geëindigd. Paul Aron neemt de derde plaats over.

Hauger completeert feestdag van MP Motorsport met een zege in de Formule 2

Nadat eerder MP Motorsport al de winst pakte in de Formule 3, voegt Red Bull-junior Dennis Hauger daar een zege aan toe in de Formule 2-sprintrace. De Noorse voormalige Formule 3-kampioen leidde van start tot finish. De race verliep minder eentonig dan de dominantie van Hauger doet vermoeden. De start van de race werd uitgesteld omdat kampioenschapsleider Ralph Boschung en Enzo Fittipaldi zichzelf al uitschakelden op weg naar de grid. De koude omstandigheden waren voor verschillende coureurs, waaronder Arthur Leclerc en Victor Martins, reden om tegen de traditie in de zachte banden te monteren voor de sprintrace.

Net op het moment dat het begon te regenen, zorgde een uitvalbeurt van thuisrijder Jack Doohan voor een safetycar-periode. De helft van de coureurs greep de gelegenheid aan om te wisselen naar regenbanden. Toen de safetycar de pitstraat weer wilde opzoeken regende het dan ook harder, maar de herstart werd uitgesteld omdat Benavides achter de safetycar de muur wist te raken. Daarna droogde het weer op, waardoor de regenbanden de verkeerde keuze bleken te zijn en de volgorde vooraan niet meer veranderde. Richard Verschoor profiteerde van de vele pitstops en schoof op van P18 tot een tiende stek, maar pakt daar helaas geen punt mee.

Red Bull-junior Iwasa op pole in Formule 2 na chaotische kwalificatie

Ayumu Iwasa heeft poleposition gepakt voor de hoofdrace van de Formule 2 in Melbourne. De protegé van Honda en Red Bull Racing was ruim zes tienden sneller dan Théo Pourchaire tijdens een chaotische kwalificatie die enkele keren werd stilgelegd. Victor Martins, teamgenoot van Pourchaire bij ART, werd derde. Richard Verschoor had pech met de timing van een rode vlag en kon zijn achttiende tijd niet verbeteren.

Bortoleto pakt pole in Formule 3, zelfde top drie als in Bahrein

Gabriel Bortoleto heeft poleposition gepakt voor de hoofdrace van de Formule 3 in Australië. De Braziliaan, rijdend voor Trident, was bijna twee tienden sneller dan Grégoire Saucy van ART. Gabriele Mini completeert de top drie namens Hitech en daarmee heeft de Formule 3 voor de hoofdrace van zondag dezelfde drie namen als in Bahrein begin deze maand.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws