F2 in Saoedi-Arabië | Piastri wint door crashes gehavende feature race F2 & F3
F2 & F3

F2 in Saoedi-Arabië | Piastri wint door crashes gehavende feature race

F2 in Saoedi-Arabië | Piastri wint door crashes gehavende feature race

Na een lange periode van afwezigheid is ook de Formule 2 weer op de grid te vinden. In Saoedi-Arabië en Abu Dhabi vormen de junioren het voorgerecht voor het weekend. Op het nauwe Jeddah Street Circuit krijgen ook de jonge honden de kans om hun klasse te etaleren. Middels F2 in Saoedi-Arabië houden wij je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen van het Formule 2-raceweekend.

Viscaal knap naar P2 tijdens tweede sprintrace

Bent Viscaal heeft in de tweede sprintrace een knappe tweede plaats behaald. Hoewel de Nederlander prima startte verloor hij momentum in bocht 1 en dat kostte hem twee posities. Deze plek wist hij gedurende de race goed vast te houden, nadat hij verschillende aanvallen van onder andere Ticktum en vooral Schwartzman wist te pareren. Hierdoor bleef hij zicht houden op een podiumplaats.

Daruvala, gestart vanaf P1, en Lundgaard pakten beiden een tijdstraf en doordat de race achter de safety car werd geëindigd na een crash van Liam Lawson, vielen deze twee jongens weg uit de top 3. Hierdoor schoof Viscaal door naar P2 en behaalde hij daarmee zijn tweede podium in de Formule 2, nadat hij eerder in Italië ook al beslag wist te leggen op de tweede plaats. De race werd uiteindelijk gewonnen door Oscar Piastri, Schwartzman werd derde.

Armstrong wint vermakelijke eerste sprintrace in Jeddah

Nadat de F2-grid omgekeerd werd voor de eerste sprintrace van het weekend begon Liam Lawson vanaf de eerste plek, gevolgd door Marcus Armstrong. In de eerste bocht koos de DAMS-coureur voor de vuile binnenkant van het circuit, waarna hij de vanaf P1 gestarte Lawson wist te verschalken. Die eerste plek gaf hij de rest van de race niet meer uit handen en zodoende is zijn eerste overwinning in de F2 een feit.

Lawson kwam als tweede over de streep en vond in de laatste ronde van de race nog wel aansluiting bij de leider, maar had niet voldoende snelheid om de eindstreep eerder te halen dan Armstrong. Zo viel een opvallend vermakelijke F2-race in het slot, waarin het er in eerste instantie op leek dat inhalen maar lastig zou zijn. De lange rechte stukken op het Midden-Oosterse circuit hebben echter bewezen passeermanoeuvres zeer verdienstelijk te faciliteren.

Bent Viscaal raakte in de race verwikkeld in een mooie strijd met Dan Ticktum, maar moest uiteindelijk zijn elfde plaats toch afstaan aan de Carlin-rijder. Wel wist hij met een verdienstelijke inhaalactie op Ralph Boschung zichzelf prima in de schijnwerpers te rijden. Mede vanwege een crashende Théo Pourchaire eindigde de Nederlander de race in de top tien, waardoor hij de tweede sprintrace dus vanaf poleposition start.

Piastri op pole, P2 voor Shwartzman

Oscar Piastri begint vanaf poleposition na een spannende kwalificatie in Saoedi-Arabië. De Australiër stond na de eerste stint niet eens in de top drie, maar wist in de slotfase van de sessie poleposition naar zich toe te trekken. De Prema-rijder vindt achter zich teamgenoot Robert Shwartzman. De Rus wist in de laatste seconden diverse concurrenten te verschalken, maar kwam snelheid tekort voor pole.

Titelrivalen Piastri en Guanyu Zhou kenden wisselende resultaten. Piastri, die volgend jaar actief zal zijn als testcoureur voor Alpine, werd dus eerste, terwijl zijn directe titelconcurrent, Zhou, niet verder kwam dan een negende plek. Daarmee lijkt het dus of de Australiër zijn voorsprong op de Chinees zal uitbreiden. Zhou heeft zijn stoeltje bij Alfa Romeo al verzilverd maar zou al te graag die wereldtitel in de juniorenklasse naar zich toe trekken.

Piastri wint door crashes gehavende feature race 

Na een heftige en gehavende feature race mag Oscar Piastri zich opnieuw winnaar van een race in Saoedi-Arabië noemen, maar de feature race zondagmiddag was alles behalve een echte wedstrijd. In de openingsronde van de race ging het mis, toen de auto van Théo Pourchaire bleef staan op de grid en hard werd geramd door de bolide van Enzo Fittipaldi. De twee jongelingen bleven bij bewustzijn, maar moesten wel met letsel naar het ziekenhuis worden vervoerd.

In het vervolg van de race, waar nog maar achttien minuten van over waren, was er niet veel tijd om te racen. Met nog negen minuten voor tijd vond er opnieuw een fikse botsing plaats tussen Samaia en Caldwell, waardoor er opnieuw een rode vlag werd gezwaaid. Zodoende zou Piastri de curieuze race winnen, hetzij met halve punten. Nederlander Bent Viscaal kon door de weinige echte raceronden 'slechts' twee plekken op de grid goedmaken en moest zodoende genoegen nemen met P12, hoewel hij in de gereden rondes goed kon aanhaken bij de coureurs voor hem.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws