24 uur van Le Mans 2021 | Frijns nog altijd tweede in ontknoping, spanning bij Racing Team Nederland Algemeen
Algemeen

24 uur van Le Mans 2021 | Frijns nog altijd tweede in ontknoping, spanning bij Racing Team Nederland

24 uur van Le Mans 2021 | Frijns nog altijd tweede in ontknoping, spanning bij Racing Team Nederland

De 24 uur van Le Mans is het grootste endurance-evenement van het racejaar. Ook voor Formule 1-fans biedt dit dus voldoende spektakel om je mee te vermaken in een weekend waarin de F1-heren niet in actie komen. Eerder hielden we je al op de hoogte van welke Nederlanders er precies meedoen aan de wedstrijd, middels dit livetopic biedt F1Maximaal updates rondom de progressie van de race, van start tot finish, met een slaappauze in het midden.

Frijns nog altijd tweede in ontknoping, spanning bij Racing Team Nederland

Robin Frijns staat nog altijd als tweede in de LMP2-klasse, met nog twintig minuten op de klok zit er nog een gat van 25 seconden tussen koploper Ye Yifei, beide in een bolide van Team WRT. Ook bij Racing Team Nederland is het spannend, Job van Uitert jaagt hier op Realteam Racing en Dragonspeed USA bij de LMP2 P/A, waar hij nadert op ongeveer een minuut. Om 16.00 uur is de uitslag van de prestigieuze race.

14.40u (22/8) | Frijns verliest koppositie, Catsburg nog altijd op P2

Robin Frijns heeft zijn koppositie in de LMP2-klasse verloren aan teamgenoot Yifei Ye, waardoor de Nederlander met zijn ploeg momenteel op de tweede plek ligt. Het gat met Ye bedraagt momenteel zo'n vijftien seconden en dus kan er in het laatste uur voor de finish nog van alles gebeuren. Een andere Nederlander op P2 is Nicky Catsburg in de GTE Pro klasse. In zijn Corvette gaat de coureur erg hard en momenteel rijdt zijn teamgenoot Antonio Garcia loopt iets in op de koploper. De kans op Nederlands bloed op het podium in Frankrijk over een dik uur is dus groot.

13.00u (22/8) | Bleekemolen valt uit, Frijns en Catsburg op weg naar podium

Met nog een kleine drie uur te gaan eindigt de 24 Uur van Le Mans voor Jeroen Bleekemolen. De schade aan zijn auto lijkt te hevig om nog door te gaan en dus moest Rinaldi Racing vroegtijdig de handdoek in de ring gooien. Voor Robin Frijns gaat het een stuk beter voor de wind. De Limburger komt uit in de LMP2-klasse voor WRT en rijdt stevig aan kop in zijn klasse, met zo'n anderhalve minuut voorsprong op de zusterauto van het Belgische team, dat tweede ligt. Ook Nicky Catsburg gaat goed: de Nederlander ligt in de GTE Pro klasse tweede, met 'slechts' veertig seconden achterstand op de nummer één.

11.00u (22/8) | Schuiver Van der Garde, team van Bleekemolen valt terug

Rinaldi Racing, het team van Nederlander Jeroen Bleekemolen, is flink teruggevallen nadat Christian Hook de Ferrari-bolide ietwat knullig de grindbak instuurde. De Duitser leek te schrikken van een passerende LMP2-auto. Even later is het Giedo van der Garde in de LMP2-auto van Racing Team Nederland met een flinke schuiver, maar de Nederlander weet zijn auto na een touché met de muur enigszins in bedwang te houden en dus behoedt hij zijn team voor een DNF. Een tegenvaller voor het team, dat al niet helemaal lekker in de race zat.

Bekijk hier het moment van Van der Garde:

10.00u (22/8) | Frijns op weg naar succes, De Vries valt terug

Met nog vijf en half uur op de klok ziet het er goed uit voor Robin Frijns in de LMP2-klasse. Zijn team WRT, dat dit jaar voor het eerst uitkomt op Le Mans, rijdt met twee auto's stevig aan kop. De auto van de Limburger heeft zo'n veertig seconden voorsprong op haar zusterbolide en het gat naar de nummer drie bedraagt meer dan drie minuten. Er kan nog veel gebeuren, maar Frijns lijkt dus hard op weg naar succes. Voor landgenoot Nyck de Vries gaat het een stuk minder voor de wind. Met Roman Rusinov achter het stuur rijdt de auto van G-Drive momenteel op de tiende plek, daar waar men bij het ingaan van de nacht nog op de tweede plek lag.

08.00u (22/8) | Visser valt uit, Racing Team NL loopt achterstand op

Het was een drukke nacht in Le Mans, die begon met een vervelende uitvalbeurt voor het LMP2-team van Richard Mille van onder andere Beitske Visser. Haar teamgenoot Sofia Floersch werd er op ongelukkige wijze afgetikt, waarna er problemen leken te zijn met de aandrijving van de auto. Zodoende moest het team al voor het ingaan van de nacht de race staken, een bittere pil voor de Nederlandse.

Voor Racing Team Nederland was het eveneens geen vlekkeloze nacht. Met Frits van Eerd achter het stuur maakte de LMP2-auto een flink uitstapje naar de grindbak, waardoor men veel tijd verloor. Giedo van der Garde maakte in zijn stint een beetje tijd goed, maar mede dankzij een nieuw foutje bleek het niet genoeg om nog volop zicht te houden op de overwinning. 'S ochtends rijdt men dertiende.

Robin Frijns heeft het met zijn team WRT een stuk beter voor elkaar, want al een paar uur rijdt hij probleemloos aan kop. De Belgische equipe, dat haar debuut maakt in Le Mans, heeft allebei haar auto's vooraan het veld en dus lijkt men goede papieren te hebben om te scoren in Frankrijk. Nyck de Vries heeft een beetje achterstand opgelopen op zijn landgenoot en Formule E-collega, want de coureur voor G-Drive Racing rijdt momenteel op de negende plek. We maken het rondje in de LMP2-klasse af met Renger van der Zande, die momenteel op een keurige vijfde plek ligt met Inter Europol Competition. Zodoende lijkt er genoeg kans op een podium voor één van de Nederlanders.

In de GTE Pro-klasse doet ook Nick Catsburg goede zaken. Momenteel ligt Chevrolet Corvette tweede, met Antonio Garcia achter het stuur. Een stuk minder goed gaat het met het Rinaldi Racing van Jeroen Bleekemolen, want in de GTE Am-klasse rijdt zijn team momenteel op de dertiende plek.

20.00u (21/8) | Van Uitert jaagt op team van De Vries, Van der Zande negende

Job van Uitert is namens Racing Team Nederland in de achtervolging op het team van Nyck de Vries. Zij liggen nu op de vierde en vijfde plaats in de LMP2-klasse. Renger van der Zande vinden we terug op de negende plek. Beitske Visser ligt dertiende. Jeroen Bleekemolen heeft zijn auto inmiddels verlaten. Verder zagen we in dit uur ook een zware crash bij Marcos Gomes van Aston Martin Racing. Daardoor was er voor het eerst een safety car te zien vanwege een ongeluk.

19.00u (21/8) | Drie nieuwe Nederlanders ingestapt, Bleekemolen rijdt wel door

Er hebben zich al de eerste coureurswissels plaatsgevonden. Nyck de Vries, Robin Frijns en Giedo van der Garde hebben hun auto verlaten. Daarvoor zien we wel Job van Uitert, Renger van der Zande en Beitske Visser terug. Alleen Jeroen Bleekemolen zien we nog steeds rijden als negende in de GTE am-klasse. Het team van De Vries rijdt op de eerste plek in de LMP2-klasse, met daarachter Van Uitert voor Racing Team Nederland. Van der Zande ligt negende en Visser zeventiende.

18.00u (21/8) | De Vries en Van der Garde op twee en drie in LMP2-klasse

Nyck de Vries rijdt na twee uur nog steeds op de nummer twee positie in de LMP2-klasse tijdens de 24 uur van Le Mans. Giedo van der Garde zit achter het stuur bij Racing Team Nederland en rijdt op plek drie achter De Vries. Robin Frijns is wel iets naar voren geschoven, want hij rijdt namelijk als zevende. Veel coureurs hebben inmiddels ook al hun tweede pitstop gemaakt.

17.00u (21/8) | Eerste balans Le Mans: De Vries tweede in LMP2-klasse

Nyck de Vries rijdt op een keurige tweede plaats in de LMP2-klasse tijdens de 24 uur van Le Mans. Daarachter vinden we Racing Team Nederland terug, met Giedo van der Garde achter het stuur. Robin Frijns rijdt op een negende plek. Inmiddels zijn de eerste pitstops in volle gang. Veel coureurs gaan over op de slicks, nadat er door veel rijders werd gestart op de full wets of intermediates.

16.00u (21/8) | Regen teistert Le Mans met vier startende Nederlanders

Terwijl de 24 uur van Le Mans zojuist van start is gegaan, regent het aardig op het Circuit de la Sarthe. Dat kan zorgen voor een spectaculair begin van de 24 uur, want de coureurs zullen flink op hun hoede moeten zijn. Duidelijk is dat er een extra formatielap komt. Waarschijnlijk zal er achter de safety car worden gestart. Er zijn vier Nederlanders die in actie komen tijdens de eerste stint bij hun team, namelijk: Nyck de Vries, Robin Frijns, Giedo van der Garde en Jeroen Bleekemolen.

14.00u (21/8) | Nog een kleine twee uur voor start van Le Mans

Nog een kleine twee uur en dan start het grootste endurance-evenement van het jaar: de 24 uur van Le Mans. De heren zijn zich al volledig aan het voorbereiden op de lange stints die gemaakt moeten worden om de bolide een hele dag aan de praat te houden. Omgerekend rijdt elke coureur ongeveer acht uur over de periode van een volle dag. (Foto: ongewijzigd, David Merrett)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws