Longruns | Pérez duidelijk sneller dan Verstappen, Ferrari overtuigt niet Analyse
Analyse

Longruns | Pérez duidelijk sneller dan Verstappen, Ferrari overtuigt niet

Longruns | Pérez duidelijk sneller dan Verstappen, Ferrari overtuigt niet

Dit weekend vindt het vijftiende Grand Prix-weekend van 2023 plaats, waarin de coureurs volgens de traditionele weekendindeling drie vrije trainingen krijgen. Zoals zo vaak werd er aan het einde van de tweede vrije training aandacht besteed aan de racesimulaties, en die lijken erop te wijzen dat we op zondag treintjes kunnen gaan zien: waar Ferrari over één ronde bloedsnel is, overtuigt het Italiaanse team in de langere stints niet. Ook Max Verstappen had de snelheid niet bepaald te pakken.

De tweede vrije training is altijd een belangrijke sessie ter voorbereiding van de kwalificatie en de race, aangezien deze sessies op hetzelfde tijdstip plaatsvinden. In Singapore is het belang van die tweede trainingssessie extra groot, omdat de eerste en derde vrije training niet in het donker verreden worden, en dus met een beduidend hogere asfalttemperatuur. In de tweede training waren de coureurs, met uitzondering van Alexander Albon, die motorproblemen kende, dan ook veelvuldig op het asfalt terug te vinden.

Norris kiest voor afwijkende keuze

De acht snelste coureurs in de tweede vrije training waren Lando Norris, Fernando Alonso, plus de coureurs van Red Bull Racing, Ferrari, en Mercedes. Van deze acht coureurs waren er zeven die hetzelfde programma afwerkten, en eerst kwalificatiesimulaties deden op mediumbanden en zachte banden, om vervolgens de racesimulatie op die gebruikte mediumbanden te rijden. De uitzondering hierop was Norris: de 23-jarige Brit richtte zich in de korte runs op de harde banden en de zachte banden, en gebruikte die zachte banden voor het grootste deel van zijn racesimulatie.

Zoals in onderstaande tabel te zien is, zorgde deze keuze ervoor dat Norris het snelste was in zijn racesimulatie. Norris beschikt als enige van de twee McLaren-coureurs over de nieuwe upgrades, al is het lastig om te zeggen of hij zijn tijden te danken had aan de nieuwe onderdelen, of puur aan het feit dat de zachtere banden aan het begin van de stint beter waren dan de Pirelli-banden met de gele markeringen.

Longruns | Pérez duidelijk sneller dan Verstappen, Ferrari overtuigt niet
Tabel 1. Pérez is van de coureurs op de mediumbanden het snelste.

Ferrari-duo in achterhoede

Van de zeven coureurs, die met mediumbanden reden, was Sergio Pérez het snelste. Over één ronde had Red Bull het lastig, maar de Mexicaan kwam bovendrijven in de langere runs. De onderlinge verschillen zijn echter klein, en inhalen in Singapore is lastig, dus zonder goede uitgangspositie zal Pérez het alsnog niet makkelijk hebben op de zondag. Een opvallende nummer twee op de mediums, was Alonso, die gemiddeld een halve tiende langzamer was dan Pérez, maar wel twee ronden meer reed in zijn racesimulatie.

Achter Pérez en Alonso zijn beide Mercedes-coureurs terug te vinden, al zullen Lewis Hamilton en George Russell gezien het gebrek aan topsnelheid ook moeten zorgen dat ze een goede startpositie pakken. Ferrari overtuigt over één ronde het meeste, maar in de racesimulaties is daar weinig van terug te zien. Mocht Ferrari de eerste startrij bezetten, is de kans dan ook groot dat er verschillende coureurs in de buurt kunnen blijven, en het een strategisch schaakspel wordt rondom de pitstops en mogelijke safetycars.

Vloer oorzaak van achterstand Verstappen?

Opvallend genoeg komt Verstappen in de racesimulaties ook vier tienden per ronde tekort op zijn teamgenoot. Volgens Auto Motor und Sport heeft Red Bull echter maar twee exemplaren van de nieuwe vloer, en gebruikte Verstappen die in de eerste training, maar reed hij in de tweede sessie met de oude vloer. Pérez reed juist in VT1 met de oude vloer, en deed zijn racesimulatie in de tweede training met de nieuwe vloer. Hopelijk voor Verstappen ligt daar een deel van het verschil, en kan hij op zaterdag het gat verder dichten met de nieuwe vloer.

Verstappen kan dit weekend zijn elfde zege op een rij pakken! Ook wedden op F1? Registreer nu bij JACKS en ontvang 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws