'50.000 bezoekers fietsend naar Zandvoort, organisatie Olympische Spelen kijkt mee' Formule 1
Formule 1

'50.000 bezoekers fietsend naar Zandvoort, organisatie Olympische Spelen kijkt mee'

'50.000 bezoekers fietsend naar Zandvoort, organisatie Olympische Spelen kijkt mee'

Circuit Zandvoort heeft een evenementaanvraag gedaan voor de Grand Prix van Nederland, waarin staat dat er 100.000 bezoekers per dag welkom moeten zijn. Over het gehele weekend moeten hiervan maar liefst 50.000 fans op de fiets afreizen naar het circuit in de duinen, zo meldt De Telegraaf. Het mobiliteitsplan die klaarligt voor de Dutch GP trekt zelfs de aandacht van de Olympische Spelen.

De organisatie van de Grand Prix wil samen met de gemeente van Zandvoort voorkomen dat er een verkeersinfarct ontstaat tijdens het weekend van de Nederlandse race. Het infarct willen ze voorkomen met het stomp-principe: stappen, trappen, openbaar vervoer, mobility as a service (touringcars) en personenauto's. De laatste stap van het stomp-principe wordt overgeslagen, Zandvoort wordt afgesloten voor auto's, met uitzondering van inwoners van het dorp en enkele VIP-gasten.

Vooral op het gebied van fietsers en voetgangers wordt veel ingezet. Er komen verschillende parkeerplaatsen om fietsen neer te zetten, waardoor in het weekend maar liefst 50.000 fans naar het circuit kunnen afreizen met een tweewieler. Ook voor het personenvervoer komen er op afstand van Zandvoort parkeerplaatsen, zodat fans het laatste half uurtje kunnen lopen naar het duinencircuit.

Speciale 'Verstappen-buslijn' met nummer 33

Het openbaar vervoer wordt ook fors opgeschaald. Per uur zullen er twaalf treinen afreizen naar Zandvoort, wat goed is voor het vervoer van 10.000 fans per uur. Bezoekers van de GP van Nederland kunnen nu al een kaartje kopen bij de NS, als dank van vroeg reserveren krijgen zij twintig procent korting op hun treinticket.

Vanuit omliggende plaatsen zonder treinstation wordt een speciale buslijn geïntroduceerd met busnummer 33, niet geheel toevallig het nummer van Max Verstappen. Ook komt er een touringcarservice die fans thuis ophaalt en ze afzet vlakbij het circuit, waarna ze nog een kwartiertje moeten lopen. 10.000 fans zullen naar verwachting lopend afreizen naar Circuit Zandvoort.

Olympische Spelen kijkt mee

Vanuit Parijs wordt er meegekeken met het ambitieuze plan van het Nederlandse circuit en de gemeente Zandvoort. In 2024 vindt hier de Olympische Spelen plaats, een enorm evenement waarbij ook al gevreesd wordt voor een groot verkeersinfarct. De organisatie van het sportevenement in Frankrijk kijkt daarom met grote interesse naar het project in Zandvoort, waar zij mogelijk van kunnen leren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws