Alonso over lastige omstandigheden: 'Dan moet je als een Scalextric-autootje rondrijden!' Formule 1
Formule 1

Alonso over lastige omstandigheden: 'Dan moet je als een Scalextric-autootje rondrijden!'

Alonso over lastige omstandigheden: 'Dan moet je als een Scalextric-autootje rondrijden!'

De lach is terug op het gezicht van Fernando Alonso. In juli had de Aston Martin-coureur het zwaar en eindigde hij niet meer in de top vier, maar zijn team bracht upgrades mee naar Nederland, en die lijken te werken. Alonso mag op zondag als vijfde van start gaan en vindt dat zijn AMR23 stukken beter aanvoelt. Een zevende podiumplek van het seizoen lonkt dan ook.

Alonso deed bij DAZN F1 uitgebreid zijn verhaal in het Spaans, na een enerverende kwalificatiesessie in het Nederlandse Zandvoort. 'Ik ben heel erg tevreden. Het was weer heel lastig met de regen', geeft de 42-jarige coureur aan. 'We wisten niet welke banden we moesten gebruiken, en of we nieuwe intermediates moesten gebruiken of gebruikte intermediates, want we wisten niet of het weer opnieuw slechter zou worden', zo omschrijft Alonso de moeilijke keuzes in Q1 en Q2.

In Q3 droogde het uiteindelijk, mede dankzij twee lange onderbrekingen, voldoende op voor snelle rondetijden op slicks. 'De weersverwachting was heel slecht, maar toen het circuit opdroogde was er maar één droge lijn, die zo'n twee meter breed was. Dan moet je als een Scalextric-autootje rondrijden, binnen die twee meter, zonder naar links of rechts te gaan', zo maakt Alonso een passende vergelijking. 'Uiteindelijk reden we nagenoeg dezelfde tijden als op een droge baan', zegt Alonso terecht. De poleposition van Max Verstappen was namelijk nog geen twee tienden langzamer dan zijn snelste ronde uit 2022.

Tweemaal kende Alonso pech in Q3, maar driemaal was scheepsrecht: in zijn laatste poging kon hij toch een competitieve tijd neerzetten. 'Er was dus geen ruimte om fouten te maken, en ik denk dat het beste nieuws is dat we P5 pakten en morgen dicht bij het podium staan', aldus de teamleider bij Aston Martin. 'Het was heel makkelijk om een fout te maken, en als je stopt en nieuwe banden gebruikt, dan kan je het moment mislopen waarop het circuit het snelste is. Uiteindelijk namelijk we het risico in Q3 om met droogweerbanden te rijden en te kijken hoe de baan was. We hadden twee rode vlaggen net voordat we over start-finish kwamen. We zaten binnen dertig seconde van start-finish, zonder een tijd te hebben neergezet in Q3, en eerlijk gezegd was dat best stressvol. Van buitenaf is het heel leuk, maar vanuit de cockpit is er een hoop adrenaline. Ik wil nu wel even rusten', lacht Alonso.

Nieuwe upgrades werken goed

Die lach bij Alonso is vooral te verklaren vanwege de upgrades bij het team.'Ik ben heel blij met de auto. Gisteren introduceerden we wat verbeterde onderdelen, en we hebben alle data in de fabriek laten analyseren. De upgrades werken hier goed, dus dat is goed nieuws. De auto is verbeterd, en ik wil de mensen in de fabriek bedanken, want ze hebben heel juli hard gewerkt voor deze verbeteringen, ook al hadden we in die maand vier races, want in augustus was de fabriek twee weken dicht. Ze hebben geleverd wat verwacht werd en daar ben ik heel blij', concludeert Alonso.

Verstappen is de torenhoge favoriet voor de zege in Zandvoort! Pak 50x of 100x je inzet als Verstappen wint! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws