Verslag kwalificatie | Verstappen ook onaantastbaar op opdrogend Zandvoort, Albon maakt indruk Formule 1
Formule 1

Verslag kwalificatie | Verstappen ook onaantastbaar op opdrogend Zandvoort, Albon maakt indruk

Verslag kwalificatie | Verstappen ook onaantastbaar op opdrogend Zandvoort, Albon maakt indruk

Max Verstappen heeft zich onder lastige omstandigheden verzekerd van de poleposition voor zijn thuisrace op het Grand Prix van Zandvoort. Q1 en Q2 werden met intermediatebanden afgelegd, waarna een lange rodevlagperiode ervoor zorgde dat het circuit in het laatste deel van Q3 grotendeels droog was. Norris zette de tweede tijd neer op ruim een halve seconde achterstand, voor George Russell, Alexander Albon, en Fernando Alonso. Sergio Pérez bleef op P7 steken. Charles Leclerc en Logan Sargeant crashten in Q3 en eindigden zo als negende en tiende. Lewis Hamilton viel al in Q2 af en moet als dertiende aan de race beginnen, terwijl Liam Lawson de twintigste en laatste tijd neerzette.

Zo'n twintig minuten voor het begin van de kwalificatie hield het op met regenen, en dus gingen de coureurs op een nat, maar opdrogend circuit van start. Met de dreiging van meer regenbuien hadden de coureurs haast om snel een representatieve tijd neer te zetten. Binnen twee minuten waren dan ook alle coureurs op het asfalt terug te vinden. Williams-coureur Alexander Albon opende het bal met een 1:31,3, maar al snel gingen zijn collega's een stuk sneller, met Valtteri Bottas die de eerste serieuze richttijd neerzette, met een 1:26,000.

Verschillende coureurs gingen al snel de fout in: Verstappen schoot in de eerste bocht door de grindbak, net als Nico Hülkenberg en Albon. Degenen die hun auto wel met vier banden op het grijze gedeelte wisten te houden, scherpten de toptijd al snel aan. Vooral de McLaren-coureurs hadden het goede momentum al snel gevonden, en bezetten de eerste twee plekken na zeven minuten in de kwalificatie, voor de beide Williams-coureurs.

Even later schoten de Ferrari-coureurs voor het eerst dit weekend naar de toptijden, al ging Charles Leclerc na het neerzetten van zijn snelste tijd wel rechtdoor in de Tarzanbocht. Lang kon de Monegask niet genieten van zijn eerste plek, want in de minuut die daarop volgde meldden achtereenvolgens Lewis Hamilton, George Russell, Fernando Alonso, Verstappen, Lando Norris en Oscar Piastri zich vooraan. Debutant Lawson stond op dat moment laatste in de lastige omstandigheden.

Verstappen had het aan het begin van Q1 opvallend lastig. De Nederlander klaagde over een gebrek aan grip, en had het vaak lastig om de snelste tijd neer te zetten, zoals we inmiddels gewend zijn geraakt van de wereldkampioen. Teamgenoot Sergio Pérez deed het in Q1 wel goed, en was regelmatig sneller dan Verstappen. Naarmate de klok richting nul afliep, kwam Verstappen echter steeds meer op gang, en met vijf minuten te gaan ging hij nipt sneller dan Piastri om zo de snelste tijd neer te zetten. Ook Alonso vestigde de aandacht even op zich, door Hamilton in de laatste sector op te houden. Het incident wordt na de kwalificatie verder bekeken.

Q1: Grote namen ontsnappen aan vroege uitschakeling

Met enkele minuten te gaan stonden de teams voor een lastige keuze: Q1 geheel op één set banden rijden, of toch wisselen naar vers rubber? Met de dreiging van meer regen leverde wisselen ook een risico op, en de teams kunnen de regenbanden op zondag waarschijnlijk nog goed gebruiken. Albon was één van de coureurs die wel voor een nieuwe set banden ging, en nam zo de snelste tijd van Verstappen over. Op zijn oude banden wist Verstappen wel nog te verbeteren, maar hij kon niet meer tippen aan de tijd van Albon. De Britse Thai hield uiteindelijk de eerste plek vast, voor Verstappen, Piastri en Norris.

Bij andere topcoureurs verliep Q1 een stuk moeizamer. Leclerc, Carlos Sainz, Hamilton en Pérez bevonden zich allemaal in de gevarenzone in de slotminuten, waarin het opnieuw begon te regenen. Waar Sainz zicht met een vijfde plek in veiligheid reed, kwamen Hamilton, Pérez en Leclerc goed weg met plekken twaalf tot en met veertien. Uiteindelijk sneuvelden er dus geen grote namen na een spannend openingsdeel: Zhou Guanyu, Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Valtteri Bottas en debutant Liam Lawson starten zondag achteraan. Verder is het interessant om te benoemen welke coureurs een setje banden wisten te besparen. Er waren zes coureurs die de gehele sessie op één set intermediatebanden reden: de coureurs van Red Bull, Mercedes, en Alpine, waarvan alleen Ocon het eerste deel dus niet overleefde. De overige vijf coureurs bevonden zich na Q1 dus in de beste situatie.

Q2: Verstappen heerst, Hamilton valt af en staat voor inhaalrace

Aan het begin van het tweede kwalificatiedeel zocht Verstappen als eerste het asfalt weer op, nadat hij in Q1 een moeizame start kende. Hij zette dan ook de eerste richttijd neer voor zijn veertien overgebleven uitdagers: 1:21,921. Die tijd was zo'n seconde langzamer dan hij in Q1 reed, en dus leek er nog wel marge voor verbetering, al ging de concurrentie bij de eerste serieuze poging langzamer dan de Nederlander. George Russell kwam met een achterstand van zeven tienden van een seconde het meest in de buurt, voor Albon en Sargeant.

Sargeant scherpte in zijn tweede ronde de tijd van Verstappen aan, maar de Nederlander was zelf ook al snel onderweg en pakte de toppositie terug met drie paarse sectoren: 1:20,690. Verstappen leek de moeizame start van de kwalificatie inmiddels achter zich te hebben gelaten. De grootste concurrenten halverwege Q2 leken de beide McLaren-coureur en Albon te zijn. Norris pakte kortstondig de snelste tijd af van Verstappen, maar de Nederlander bleek alsmaar versnellen, en middels een goede tweede sector ging hij naar 1:20,282.

Het zonnetje brak steeds meer door, en dus droogde het circuit snel op. In Q2 was het asfalt nog te nat om een poging te wagen met droogweerbanden, maar het leverde wel een soortgelijk dilemma op als in Q1: wel of niet wisselen naar een verse set banden? Verstappen koos ervoor om lang vast te houden aan dezelfde set banden, en met een goede eerste sector dook hij als eerste onder de tachtig seconden: 1:19,652, waarmee de concurrentie op een volle seconde achterstand stond.

Uiteindelijk wisselden alle coureurs naar verse banden, waarbij Pérez als eerste een snelle tijd neerzette en naar P2 sprong. De Mexicaan zakte echter al snel terug, en Albon liet zien dat het met een 1:19,3 stukken sneller kon. Het was duidelijk dat de slotronden op dit snel opdrogende circuit cruciaal zouden zijn. Het regende dan ook groene en paarse sectortijden in de laatste minuten, waarbij Leclerc en Sainz vanaf P13 en P15 moesten komen. Verstappen heerste opnieuw met twee paarse sectortijden en stelde orde op zaken met een 1:18,8. Daarmee hield hij Piastri, Albon, en Alonso achter zich.

Het Ferrari-duo bracht zichzelf uiteindelijk opnieuw in veiligheid, net als Pérez, die als achtste doorging. Williams-coureur Logan Sargeant toonde het potentieel van Williams aan met een tiende plek, waardoor Stroll, Gasly, Hamilton, Tsunoda, en Hülkenberg afvielen. V`ooral voor Hamilton is dit een domper, aangezien Mercedes juist Zandvoort had aangestipt als een kans op een goed resultaat. Hamilton en Tsunoda zaten nog even bij elkaar in de weg, en dat incident wordt na de kwalificatie nog bekeken.

Q3: Sargeant vouwt Williams op

De zon en de wind zorgden voor een snel opdrogend circuit, en dus kozen veel coureurs er in het laatste deel, dat twaalf minuten duurt, voor de droogweerbanden. Piastri, Leclerc, Pérez, en Verstappen verkenden het circuit eerst op intermediatebanden, terwijl het circuit er duidelijk relatief droog bij lag. De vier coureurs wisselden dan ook al na één ronde naar de droogweerbanden, maar verspeelden dus enkele minuten aan het begin van de sessie.

Uiteindelijk bleek dat echter weinig uit te maken, want na een kleine vier minuten werd er al met een rode vlag gezwaaid. Sargeant, die voor het eerst in zijn Formule 1-carrière het laatste kwalificatiedeel had gehaald, spinde in de tweede bocht door op droogweerbanden op het natte gedeelte terecht te komen, en schreef zijn Williams helemaal af na een harde klapper. Op dat moment stonden Williams-coureurs Albon en Sargeant eerste en tweede, terwijl Sainz en Russell de enige andere twee coureurs waren met een rondetijd.

De andere coureurs konden dus alleen maar hopen dat het droog bleef, en dat was uiteindelijk het geval, waardoor de negen resterende coureurs na een lange onderbreking in acht minuten tijd leken te gaan bepalen wie vooraan mocht starten. Het circuit was ondertussen stukken sneller, en dus bleken de eerder neergezette tijden van weinig waarde te zijn. Verstappen kon bij zijn eerste poging niet tippen aan de tijden van het McLaren-duo, waarbij Norris net voor teamgenoot Piastri stond. Terwijl de coureurs op weg waren naar een nieuwe tijdsverbetering, zorgde Leclerc in de middensector met een crash voor een nieuwe rode vlag. Russell, Leclerc en Pérez stonden op dat moment achter Verstappen in de top zes, terwijl Albon, Alonso en Sainz waren teruggevallen omdat ze nog geen goede tijd hadden neergezet op het drogere circuit.

Q3: Verstappen pakt met overmacht poleposition op opgedroogd circuit

Met slechts vier minuten te gaan, moesten de slechts acht overgebleven coureurs zich van hun beste kant laten zien in één laatste ultieme poging. Coureurs die niet tevreden waren met hun positie, zullen dan ook gehoopt hebben dat er geen nieuwe gele of rode vlaggen gezwaaid zouden worden. Verstappen kwam niet ideaal door de Tarzanbocht en keek zo tegen een kleine achterstand ten opzichte van Lando Norris aan na de eerste sector. Verstappen stelde echter orde op zaken in sector twee en pakte zo poleposition met een 1:10,567.

Norris moest zich tevreden stellen met de tweede plek, op ruim een halve seconde achterstand, voor Russell en Albon, die dus knap als vierde kwalificeerde in zijn Williams. Alonso en Sainz zorgen voor een Spaanse derde startrij, terwijl Pérez uiteindelijk genoegen moest nemen met de zevende plek, waardoor hij op zondag opnieuw aan een inhaalrace zal moeten beginnen.

Uitslag Kwalificatie Grand Prix van Nederland 2023

Verstappen is de torenhoge favoriet voor de zege in Zandvoort! Pak 50x of 100x je inzet als Verstappen wint! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws