Aston Martin F1 lijdt ruim 60 miljoen euro verlies, Stroll koopt meer aandelen Formule 1
Formule 1

Aston Martin F1 lijdt ruim 60 miljoen euro verlies, Stroll koopt meer aandelen

Aston Martin F1 lijdt ruim 60 miljoen euro verlies, Stroll koopt meer aandelen

Aston Martin heeft bekendgemaakt dat haar Formule 1-team over 2022 een verlies van 61 miljoen euro heeft geleden. In 2021 maakte het Britse Formule 1-team ook al verlies, maar in 2022 dook Aston Martin dieper de rode cijfers in. Lawrence Stroll, of Lawrence Strulovitch, zoals hij daadwerkelijk heet, heeft ondertussen wel zijn positie in het moederbedrijf verstevigd.

Aan het begin van 2020 maakte Stroll senior bekend dat hij twintig procent van de Aston Martin-aandelen had gekocht, en dat het Formule 1-team dat destijds Racing Point heette vanaf 2021 naar de naam Aston Martin zou luisteren. In de jaren voor de overname verkeerde het destijdse Force India in financieel zwaar weer, en dus besloot Stroll flink te investeren. Ondanks het budgetplafond zijn de kosten voor Aston Martin dan ook flink opgelopen, zoals te zien is in het door Aston Martin vrijgegeven financiële jaaroverzicht.

In 2022 haalde Aston Martin 43 miljoen euro aan extra inkomsten binnen via sponsor- en prijzengeld, vergeleken met een jaar eerder, maar ondanks die hogere inkomsten is het verlies opgelopen van 44 miljoen Britse pond tot 53 miljoen Britse pond, omgerekend zo'n 61 miljoen euro. De kosten van het raceteam liepen echter stevig op vanwege de extra investeringen, die momenteel dus nog hoger liggen dan de inkomsten.

Stroll investeert zelf opnieuw in Aston Martin

Hoewel het Formule 1-team dus verlies draait, investeerde Stroll senior wel extra in het moederbedrijf. Reuters wist te melden dat de Canadese miljardair, voorzitter van het Yew Tree Consortium, meer aandelen had ingekocht. Het bedrijf van Stroll beschikt nu over 26,23 procent van de aandelen van het Britse automerk. Het nieuws werd verwelkomd op de beurs, waar de aandelenprijs van Aston Martin met zo'n elf procent omhoogschoot tot zo'n 3,33 euro. De beurswaarde van Aston Martin staat daarmee nu op zo'n 2,65 miljard euro. De aandelen van het bedrijf van Stroll zijn een kleine 700 miljoen euro waard.

Stem op F1Maximaal voor Website van het Jaar en maak kans op een PlayStation 5 en veel meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws