Geen ongeluksgetal: Verstappen verbreekt Schumacher-record met dertien verzilverde poles op een rij Max Verstappen
Max Verstappen

Geen ongeluksgetal: Verstappen verbreekt Schumacher-record met dertien verzilverde poles op een rij

Geen ongeluksgetal: Verstappen verbreekt Schumacher-record met dertien verzilverde poles op een rij

Max Verstappen verbrak na de Grand Prix van Japan 2023 nog een record van Michael Schumacher. De Nederlander wist op Suzuka zijn dertiende poleposition te verzilveren, en dat achtereenvolgens. Schumacher deed dat twaalf keer. De tweevoudig wereldkampioen begon zijn record tijdens de Grand Prix van Nederland 2022 en kan de lat nog hoger leggen voor de volgende coureur die een poging wil doen om het record achter zijn naam te zetten.

Schumacher wist voorheen de meeste polepositions op een rij om te zetten naar zeges. De Duitse zevenvoudig wereldkampioen begon zijn reeks in 2003, toen hij bij Ferrari vijf keer de poleposition pakte. Dat deed hij in Australië, Imola, Spanje, Oostenrijk, en Monza. Daarvan wist hij de laatste vier keer de eerste plek te behouden tot hij over de streep kwam. Het seizoen daarop, het 2004-seizoen, pakte Schumacher acht polepositions, en ook deze wist hij allemaal om te zetten in overwinningen.

Het duurde vervolgens even voordat de Duitser weer een poleposition kon toevoegen aan zijn al imposante statistieken, namelijk in Hongarije in 2005. Na een spannende achtervolging van Kimi Raïkkönen op de zevenvoudig wereldkampioen wist de Fin in de McLaren Schumacher te snel af te zijn. In 2006 pakte Schumacher nog vier polepositions, in Bahrein, Imola, Indianapolis, en Magny-Cours. Geen van deze polepositions werden overwinningen. Daardoor bleef de Duitser steken op twaalf verzilverde poles op een rij.

Verstappen pakt record van Schumacher binnen dertien maanden

Verstappen heeft het record van de twaalf verzilverde poles van Schumacher inmiddels weten te verbreken. De Nederlander startte zijn reeks tijdens de Grand Prix van Nederland in 2022. Daarvoor pakte hij ook de poleposition in Oostenrijk, maar toen won Charles Leclerc de race. In het 2022-seizoen vond er nog enige strijd met Ferrari plaats, en dus wisten Leclerc en Carlos Sainz af en toe roet in het eten van Red Bull Racing te gooien. In de tweede helft van het seizoen was de Oostenrijkse renstal echter uit het zicht van Ferrari verdwenen.

Zo pakte Verstappen in 2022 de polepositions voor de Grand Prix van Japan, waar hij vervolgens zijn tweede wereldtitel won, de Grand Prix van Mexico, en de Grand Prix van Abu Dhabi. De Limburger zette deze reeks vervolgens voort tijdens de allereerste race van het 2023-seizoen, in Bahrein. In Saoedi-Arabië had de 25-jarige een probleem met de auto, toen pakte teamgenoot Sergio Pérez de poleposition. In Australië was er geen vuiltje aan de lucht, en ook daar wist Verstappen zijn pole te verzilveren. De race in Melbourne verliep erg chaotisch, maar dat bracht hem niet van zijn stuk.

Tekst gaat verder onder de foto.

Verstappen breidt dominantie uit door nog een record van Schumacher te verbreken
Verstappen zette een beestachtige ronde neer voor poleposition in Monaco. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

De tweevoudig wereldkampioen voegde vervolgens ook de poles van Monaco, Spanje, Canada, Oostenrijk, Silverstone, Nederland en Japan toe aan zijn lijstje. De enige circuits waarop hij tot dusver in het 2023-seizoen geen poleposition heeft gepakt waren dus Jeddah, Bakoe, Miami, Hongarije, Monza en Singapore. Officieel telt ook België niet als poleposition, omdat Verstappen daar ondanks de veruit snelste tijd als zesde aan de race begon na een gridstraf. In totaal zijn er tot nu toe vijf coureurs geweest die een poleposition hebben behaald: Verstappen, Pérez, Leclerc (Bakoe), Lewis Hamilton (Hongarije), en Sainz (Monza, Singapore). Hoe dan ook maakte dat niets uit voor Verstappen, die in Japan zijn dertiende pole op een rij verzilverde.

Leclerc bekijkt het van een andere kant

Waar Verstappen dertien keer op een rij zijn poleposition wist om te zetten in een zege, wist Leclerc negen keer zijn poleposition juist niet om te zetten in een zege. De Monegask wordt gezien als een kwalificatiebeest, en kent dus regelmatig uitstekende zaterdagen. Aan het begin van het 2022-seizoen lukte het hem om in Bahrein de poleposition te pakken en daarna ook te winnen, Verstappen viel namelijk uit. Ook in Australië lukte dat, daar viel de Nederlander ook uit. Toen Red Bull de RB18 met overgewicht op de rit kreeg, was het gedaan met de pret voor Leclerc.

De Ferrari-coureur pakte na Australië nog negen keer de poleposition, en geen van die poles werden omgezet in overwinningen. Dat gebeurde in Miami, Spanje, Monaco, Azerbeidzjan 2022, Frankrijk, Italië, Singapore, Azerbeidzjan 2023, en België 2023. Acht van die negen races werden gewonnen door Verstappen; Singapore 2022 werd door Pérez gewonnen. Na België 2023 heeft Leclerc dus nog niet weer vanaf de eerste startpositie mogen starten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Verstappen breidt dominantie uit door nog een record van Schumacher te verbreken
Leclerc pakte in 2023 voor de derde keer de poleposition van de GP van Azerbeidzjan. (Foto: Ferrari F1 Media)

Schumacher heeft meer dan de helft van poles verzilverd

De zevenvoudig wereldkampioen pakte 68 polepositions in totaal en wist veertig daarvan om te zetten in overwinningen, en dat komt uit op een percentage van 58,82 procent. Hamilton stijgt daar nog net niet bovenuit: de Brit heeft 103 polepositions in totaal en heeft daarvan 61 om weten te zetten in een zege, wat een percentage van 58,65 procent oplevert.

Vanzelfsprekend is dat percentage van Verstappen hoger, aangezien de Nederlander in totaal 24 van zijn 29 polepositions heeft weten te verzilveren, maar liefst 82,76 procent dus. Als de tweevoudig wereldkampioen zijn huidige vorm aanhoudt, kan hij zijn reeks van dertien verzilverde polepositions in het restant van het seizoen nog wat verder aanscherpen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws