Bleekemolen evalueert 'harde' Brown: 'Van sufferdje tot kampioenskandidaat' Formule 1
Formule 1

Bleekemolen evalueert 'harde' Brown: 'Van sufferdje tot kampioenskandidaat'

Bleekemolen evalueert 'harde' Brown: 'Van sufferdje tot kampioenskandidaat'

Na afloop van de race in Barcelona liet Lando Norris er geen gras over groeien: hij had de race moeten winnen. McLaren-CEO Zak Brown was het met de Brit eens. De opmars van McLaren is een fascinerende, vindt ook Jeroen Bleekemolen. De voormalig autocoureur schijnt in zijn column voor Formule1.nl zijn licht op de aardverschuiving die de Amerikaan bij de renstal teweegbracht. Brown transformeerde het papaya-team 'van sufferdje tot kampioenskandidaat', schrijft Bleekemolen.

Brown kwam in 2016 binnen bij McLaren waarna hij in 2018 de CEO van het raceteam werd. De Amerikaan draait al heel wat jaren mee in de motorsport. Hij begon in 1986 aan zijn kartingcarrière, maar richtte al in 1995 's werelds grootste motorsport-marketingbureau, JMI, op. Bleekemolen denkt dat de altijd goedgemutste Brown tegelijkertijd ook keihard kan zijn en dat een van de manieren is waarop hij het team zo ver heeft weten te brengen. 'Hij heeft dit opgebouwd en het nu goed voor elkaar. Knap voor een marketingman', schrijft hij.

Brown krijgt het voor elkaar

Waar de zaken- en raceman in uitblinkt volgens Bleekemolen is dat hij de juiste mensen op de juiste plek weet neer te zetten. 'Ik had niet verwacht dat hij het hele team compleet zou kunnen omdraaien. Dat is hem gelukt met de juiste mensen op de juiste plek.' Daarnaast heeft Brown het met zijn positieve instelling voor elkaar gekregen om het team waar de rek volledig uit was weer enthousiast te krijgen. 'Je ziet hem high-fives geven, van de bandenjongens tot zijn partners. Daarmee creëert hij een mooie sfeer in zijn team. En dat heeft weer zijn invloed.'

Ondanks de goede sfeer, moet er vooral niet worden gedacht dat het lang leve de lol is bij het team van McLaren. 'Ontwerper James Key is een goed voorbeeld van iemand die kwam en ook snel weer vertrok. Iemand die niet lekker in het team ligt, gaat eruit. En dan door… Dat is hard, maar zo werkt het in de Formule 1', schrijft Bleekemolen.

Brown lijkt een typisch Amerikaanse instelling te hebben die het Britse team gek genoeg erg goed doet. Ook Bleekemolen kan zich vinden in de Amerikaanse slag. 'Amerikanen denken altijd groot, kunnen en durven zich doelen te stellen. Wij Europeanen durven dat vaak wat minder, omdat we het te overdreven vinden of arrogant. Brown klinkt soms arrogant, maar dat is zijn Amerikaanse instelling. Een goeie instelling, vind ik. Want zonder goede doelen kom je er niet.'

Waar het nog aan mankeert

Overduidelijk dus dat McLaren onder leiding van Brown grote stappen heeft gemaakt. Zeker sinds het team een uitgebreid pakket aan upgrades heeft toegepast op de MCL38 is het niet meer weg te denken uit de strijd om de raceoverwinningen. Desondanks lukte het Norris in Barcelona niet om zijn polepositie om te zetten in een overwinning en moest teamgenoot Oscar Piastri genoegen nemen met een zevende plaats. Zo'n resultaat duidt erop dat nog niet alles vlekkeloos gaat.

'Met Piastri en Norris heeft McLaren nu misschien wel het sterkste rijdersduo in de Formule 1. Als je kijkt naar het weekend in Spanje: ze hadden de beste raceauto, ze hadden eigenlijk allebei op het podium moeten staan en een van de twee had moeten winnen', schrijft Bleekemolen. Het antwoord op de vraag waarom het dan niet lukt is volgens de voormalig autocoureur dat er nog te vaak kleine foutjes worden gemaakt. 'Piastri maakt een foutje in de kwalificatie, Norris heeft in de race geen lekkere start. Allebei hebben ze net even een momentje waar je niet perfect bent. En dan win je dus niet', schrijft hij.

Herhaling van 2021

Bleekemolen vreest dat het puntenverschil tussen Max Verstappen en Norris dit seizoen al te groot is om te hopen op een ware titelstrijd. Voor volgend jaar zit zo'n gevecht er wel in, denkt hij. 'We kunnen ons volgend seizoen denk ik wel gaan opmaken voor een megagevecht tussen die twee. Hoewel het vrienden zijn geven ze elkaar geen grasspriet toe, zo zagen we bij start in Barcelona. Ze racen fair, maar hard.'

Zo zou het in 2025 zomaar eens kunnen zijn dat we een herhaling van 2021 gaan zien, maar dan met een gevecht tussen Verstappen en Norris. 'Ik kan me niet voorstellen dat beide teams daar niet naartoe kunnen werken: er verandert in 2025 weinig aan de regels en ze zijn al zo aan elkaar gewaagd. Voor die twee gaan we volgend jaar op het puntje van onze stoel zitten', voorspelt Bleekemolen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws