Buxton voorspelt onheil voor Red Bull: 'Ze staan op het punt van totale zelfvernietiging' Formule 1
Formule 1

Buxton voorspelt onheil voor Red Bull: 'Ze staan op het punt van totale zelfvernietiging'

Buxton voorspelt onheil voor Red Bull: 'Ze staan op het punt van totale zelfvernietiging'

James Hinchcliffe, Lawrence Barretto en Will Buxton zien het somber in voor Red Bull Racing nu topontwerper Adrian Newey is vertrokken. Ondanks dat Max Verstappen zei dat het allemaal wel meevalt, denkt Buxton dat Red Bull op de koers van totale zelfvernietiging ligt. Barretto verwacht dat het veel gevolgen zal hebben voor de Oostenrijkse renstal. Iedereen wil de handtekening van Newey, maar hij heeft zijn krabbel nog niet onder het papierwerk van een ander team gezet.

Aan het begin van het jaar kon niemand zich voorstellen dat er nóg groter nieuws zou komen dan de aankondiging van Lewis Hamilton, die aan het eind van het jaar Mercedes zal verlaten om naar Ferrari te gaan. De aankondiging van Red Bull betreffende het vertrek van Newey leek echter nog wel meer krantenkoppen te domineren. De rijders van Red Bull, Max Verstappen en Sergio Pérez, gaven aan dat ze liever hadden gezien dat Newey bleef, maar ze weten ook dat ze nog steeds een heel goed team hebben en dat het vertrek van Newey niet per se iets negatiefs hoefde te zijn. 'Wat ik ook een grote verrassing vond, was hoe ver Red Bull afweek van het concept van 2023', begint Hinchcliffe in de Weekend Warm-Up. 'Ze waren dominant, en toch hebben ze veel moeite gedaan om met nieuwe concepten te komen en ze hebben een geweldige auto gemaakt.'

De RB20 lijkt ook een dominante bolide te worden. De Nederlander heeft inmiddels al vier van de vijf races gewonnen tot nu toe. 'Max is in topvorm, Checo doet het ook beter. Hij vervult die ondersteunende rol beter dan vorig jaar. Sommigen zouden graag wat meer variatie zien, maar hoe Red Bull alles perfect blijft uitvoeren, is geweldig om te zien', is de oud-IndyCar-coureur van mening. 'Ze hebben een dreamteam daar, en ook al heel lang, dus Newey's vertrek zal door de hele organisatie worden gevoeld. Het zal een destabiliserend effect hebben, want het zorgt ervoor dat de coureurs vragen gaan stellen over de toekomst. Newey was een leider, dus dat verlies is enorm', zegt de Amerikaan. 'Dit is de grootste headline die we in tijden hebben gezien, en dat terwijl Lewis naar Ferrari begin dit jaar nog plaatsvond', neemt Barretto over.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

helmut marko adrian newey red bull bahrein gp 2024
De analisten van F1TV denken dat de impact van Newey's vertrek erg groot zijn. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

'Iedereen jaagt op zijn handtekening, maar nog niemand heeft een deal gesloten. Het vertrek van zo'n persoon kan voor een aardbeving zorgen en een behoorlijk effect hebben op hun huidige vorm', denkt de Brit. Daar is landgenoot Will Buxton het mee eens. 'Ik kan me geen moment herinneren in de sport waarbij een team zo dominant was en nu op het punt van volledige zelfvernietiging lijkt te staan. Totale vernietiging van binnenuit', zegt Buxton. 'Max zei dat hij Red Bull niet zou verlaten zolang die stabiliteit er was, maar die stabiliteit is er niet meer. De architect van het team waarmee hij elke race heeft gewonnen, is weg. Pérez zei ook: wie Adrian krijgt zal direct competitief zijn. Zodra hij bij een team vertrekt, vallen ze van een klif en komen ze nooit meer terug. Er wordt nu sterk gesuggereerd dat hij naar Ferrari gaat.'

Miami zal strategische uitdaging zijn voor Red Bull

Verstappen beantwoordde op de mediadag veel vragen betreffende Newey, maar er lijkt binnen Red Bull geen paniek te zijn. De Nederlander benadrukte ook dat zijn rol door de jaren heen wat was veranderd. Geen redenen dus om te denken dat Red Bull niet zo goed zal blijven presteren. Daarnaast wil Verstappen ook helemaal nog niet denken aan de toekomst, hij denkt liever aan dit weekend, aan de Grand Prix van Miami. 'We gaan naar een circuit waar we slechts twee keer zijn geweest', zegt voormalig Ferrari- en Sauber-strateeg Ruth Buscombe. De Brit verliet Sauber na het 2023-seizoen en voegt zich vanaf Miami bij het analistenteam van F1TV. 'Ten opzichte van de vorige keren is eigenlijk alles veranderd. Vorig jaar lag er al nieuw asfalt, en nu hebben we een ander format.'

Dit jaar wordt het tweede sprintweekend verreden in Miami, direct na het eerste sprintweekend in China. 'Vanuit een strategisch oogpunt is het een nieuwe race', zegt Buscombe. 'De timing van de sessies is veranderd, er zijn andere Parc Fermé-regels. Op papier zou je denken dat dat geweldig is, maar je kan dingen ook slechter maken in de plaats van beter.' Daarmee wijst Buscombe op de verkeerde veranderingen die Mercedes had doorgevoerd aan de auto van Hamilton in China. 'De teams weten nog niet wat te veel is', zegt Hinchcliffe. 'Als je kijkt naar wat er met Hamilton gebeurde, is het duidelijk dat de teams nog steeds dingen aan het uitvogelen zijn. Het is moeilijk om van de ene sessie over te schakelen naar de andere.'

Verstappens zege staat buiten kijf

Aan het einde van de Weekend Warm-up doen de analisten traditiegetrouw een voorspelling voor de Grand Prix. Buxton en Barretto hebben niets voorspeld, zij hadden andere verplichtingen. 'Ik ga voor een Red Bull één-twee', zegt Buscombe. 'En ik ga voor een Ferrari op P3. Laten we voor Charles gaan, mijn oud-collega', zegt ze. 'Ik denk Max, Pérez en dan Norris op P3, omdat hij zei dat McLaren het lastig zou gaan krijgen in de langzame bochten, maar dat zei hij ook in China. Er zijn hier ook wat snellere bochten, en hij houdt van Miami', concludeert Hinchcliffe. De eerste sessie van het raceweekend in Florida begint om 18:30u Nederlandse tijd.

Sluit nu een abonnement af bij Viaplay met hoge korting!

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws