Marko betreurt vertrek van Newey, maar ziet geen gevolgen voor Verstappen: 'Hij is aan mij gebonden' Formule 1
Formule 1

Marko betreurt vertrek van Newey, maar ziet geen gevolgen voor Verstappen: 'Hij is aan mij gebonden'

Marko betreurt vertrek van Newey, maar ziet geen gevolgen voor Verstappen: 'Hij is aan mij gebonden'

Red Bull Racing-topadviseur Helmut Marko reageert op het vertrek van Adrian Newey en laat weten dat het een zwaar verlies is voor het team. De Oostenrijker heeft lang samengewerkt met de Brit. Marko geeft aan dat Newey een compleet begrip had van de auto en de aerodynamica en bedankt de topontwerper voor de vele successen die Red Bull samen met hem heeft bereikt.

Voorafgaand aan het Grand Prix-weekend in Miami lieten Newey en Red Bull weten dat hun wegen na bijna twintig jaar samen zullen scheiden. Vorig jaar verlengde Newey zijn contract nog tot eind 2025, maar de Brit besloot om zijn ontslag eerder in te dienen. De redenen voor zijn ontslag zijn nog steeds een onderwerp van vele discussies, net als hoe het nu verder zal gaan met Red Bull. Max Verstappen verzekerde iedereen op de mediadag in Miami dat het allemaal niet zo dramatisch is als het lijkt. Marko vindt het vertrek van de 65-jarige toch wel een zwaar verlies voor de Oostenrijkse renstal.

'Dit is natuurlijk een zwaar verlies voor Red Bull Racing', begint Marko in gesprek met Kronen Zeitung. 'Hij was misschien niet altijd betrokken bij het dagelijkse werk, hij bekommerde zich niet om elk detail, elke schroef, maar hij was degene die het complexe begrip van aerodynamica en mechanische grip van de hele auto beheerste. Bovendien hebben zijn geweldige successen hem tot een legende gemaakt', zegt de 81-jarige. 'We hebben de afgelopen jaren een jong ingenieursteam opgebouwd, dus we zijn zeer goed gepositioneerd. Maar in 2026 komt er natuurlijk een nieuw reglement. Wanneer er zo'n reglement kwam, was het meestal Adrian die het als eerste optimaal begreep.

Marko bevestigt clausule: 'Max is aan mij gebonden'

Marko vindt het persoonlijk ook jammer dat Newey vertrekt. De heren hebben lang samengewerkt. 'Natuurlijk, Newey is een gepassioneerde racer van de oude stempel. Maar ook Max had altijd een zeer goede relatie met hem', vervolgt de Oostenrijker. Daarom wordt er gedacht dat de keuze van Newey om te gaan ook invloed zal hebben op Verstappen. Marko ontkent dat. De 81-jarige verklaart namelijk dat hij en Verstappen aan elkaar vastzitten met een clausule. Hij kan dus niet elk moment uit zijn contract stappen. 'Nee, hij is aan mij gebonden', zegt Marko.

De Oostenrijker kan daarom wel lachen om de geruchten die rondgaan over Mercedes, die hem 150 miljoen willen bieden om bij het team te komen, en dan mag Marko ook mee. 'Het is enerzijds zeer eervol, anderzijds zeer vermakelijk', glimlacht Marko. Als het aan Marko ligt, blijven ze allebei nog een tijdje bij Red Bull. Wellicht dat Verstappen ondertussen een andere teamgenoot krijgt. Marko bevestigde in China dat Red Bull om de tafel is geweest met Carlos Sainz. 'Checo is een geweldige teamgenoot, hij haalt de punten binnen. Hij doet wat we van hem vragen', is het enige wat Marko daarover kwijt wil.

Verstappens zege staat in de sterren geschreven

Om terug te komen op de orde van de dag wijst Marko aan dat ze dit weekend in Miami zijn om te racen, niet om alleen maar te praten over wat er binnen het team gaande is. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen en dat Red Bull haar prestaties van vorig jaar, toen ze een één-twee scoorde in Miami, kan herhalen. 'Max is op dit moment onverslaanbaar. Maar zo'n sprintweekend heeft natuurlijk zijn onzekerheden. Vooral in de kwalificatie kan Ferrari erg sterk zijn. Laten we de training eens afwachten', zegt Marko. Tot slot vindt hij het in Miami leuker dan bij een andere Amerikaanse race. 'Het is veel beter dan Las Vegas. Hier is veel meer race-atmosfeer.'

Sluit nu een abonnement af bij Viaplay met hoge korting!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws