De race van Ocon | 'Voor je rijdt Pérez, je bent veel sneller dan hij' Formule 1
Formule 1

De race van Ocon | 'Voor je rijdt Pérez, je bent veel sneller dan hij'

De race van Ocon | 'Voor je rijdt Pérez, je bent veel sneller dan hij'

In 'De race van' houdt F1Maximaal iedere Grand Prix de bezigheden van een Formule 1-coureur in de gaten. Hiermee brengen we de uitzonderlijke, middelmatige en teleurstellende prestaties van rijders in beeld die je tijdens de wedstrijd misschien wel volledig hebt gemist. Deze week volgen we Esteban Ocon, die tijdens de Grand Prix van Oostenrijk de goede pace van zijn Alpine-bolide optimaal benutte om zo als vijfde over de streep te komen.

Alpine kent een wisselvallig seizoen tot nu toe. De Franse renstal heeft een hele goede auto, vooral qua rechtelijnsnelheid, maar de bolide is niet betrouwbaar genoeg om elke week een flink aantal punten mee naar huis te nemen. Ocon kent desalniettemin toch een redelijk seizoen. De coureur staat op de achtste plek in het kampioenschap met 52 punten, en daarmee staat hij 23 punten voor teamgenoot Fernando Alonso. Op de Red Bull Ring kon Ocon weer zijn talent laten zien.

Dat begon al op de vrijdagmiddag. Aangezien de coureurs te maken kregen met een sprintraceweekend begon de kwalificatie dus op de vrijdag, en Ocon wist gebruik te maken van de problemen bij Mercedes. De Fransman klokte de vijfde tijd, en moest daarmee alleen Max Verstappen, beide Ferrari's, en George Russell voor zich laten. Een dag later was er niet veel aan de hand voor de Alpine-rijder tijdens de sprintrace. Hij wist uit de problemen te blijven, maar hij moest wel zijn meerdere erkennen in Sergio Pérez, waardoor Ocon als zesde van start mocht gaan tijdens de hoofdrace op zondag.

Ocon vergroot gat naar rijders achter zich

Al vroeg in de race werd het duidelijk dat hij snel een positie kon winnen. Russell en Pérez kwamen namelijk samen in de eerste ronde bij bocht 4. Het gat in performance tussen de Mercedes- en Alpine-bolide was opeens in het voordeel van Ocon. 'Russell heeft waarschijnlijk schade na zijn incident met Pérez, blijf drukzetten', kreeg Ocon in de openingsfase te horen van zijn ingenieur. 'Probeer de snelheid van Russell te evenaren dan houd je DRS. Het gat naar Magnussen wordt ook groter.'

Het duurde even voordat Ocon zich daadwerkelijk geen zorgen meer hoefde te maken om de auto's achter zich. In de dertiende ronde was het gat naar Magnussen voor de Alpine-coureur eindelijk meer dan een seconde. Op dat moment was Ocon ook al opgeklommen naar de vierde plek, aangezien Russell naar binnen werd gehaald door Mercedes. 'Magnussen heeft geen DRS meer, je doet het goed.'

Ocon loopt in op Red Bull-auto

Het incident tussen Pérez en Russell leverde niet alleen schade op aan de Mercedes-bolide, ook de auto van de Mexicaan was redelijk gehavend. 'Wie rijdt er voor me?', was de vraag van Ocon aan zijn team. De Alpine-rijder zag de kleuren van een Red Bull Racing-bolide en dacht vast een kans te maken op een podiumplek. De ingenieur van Ocon moest duidelijk maken dat het niet Max Verstappen was die voor hem reed. 'Dat is Pérez, hij zit op een ronde achterstand. Je bent echt veel sneller dan hij.'

Ocon kwam in de zestiende ronde naar binnen om over te stappen op de hards. Hierdoor kwam hij op de tiende plek terecht achter een grote groep auto's die nog niet naar binnen waren gekomen voor hun pitstop. 'Het gat naar Vettel is nu 2,5 seconden, maar je bent anderhalve seconde sneller dan hij en alle coureurs voor hem. Binnen een ronde wist Ocon het voordeel qua snelheid te benutten en Sebastian Vettel in te halen. 'Goed gedaan, de volgende man is Fernando.'

Ocon moet zijn meerdere erkennen in Mercedes-rijders

Lewis Hamilton begon achter Ocon tijdens de hoofdrace. De zevenvoudig wereldkampioen reed lang door op zijn mediums en toen hij de pits uit reed, kwam hij vlak achter Ocon te rijden. De Alpine-coureur kreeg over de boordradio een belangrijke tip te horen. 'Verspil je tijd niet aan een gevecht met Hamilton. Onze wedstrijd is met beide Haas-coureur.' Hamilton maakte dan ook snel werk van Ocon, en kon zo ongehinderd doorstomen naar de vierde plek.

Uiteindelijk kwam er toch een gevecht met een Mercedes-coureur. Ocon wist een gat te trekken naar beide Haas-rijders, en opeens was het Russell die hij in zijn achteruitkijkspiegels kon zien. 'Ons gevecht is nu met Russell.' Voordat de strijd met de Brit kon losbarsten, moest Ocon eerst voorbij aan zijn teamgenoot, maar dat werd hem niet moeilijk gemaakt. Russell moest wel wachten met een mogelijke aanval, aangezien de virtual safety car werd ingezet toen de auto van Carlos Sainz in de brand stond. Uiteindelijk was het voor de Mercedes-coureur niet moeilijk om langs Ocon te schieten.

Uiteindelijk moest de enkelvoudig racewinnaar dus genoegen nemen met de vijfde plek, maar daar had hij niet zoveel moeite mee. 'Dat is P5, meer zat er niet in voor ons vandaag', vertelt zijn ingenieur eerst, 'Er is echt niks dat we beter hadden kunnen doen, geweldig weekend. Waar is Fernando geëindigd.' Alonso kwam als tiende over de streep, en Ocon leek onder de indruk. 'Goede inhaalslag', aldus de Fransman.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws