De Vries wil 'zich vastbijten' in Jeddah: 'Een fout kan je je niet veroorloven' Formule 1
Formule 1

De Vries wil 'zich vastbijten' in Jeddah: 'Een fout kan je je niet veroorloven'

De Vries wil 'zich vastbijten' in Jeddah: 'Een fout kan je je niet veroorloven'

Nyck de Vries wil zich volledig gaan storten op het circuit van Jeddah in Saoedi-Arabië. De Nederlander is ontzettend vastberaden om het dit weekend voor elkaar te krijgen, volgens hem ligt het circuit de auto namelijk veel beter. Ter voorbereiding keek De Vries op donderdagochtend even af bij zijn landgenoot Max Verstappen, maar De Vries weet dat hij het circuit zelf nog niet kent. Daar gaat hij op de vrijdagmiddag als eerste mee aan de slag.

De Vries had op de mediadag van het weekend in Saoedi-Arabië al aangegeven dat hij afkeek bij de tweevoudig wereldkampioen in de aanloop naar de race in Jeddah. De twee hebben veel contact gehad, vooral over dé onafgemaakte kwalificatieronde van 2021. Verstappen vloog over het krappe circuit en zette paarse sectoren neer, maar in de derde sector raakte hij de muur met de achterkant van de auto.

Dat werd hem fataal. De Vries was hoe dan ook zeer onder de indruk wat de 25-jarige tot dat moment aan het doen was. 'Ik heb het gekeken ter voorbereiding, en ook omdat ik dat als liefhebber leuk vind', vertelt De Vries aan De Telegraaf. De 28-jarige heeft op donderdagochtend de onboard-beelden van het rondje van Verstappen in 2021 teruggekeken.

'Ik was er absoluut van onder de indruk', gaat de AlphaTauri-coureur verder. De voorbereiding voor het raceweekend in Saoedi-Arabië was voor De Vries van heel groot belang, aangezien de Nederlander er nog nooit heeft gereden. 'Dat was heel indrukwekkend, en toen was het voor alle coureurs de eerste keer dat ze daar reden', stelt de 28-jarige, die dit weekend voor het eerst het strijdtoneel van Jeddah zal betreden.

De Vries schat kansen hoger in: 'Dit circuit past op papier beter bij de auto'

Wel was hij als toeschouwer aanwezig als reservecoureur van Mercedes. 'Je hebt vrij snel wel door wanneer je links of rechts moet, maar om dat laatste beetje eruit te persen en om de situatie volledig aan te voelen moet je je voortdurend aanpassen', vertelt De Vries. Een nieuw circuit en dan de druk om te presteren, die Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko onlangs op de schouders van AlphaTauri heeft gelegd, dat is niet niks. Echter denkt de Nederlander dat het dit weekend wel goed gaat komen. 'Dit circuit past op papier beter bij onze bolide. Maar er zijn natuurlijk risico's, en een fout kan je je niet echt veroorloven', legt de 28-jarige uit.

'Jeddah is het compleet tegenovergestelde van Bahrein, hier is het asfalt nieuw, zijn de bochten snel en is de bandenslijtage laag', gaat de Nederlander verder bij NOS. 'We willen dan graag denken dat dit circuit beter is voor ons, maar we blijven nuchter. Het gat in het middenveld is klein.' Daarbij is De Vries eerlijk en ziet hij dat de punten al zijn verdeeld voor de vijf teams die boven AlphaTauri staan. Dat zijn Red Bull, Ferrari, Aston Martin, Mercedes, en Alpine. De Vries gokt dat Alfa Romeo daarna de beste is. 'Ons doel is helder', vervolgt de AlphaTauri-coureur. 'We gaan alles eruit proberen te halen. Maar als twaalfde dan het maximale is, dan moeten we ook proberen om ons daar in te schikken', stelt De Vries.

'Hoeveel rondjes ik nodig heb? Geen flauw idee'

De Vries heeft voorafgaand aan de race op zondag vanzelfsprekend drie vrije trainingen om het circuit echt goed te leren kennen. Dat is natuurlijk niet de enige voorbereiding, de Nederlander is na de Grand Prix van Bahrein direct de simulator ingestapt om al te beginnen met de verkenning van het circuit in Jeddah. 'Het is een snel en best gevaarlijk circuit', vertelt De Vries. 'Ik zal rustig een ritme op moeten bouwen. Hoeveel rondjes ik dan nodig heb? Geen flauw idee', gaat de 28-jarige verder. 'Het laatste beetje eruit halen en er optimaal van profiteren als het circuit evolueert en sneller wordt. Daar ligt voor mij de grootste uitdaging. Ik heb zin om me er in vast te bijten', sluit de Nederlander af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws